Κάλεσμα Α. Μαμαντόπουλου στις εκλογές του ΕΕΣ

1:13 μ.μ. - Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019
01:03 μ.μ. - Τρί, 26/13/2019
Image: Κάλεσμα Α. Μαμαντόπουλου στις εκλογές του ΕΕΣ

Γιατί δεν απαντώ στα κακόβουλα σχόλια - Κλείστε τα αφτιά σας στις σειρήνες

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ
Αγαπητοί Ερυθροσταυρίτες, αγαπητοί φίλοι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός , προχωρά σε ανοικτές σε όλους εκλογές. Και είχα την τύχη και την τιμή να μου ανατεθεί η αποστολή να οδηγήσω τον Εθνικό μας Σύλλογο σε καταστατική συνέλευση και την ευθύνη να φτάσουμε στην επιθυμητή ημέρα όπου ο Ερυθροσταυρικός κόσμος να εκφράσει ελεύθερα τη βούληση του. 
Το βάρος πολύ μεγάλο για κάποιον που το μόνο που ήξερε να κάνει ήταν η αγωνία για το μέλλον του ΕΕΣ, το εθελοντικό του έργο και τα περιορισμένα διοικητικά καθήκοντα ενός Περιφερειακού Τμήματος και μιας Χειρουργικής Κλινικής. Εφόδια μου ήταν οι Ερυθροσταυρικές αρχές και η ηθική που επιβάλλει η θέση μας στον μεγαλύτερο ανθρωπιστικό οργανισμό της χώρας. Και έτσι πορεύθηκα σεβόμενος αυτές τις αξίες. Λειτούργησα με σεβασμό και προστασία του δικαιώματος έκφρασης των απόψεων όλων των μελών του ΚΔΣ γιατί στον Ερυθρό Σταυρό έτσι πρέπει να γίνεται και ας μην περνάει πάντα η δική σου άποψη. 
Οι εκλογές αυτές δεν είναι πολιτικές εκλογές. Δεν έχουν κόμματα ή παρατάξεις. Είναι Ερυθροσταυρικές. Μέσα από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο καλείστε να επιλέξετε αυτούς που νομίζετε ότι θα υπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο. 
Σας διαβεβαιώνω ότι ο δρόμος δεν ήταν καθόλου εύκολος. Πέρα από τα καθημερινά προβλήματα που ασφυκτικά απαιτούσαν λύσεις ήταν και η απερίγραπτη επίθεση που έχω υποστεί. Ανώνυμες επιστολές, ηλεκτρονικές επιστολές με ψευδώνυμα αποστολέων και από κάτω Αντώνιος Αυγερινός, δημοσιεύσεις του ιδίου σε ηλεκτρονικές εφημερίδες, δεν σταματούσαν να διαδέχονται η μια την άλλη. Επαναλαμβανόμενος και οξύς λόγος, περιστρεφόμενος γύρω από την ίδια θεματολογία, πλήρης απροθυμία άσκησης οποιασδήποτε αυτοκριτικής, ισχυρή και ακλόνητη πεποίθηση ότι όσοι δεν υποτάσσονται στις απόψεις του συγγραφέα, φέρονται κακόβουλα, κινούνται εκτός νομιμότητας και ηθικής, μηχανορραφούν εναντίον του κλπ. Με ένα συναίσθημα οργής, που μαρτυρά μια υπερβολική αγωνία για την επιβεβαίωση των όσων διαδίδει και αλόγιστη κριτική προς τρίτους, με τόσο μεγάλη βεβαιότητα, που με κάνει να αναρωτιέμαι αν μέτρο κάθε αξιολόγησης των όσων καταγγέλλει είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Αυτό το επαναλαμβανόμενο συκοφαντικό και ανοίκειο ύφος, με τους τόσους επιθετικούς προσδιορισμούς όχι μόνον κατά του προσώπου μου αλλά και μελών του ΚΔΣ, είχε σαν απώτερο σκοπό να βλάψει την τιμή και την υπόληψη μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τέτοιου είδους φανατισμός και συμπεριφορές, βλάπτουν κατά κύριο λόγο τον ίδιο τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Γι αυτό και μέχρι σήμερα επέλεξα τη σιωπή.
Όμως σήμερα, λίγο πριν τις εκλογές δέχομαι πάλι τις εκκλήσεις και το παράπονο των Ερυθροσταυριτών: «Γιατί δεν απαντάς» ή ακόμα χειρότερα «γιατί μας αφήνεις βορά στον λαϊκίστικο και παραπλανητικό λόγο; Νοιώθουμε ότι μας εγκαταλείπεις.
Αγαπητοί μου φίλοι. 
Η απάντηση μου είναι απλή. Ούτε μια στιγμή δεν είχα πρόθεση να σας εγκαταλείψω. Στην προσπάθεια μου να φτάσουμε ειρηνικά και δημοκρατικά στις εκλογές, θεώρησα καλύτερο να σιωπήσω. Πιθανόν να μην είμαι καλός στην ζυγαριά. Ίσως έπρεπε να απαντήσω. Όμως σας παρακαλώ να δείτε την θετική πλευρά. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σταμάτησαν να ασχολούνται με τον Ερυθρό Σταυρό. Και αυτό είναι καλό για τον Εθνικό μας Σύλλογο γιατί ποτέ δεν ήμουν της άποψης ότι η κακή δημοσιότητα έχει κάποια χρησιμότητα. Η δυσφήμιση είναι δυσφήμιση και ποτέ δεν είναι καλή. Και ο δημόσιος διαπληκτισμός υποψηφίων μόνο κακό κάνει. Οι πιέσεις από τα ΜΜΕ ήταν πολλές και μερικές φορές ασφυκτικές. Δεν υποχώρησα. Και τη σημερινή μου τοποθέτηση την κάνω με δισταγμό και αναστολές. Ο δρόμος προς τις εκλογές είναι κακοτράχαλος και ανηφορικός. Βλέπετε ότι πολλοί, ακόμα και με καλές προθέσεις αλλά χωρίς να γνωρίζουν , ασκούν κριτική ασχολούμενοι με μεμονωμένα θέματα και περιπτωσιολογίες, χωρίς να βλέπουν το δάσος. Είναι εύκολο. Ενώ οι λεπτομέρειες για να φτάσουμε στο τέλος είναι χιλιάδες. Και εγώ τους καταλαβαίνω. Πιθανόν και εγώ, αν δεν ήμουν σε αυτή τη θέση να έλεγα τα ίδια. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για υποψήφιους που γνωρίζουν. Φοβάμαι όμως ότι έπεισαν ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό για την ψευδολογία και τις προσβολές που διαδίδουν και αυτό είναι νοσηρό. 
Αυτό όμως που με ικανοποιεί είναι το δικαίωμα μου να σας απευθύνω «Ερυθροσταυρικούς Χαιρετισμούς». Γιατί είμαι εκεί. Χρόνια τώρα. Δεν έτυχε! Και άλλοι το χρησιμοποιούν. Δικαιούνται ή έτυχε;
Προσοχή λοιπόν να διαφυλάξουμε την εκλογική διαδικασία. Πρέπει να αποκτήσουμε αιρετά συμβούλια στο κέντρο και την περιφέρεια , για να σταματήσουν οι δυσμενείς επιπτώσεις που υπόκειται ο Σύλλογος μας καθημερινά. 
Τώρα είναι η στιγμή
Για τις δικές μου θέσεις θα σας ενημερώσω σύντομα. 
Με Ερυθροσταυρικούς Χαιρετισμούς
Ανδρέας Μαμαντόπουλος
Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.