Καλαϊτζάκης: Γιατί ανοίγουν πρώτα δικαστήρια και υποθηκοφυλακεία - Ποιες υποθέσεις θα εξετάζονται

10:34 π.μ. - Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020
10:04 π.μ. - Πέμ, 23/34/2020
Image: Καλαϊτζάκης: Γιατί ανοίγουν πρώτα δικαστήρια και υποθηκοφυλακεία  - Ποιες υποθέσεις θα εξετάζονται

Οι επιπτώσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στις 27 Απριλίου θα ανοίξουν υποθηκοφυλακεία και δικαστήρια Πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία. Τι σημαίνει όμως αυτό ειδικότερα για τα δικαστήρια και ποιες υποθέσεις θα εξετάζονται; Μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Μανώλης Καλαϊτζάκης ανέφερε ότι τα δικαστήρια ουσιαστικά ανοίγουν για συγκεκριμένες διαδικασίες που ευνοούν την εμπράγματη εξασφάλιση των τραπεζών δηλαδή για διαδικασίες χορήγησης προσημειώσεων υποθήκης, τραπεζικών δανείων και συντηρητικών κατασχέσεων . Όχι για λοιπές αστικές και ποινικές υποθέσεις. Για το άνοιγμα δεν ερωτήθηκε ο δικηγορικός κλάδος ούτε και οι δικαστές από όσο γνωρίζουμε. Με την απόφαση αυτή λοιπόν ευνοούνται κυρίως τα τραπεζικά ιδρύματα, σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι στις 30 Απριλίου λήγει η παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας και δεν έχει γίνει γνωστό εάν δοθεί νέα παράταση. Πολύς κόσμος δεν πρόλαβε να ενταχθεί σε ένδικη διαδικασία λόγω μέτρων του κορωνοϊού. Όλο αυτό σημαίνει ότι με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων με αυτές τις προϋποθέσεις θα περάσουμε σε ένα κύμα εγγραφής προσημειώσεων που δεν είναι μόνο για δάνεια αλλά και για αναγκαστικές προσημειώσεις χωρίς τη συναίνεση αυτού του οποίου επιβάλλεται η υποθήκη η το εμπράγματο βάρους προς εξασφάλιση των τραπεζών. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων ώστε να μπορούν να μετεγγραφούν τα βάρη αυτά στα ακίνητα των πολιτών. Εάν πραγματικά ήθελε το Υπουργείο να έχουμε επαναλειτουργία της δικαιοσύνης θα άνοιγε διαδικασίες που αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, εξήγησε ο κ. Καλαϊτζάκης.

Σε επίπεδο νομού Λασιθίου, πρόσθεσε, έχουμε λίγους πλειστηριασμούς και αυτό έχει να κάνει με το ότι στην πλειοψηφία τους συμβολαιογράφοι της Κρήτης έχουν αρνηθεί να υπαχθούν στη διαδικασία πιστοποίησης ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Βέβαια μπορεί να οριστεί συμβολαιογράφος εκτός περιφέρειας Κρήτης οπότε το επόμενο διάστημα εάν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας πρώτης κατοικίας δεν αποκλείεται να έχουμε ένα κύμα τέτοιων διαδικασιών.