Καλαμπόκης για επισιτιστική κρίση: Επάρκεια προϊόντων με απαγορευτικές τιμές για τον καταναλωτή

12:03 μ.μ. - Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2022
12:11 μ.μ. - Τρί, 01/03/2022
Image: Καλαμπόκης για επισιτιστική κρίση: Επάρκεια προϊόντων με απαγορευτικές τιμές για τον καταναλωτή

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου εξαγωγέων Κρήτης στον Ηχώ για καταστροφές στη Σητεία, εξαγωγές προϊόντων, συνάντηση με ΥΠΑΑΤ για ελαιόλαδο

Με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανάμεσα στον Υπουργό, κο Γεωργαντά, και εκπροσώπους φορέων, για την ενίσχυση και την προστασία του επώνυμου, τυποποιημένου ελαιολάδου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, κος Αλκιβιάδης Καλαμπόκης ο οποίος και παραβρέθηκε στη συνάντηση, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση την ενίσχυση της προβολής του τυποποιημένου ελληνικού ελαιολάδου, τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο καθώς και σε άλλα αναφορικά με τις εξαγωγές και γενικότερα την οικονομία και την επισιτιστική κρίση.

Όπως μεταξύ άλλων τόνισε λύσεις για την επισιτιστική κρίση θα βρεθούν, όμως οι λύσεις αυτές είναι ακριβές και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τα τρόφιμα. Επιπλέον, με τον πρόσφατο αποκλεισμό των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας φαίνεται ότι το πρόβλημα θα ενταθεί. Επάρκεια προϊόντων θα υπάρχει, ίσως όχι πληθώρα, αλλά θα είναι ακριβά, η πορεία των τιμών θα είναι ανοδική ενώ και ο πληθωρισμός που προσωρινά έκανε μια κάμψη στην Ελλάδα θα πάρει και πάλι την ανιούσα με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τα νοικοκυριά και τους καταναλωτές. σε οτι αφορά τις εξαγωγές οι περσινή χρονιά κινήθηκε πολύ καλά φέτος όμως οι συνθήκες στην αγορά είναι τελείως διαφορετικές οπότε μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί όλο αυτό.

Το «καλάθι» του νοικοκυριού είναι μια κίνηση από πλευράς κυβέρνησης να βοηθήσει μια μερίδα, που είναι μεγάλη, καταναλωτών να προμηθευτεί βασικά αγαθά. Περιλαμβάνει μια γκάμα προϊόντων που είναι στην καθημερινότητα του πολίτη ωστόσο τίθενται πολλά ερωτήματα και σε κάθε περίπτωση στην πράξη θα φανεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου, ανέφερε ο κ. Καλαμπόκης.

Ακούστε όσα δήλωσε ο κ. Καλαμπόκης ο οποίος στην αρχή της συνέντευξης έκανε αναφορά στις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τη Σητεία, τόπο καταγωγής και επιχειρηματικής του δραστηριότητας.

Σε ότι αφορά τώρα τη συνάντηση με τον κ. Υπουργό ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την απαγόρευση διακίνησης χύμα – ανώνυμου ελαιολάδου και η αύξηση των ελέγχων από τον ΕΦΕΤ στα σημεία διακίνησης, όπως λιμάνια, διόδια, μεταφορικές εταιρείες κ.α. Επίσης, τέθηκαν θέματα γύρω από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τη δακοκτονία και νέες μεθόδους που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν όπως χρήση drown, αλλά και η αναγκαιότητα να υπάρξει μια εθνική στρατηγική για το ελαιόλαδο και τον ελαιοκομικό τομέα γενικότερα σε όλα τα στάδια παραγωγής και διάθεσης.