Κακοσχεδιασμένη άσκηση επί χάρτου το πόρισμα της επιτροπής για το ΤΕΙ Κρήτης

4:05 μ.μ. - Κυριακή, 2 Ιουνίου 2019
04:06 μ.μ. - Κυρ, 02/05/2019
Image: Κακοσχεδιασμένη άσκηση επί χάρτου το πόρισμα της επιτροπής για το ΤΕΙ Κρήτης

Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Λασιθίου για το μέλλον του ΤΕΙ Κρήτης

Αργά το απόγευμα της Τρίτης 05/02/2019 και μια μέρα μετά την συνάντηση των φορέων του νομού Λασιθίου για το θέμα αυτό, τέθηκε υπόψη μας το πόρισμα της επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης του ΤΕΙ Κρήτης.
Το συγκεκριμένο πόρισμα δεν είναι τίποτα άλλο από μια κακοσχεδιασμένη άσκηση επί χάρτου, ένας επικίνδυνος πειραματισμός, χωρίς καμία μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, που εξυπηρετεί μόνο καιροσκοπικούς, μικροπολιτικούς και πελατειακούς σκοπούς, χωρίς καμία αναφορά στο κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Η παράταξη μας από καιρό είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της για τις μεθοδεύσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου, εις βάρος του νομού Λασιθίου με την κατάργηση του τμήματος του ΤΕΙ Κρήτης στην Ιεράπετρα και την υποβάθμιση των υπολοίπων τμημάτων σε Άγιο Νικόλαο και Σητεία. Πάγια θέση της παράταξης μας ήταν και παραμένει όχι μόνο η συνέχιση της λειτουργίας αλλά και η αναβάθμιση των υφιστάμενων τμημάτων ή ακόμα και η ίδρυση νέων τμημάτων, αν βέβαια πληρούνται συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια.
Αλλά και στο δια ταύτα:
Το πόρισμα προβλέπει ίδρυση σχολών και τμημάτων χωρίς σαφείς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς σαφή χωροθέτηση. Αυτό μόνο προβλήματα θα προκαλέσει και θα τραυματίσει την ενότητα των τοπικών κοινωνιών του νομού Λασιθίου. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα είμαστε στο πλευρό των φορέων του νομού μας που από τις συνθήκες είναι υποχρεωμένοι πλέον να αντιδράσουν. 
Επί της ουσίας στον Άγιο Νικόλαο δημιουργείται λεκτική αναβάθμιση από τμήμα σε σχολή. Και αυτό γιατί ένα τμήμα μόνο του δεν μπορεί να έχει διοικητική αυτοτέλεια, θα έχει συνεχώς ελλείψεις σε καθηγητές και στην πράξη αρχικά θα υποβαθμιστεί και στην συνέχεια θα απαξιωθεί.
Στη Σητεία μέχρι σήμερα υπήρχε έδρας σχολής. Με την παρούσα πρόταση δημιουργείται τμήμα αλλά με αστερίσκο και συνεπώς υπό αίρεση. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να μεταφερθεί στο Ηράκλειο με την πρόφαση ότι θα του προσέδιδε μεγαλύτερες δυνατότητες.
Στην Ιεράπετρα έκλεισε μεν το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης, αλλά και το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων που με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ θα δημιουργούνταν στην Ιεράπετρα, δημιουργείται στο Ηράκλειο ως τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και όχι στην Ιεράπετρα, την καρδιά της παραγωγής κηπευτικών. Γιατί άραγε; Οι Γεραπετρίτες είναι παιδιά κατώτερου Θεού;
Το νεοϊδρυόμενο τέλος τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Λασίθι δεν χωροθετείται. Γιατί δεν προτείνονται συγκεκριμένα κριτήρια για την χωροθέτηση; Μήπως γιατί κινούμαστε και εδώ στη λογική της διαίρεσης των πόλεων του νομού;
Πάγιο αίτημα και πάγια θέση της παράταξης μας είναι η ίδρυση σύγχρονων Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που θα απονέμουν πτυχία εναρμονισμένα με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και θα καθιστούν τους αποφοίτους τους περιζήτητα στελέχη επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων.
Ζητούμε τέλος και στα πλαίσια της συζητούμενης συνταγματικής αναθεώρησης την αλλαγή του άρθρου 16 του συντάγματος, που θα επιτρέπει την ίδρυση μη κερδοσκοπικών μη κρατικών πανεπιστημίων. 
Σε κάθε περίπτωση όμως, το κείμενο που τέθηκε υπόψη μας αποτελεί απλώς ένα πόρισμα μιας επιστημονικής επιτροπής. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από τον Υπουργό Παιδείας και την Κυβέρνηση συνολικά και θα αποτελούν σαφείς πολιτικές επιλογές για το Λασίθι και αυτές θα κριθούν τελικά από τους Λασιθιώτες.
Η Νέα Δημοκρατία με αίσθημα ευθύνης όπως κάνει πάντα, θα καταθέσει σαφείς και ολοκληρωμένες προτάσεις αν και όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο σε διαβούλευση αρχικά και για ψήφιση στη συνέχεια. Ευχόμαστε και ελπίζουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να φανούν την κρίσιμη ώρα αντάξιες των περιστάσεων.
 
 
 
ΝΟΔΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ