ΙΤΕ: Ευρωπαϊκή διάκριση για το πρόγραμμα "Nanopoly"

2:14 μ.μ. - Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020
02:07 μ.μ. - Πέμ, 30/14/2020
Image: ΙΤΕ: Ευρωπαϊκή διάκριση για το πρόγραμμα "Nanopoly"

Σκοπός είναι η αναζήτηση καινοτόμων μεθόδων για την ανάπτυξη μικρότερων, ταχύτερων και πιο αποδοτικών ηλεκτρονικών στοιχείων

Διάκριση σε διεθνές επίπεδο έλαβε το Ευρωπαϊκό έργο “Nanopoly” του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, με τον χαρακτηρισμό Key Innovator” από τον Ευρωπαϊκό θεσμό “Innovation Radar”.

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει σκοπό την αναζήτηση καινοτόμων μεθόδων για την ανάπτυξη μικρότερων, ταχύτερων και πιο αποδοτικών ηλεκτρονικών στοιχείων, τα οποία αξιοποιούν μεταϋλικά, και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ασύρματα ηλεκτρονικά, μια ιδέα που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει δοκιμασθεί συστηματικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Ευρωπαϊκό έργο NANOPOLY (FETOPEN 2019 – 2022) του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) διακρίθηκε σε διεθνές επίπεδο με τον χαρακτηρισμό “Key Innovator” από τον Ευρωπαϊκό θεσμό “Innovation Radar” (https://www.innoradar.eu/resultbykeyword/nanopoly).

Το “Innovation Radar” αναζητά, αναγνωρίζει και επιβραβεύει τις καινοτόμες τεχνολογίες αιχμής που μπορεί να αλλάξουν δραστικά την κοινωνία του μέλλοντος.

Σκοπός του έργου NANOPOLY (https://project-nanopoly.com), το οποίο χρηματοδοτείται από το εξόχως ανταγωνιστικό πλαίσιο FETOPEN, είναι η αναζήτηση καινοτόμων μεθόδων για τη ανάπτυξη μικρότερων, ταχύτερων και πιο αποδοτικών ηλεκτρονικών στοιχείων, τα οποία αξιοποιούν μεταϋλικά, και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ασύρματα ηλεκτρονικά, μια ιδέα που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει δοκιμασθεί συστηματικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο έργο πρωταγωνιστούν δύο ομάδες του ΙΗΔΛ: η ομάδα μικρο/νανο-ηλεκτρονικής, με τη δραστηριότητα δισδιάστατων ηλεκτρονικών (https://www.iesl.forth.gr/en/research/MRG_flatland), και η ομάδα φωτονικών, φωνονικών και μεταϋλικών (https://www.iesl.forth.gr/en/research/PPM).

Η διάκριση μάλιστα για το έργο είναι τριπλή, μιας και το συγκεκριμένο έργο κέρδισε ταυτόχρονα τρεις τέτοιες διακρίσεις, με τις άλλες δυο να αφορούν πτυχές του έργου που εξελίσσονται στην Ιταλία και στη Γαλλία αντίστοιχα.

Το συγκεκριμένο αντικείμενο έρευνας, πέραν της αρχικής χρηματοδότησης, έχει προσελκύσει και επιπλέον χρηματοδότηση για την ταχεία εφαρμογή των αποτελεσμάτων της σε τελικό προϊόν, με το επίσης Ευρωπαϊκό έργο SMARTWAVE στο πλαίσιο της χρηματοδότησης FET-PROACTIVE που ξεκινά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στην τελευταία μάλιστα, το ΙΤΕ είναι ο μόνος ακαδημαϊκός φορέας που συμμετέχει, με τη Γαλλική THALES να ηγείται του προγράμματος και ακόμη 4 Ευρωπαϊκές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας να συμμετέχουν.

Με την παρούσα βράβευση επιβεβαιώνεται, για μία ακόμα φορά, πως έργα όπως το πολλά υποσχόμενο NANOPOLY, εδραιώνουν την καινοτόμα δραστηριότητα, τις πρωτοποριακές ιδέες και την ανταγωνιστικότητα του ΙΤΕ στα Ευρωπαϊκά - και όχι μόνο - ερευνητικά δρώμενα».

hxonews
hxonews

neakriti.gr