Κακός χαμός για Σχολές και λακκούβες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας

12:29 π.μ. - Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019
12:02 π.μ. - Πέμ, 28/29/2019
Image: Κακός χαμός για Σχολές και λακκούβες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας

Όλοι παραδέχονται τα προβλήματα αλλά ποιος θα δώσει τις λύσεις;

Το θέμα της πανεπιστημιακής σχολής που διεκδικεί η Ιεράπετρα αλλά και οι πολλές λακκούβες στο οδικό δίκτυο και μέσα στην πόλη απασχόλησαν προ ημερησίας διατάξεων το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας. Μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ηλίας Νταραράς ανέφερε πως ο Δήμαρχος ενημέρωσε για το αποτέλεσμα των συναντήσεων που είχε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ο οποίος υποστήριξε ότι θα πρέπει να "πάμε" πιο πάνω. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης Γουλιδάκης ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα μετέφερε ότι θα γίνει συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για τις σχολές το Λασίθι. Μονοθεματικό δημοτικό συμβούλιο, πρόσθεσε ο κ. Νταραράς, θα γίνει όταν υπάρχουν νέα δεδομένα ενώ πάντα υπάρχει ανοιχτό το θέμα της κινητοποίησης όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο. Συναντήσεις θα γίνουν με αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις και όχι με αυτούς που κάνουν προτάσεις. Περιμένουμε να δούμε και τις θέσεις της Περιφέρειας με συγκεκριμένες προτάσεις για την Ιεράπετρα. Θέλουμε να μετρήσουμε και τους συμμάχους μας. Είμαστε σε αναμονή και για μια συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας. Διεκδικούμε τη Μουσική Σχολή ή τη Σχολή Καλών Τεχνών. Επίσης θεωρούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις το τμήμα Τεχνολογίας και Τροφίμων που ιδρύεται ως νέο τμήμα στο Ηράκλειο να έρθει στην Ιεράπετρα, υπάρχει εξάλλου ΦΕΚ και Προεδρικό Διάταγμα ενώ δεν απεμπολούμε την επαναλειτουργία του τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης. Η τελική απόφαση είναι καθαρά πολιτική, τόνισε ο πρόεδρος. Σε ότι αφορά το θέμα με τις λακκούβες  σημείωσε οτι πράγματι υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο. Γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί ο κίνδυνος από τις λακκούβες που είναι στους δρόμους σαφώς δεν είναι καλή η κατάσταση και θα πρέπει να γίνουν ενέργειες για να βελτιωθεί. Χρειάζεται να γίνει ένας γενικότερος και ουσιαστικός σχεδιασμός για να αντιμετωπιστεί. Οι βροχές που έπεσαν στην περιοχή μας είναι πολύτιμες ωστόσο δημιούργησαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο με πολλές λακκούβες, σχολίασε μεταξύ άλλων. Πρόσθεσε  πως μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στην ημερήσια διάταξη  ήταν η έγκριση της Μελέτης καθαρισμού Νήσου Χρυσής 2019, έγινε αποδοχή χρηματοδοτήσεων  από την Περιφέρεια Κρήτης, για την υλοποίηση των  έργων «Βελτίωση βατότητας εντός οικισμού Άνω Σύμης Δήμου Ιεράπετρας»,  «Βελτίωση πρόσβασης στο Σελάκανο», «Βελτίωση δημοτικού γηπέδου Κοτσιφιανής».
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Νταραρά:


 
Ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Αργύρης Πανταζής και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας πως  το θέμα της σχολής είναι ένα θέμα που αφορά το προφίλ μιας σύγχρονης πόλης που οραματιζόμαστε, μιας πόλης που θα πρέπει και δικαιούται  να έχει μια πανεπιστημιακή σχολή. Ο διάλογος  εξαντλήθηκε. Και οι δυο βουλευτές του νομού μας είναι αυτοί που χρειάζονται τη βοήθεια των δημοτών της Ιεράπετρας. Θα είναι ένα όπλο για να διεκδικήσουν. Είναι ένα θετικό βήμα η συνάντηση του Δημάρχου  με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Τι γίνεται όμως από εκεί και έπειτα;  Το θέμα κρατείται πολύ χαμηλά. Επιπλέον, το  περιφερειακό συμβούλιο συνεδριάζει αλλά  δεν μπαίνει το θέμα των πανεπιστημιακών σχολών στο Λασίθι ως τακτικό θέμα. Ο Περιφερειάρχης έχει πάρει θέση και μιλά για άρση αδικίας. Θα πρέπει όμως να διευκρινιστεί αυτό. Μιλά σε επίπεδο Λασιθίου. Τι θα γίνει με την Ιεράπετρα; Θέλουμε ξεκάθαρη θέση. Θεωρώ ότι χάνεται κρίσιμος χρόνος και θα πρέπει να γίνουν ενέργειες και να ασκηθούν πιέσεις. Έχει έρθει η ώρα να δώσουμε δύναμη στα χέρια σε όσους θέλουν να δώσουν λύση για το θέμα της Ιεράπετρας. Θωρώ ότι θα πρέπει να γίνει μονοθεματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και όλοι μαζί να αποφασίσουμε για τις επόμενες κινήσεις. Υπάρχουν δυο μέτωπα, των αδικημένων όπως η Ιεράπετρα και οι ευνοούμενοι που κάνουν το ανάποδο από ότι εμείς. Εκείνοι σηκώνουν και τρέχουν το θέμα, και εμείς χρονοτριβούμε. Έχει συσταθεί επιτροπή για το ΤΕΙ η οποία δεν έχει συνεδριάσει παρά το ότι προέκυψε η σημαντική εξέλιξη με το πόρισμα της Επιτροπής Γαβρόγλου που αφήνει την Ιεράπετρα εκτός σχεδιασμού. Θα έπρεπε εκτάκτως να συνεδριάσει η επιτροπή. Ούτε αυτό έγινε ούτε μονοθεματικό δημοτικό συμβούλιο έγινε, επεσήμανε ο κ. Πανταζής. Σε ότι αφορά τις λακκούβες επεσήμανε το μεγάλο πρόβλημα  και την επικινδυνότητα που υπάρχει τονίζοντας ότι υπάρχουν λύσεις που θα έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί ώστε να αντιμετωπιστεί. Η λειτουργία μιας  μονάδας παρασκευής ασφάλτου ή ακόμη και η ενοικίαση ειδικών μηχανημάτων για τον σκοπό αυτό θα ήταν μια καλή λύση, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα. Τέλος ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην παραλία του Μακρύ Γιαλού και τις συνέπειες από την διάβρωση που έχει υποστεί η περιοχή. Τόνισε ότι ήταν έκδηλη η αγωνία των κατοίκων της περιοχής όπως αυτή εκφράστηκε στην παρουσίαση της μελέτης για το αλιευτικό καταφύγιο που έγινε την Τετάρτη από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Σχολίασε μάλιστα πως παρά το ότι το θέμα δεν είναι τωρινό ποτέ  δεν ήρθε για συζήτηση στη δημοτική ομάδα ούτε τέθηκε στις συνεδριάσεις των αντιδημάρχων στην Εκτελεστική Επιτροπή.
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Πανταζή:


 
Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ενωμένη Ιεράπετρα και υποψήφια Δήμαρχος κα Ελένη Βλάσση, τόνισε από την πλευρά της πως το θέμα της σχολής είναι σημαντικό, ωστόσο  η επικοινωνιακή πολιτική ότι πήγαμε πχ στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ενδιαφερθήκαμε και ως εκεί, δεν φτάνει. Χάσαμε το Εμπορίας και Διαφήμισης ενώ το Τεχνολογίας Τροφίμων το διεκδικεί το Ηράκλειο. Από τον πανεπιστημιακό χάρτη εξαιρείται η Ιεράπετρα. Πρέπει να διεκδικήσουμε το Μουσικών σπουδών ή καλών Τεχνών πρέπει όμως να διεκδικήσουμε και το Τεχνολογίας Τροφίμων το οποίο μάλιστα υπάρχει σε ΦΕΚ. Βλέπουμε όλο αυτό το διάστημα τη στάση του Πρύτανη όμως πιστεύουμε πως η απόφαση είναι πολιτική. Πρέπει λοιπόν  να πείσουμε ότι έχουμε τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία σχολής στην Ιεράπετρα μένα πλήρη και εμπεριστατωμένο φάκελο. Ένα ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι αρκετό, πρέπει να κινητοποιηθούμε, να πιέσουμε πολιτικά, είπε η κα Βλάσση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνέχεια και στο θέμα με τις λακκούβες, την επικινδυνότητα, τις ζημιές σε οχήματα  σημειώνοντας ότι εδώ και χρόνια θα έπρεπε να είχαν φτιαχτεί οι δρόμοι. Αναφέρθηκε και στην ένταση που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης όταν οι απαντήσεις του αντιδημάρχου δεν την ικανοποίησαν.
 
Ακολουθεί συνέντευξη κας Βλάσση:


 
Ο κ. Μανώλης Ζερβάκης επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δημιουργική Συνεργασία" ειδικά για το θέμα της Σχολής σημείωσε ως υπάρχουν μια σειρά ερωτημάτων που έχουν να κάνουν με το τι έγινε αυτά τα τέσσερα χρόνια και ειδικά από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης στην Ιεράπετρα κλείνει. Η κατάθεση ενός φακέλου όσο πλήρης και εάν είναι είναι αρκετός εάν δεν συνεχιστούν οι πιέσεις; Μιλάμε για πολιτική απόφαση για τη χωροθέτηση σχολών για να βγάλουμε από πάνω μας ευθύνες και δικές μας; Τι περιμένουμε από το περιφερειακό συμβούλιο να μας στηρίξουν οι σύμβουλοι από το Ηράκλειο ή το το Ρέθυμνο; Ακόμα και αυτό να γίνει είναι αρκετό; Πρέπει λοιπόν ενωμένοι δήμος, περιφέρεια, βουλευτές, αντιπρόεδρος, κοινωνία, πανεπιστημιακοί που κατάγονται από την Ιεράπετρα να διεκδικήσουμε αυτό που αξίζει ο τόπος μας, τόνισε. Μίλησε και ο ίδιος για την επικινδυνότητα από τις λακκούβες ενώ  αναφέρθηκε και θέματα που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα αλλά και το νερό. 
 
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Ζερβάκη: