Καλιοντζής: Οι παράνομες χωματερές ο απόλυτος κίνδυνος για πυρκαγιά

12:16 μ.μ. - Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022
12:01 μ.μ. - Δευ, 17/16/2022
Image: Καλιοντζής: Οι παράνομες χωματερές ο απόλυτος κίνδυνος για πυρκαγιά

Απολογισμός για το 2021 από τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας

Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας κ. Δημήτρης Καλιοντζής έκανε έναν απολογισμό της περυσινής αντιπυρικής περιόδου με αναφορές σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης, με προσωπικό και μέσα και στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή των εθελοντικών ομάδων αλλά και στο πόσο σημαντικό είναι οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν απέναντι σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα ο κ. Καλιοντζής σημείωσε ότι η χρονιά που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη για τη χώρα με χιλιάδες στρέμματα γίνονται στάχτη. Ακούστηκαν πολλά και ο πολίτης καλό θα είναι να γνωρίζει ότι για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα διαθέσιμα επίγεια και εναέρια μέσα, το ανθρώπινο δυναμικό, οι δυνατότητες πρόσβασης, η κλιματική αλλαγή αλλά και οι κλιματολογικές συνθήκες σε μια περιοχή όπου εκδηλώνεται φωτιά, ανέφερε.

Ως υπηρεσία , πρόσθεσε, το φετινό καλοκαίρι κλήθηκαν να παρέμβουν σε αρκετές περιπτώσεις αποφεύγοντας συχνά τα χειρότερα . Εκτιμούν πάντως ότι γενικά ήταν μια χρονιά που τα πήγαν καλά. Σε αυτό συνέβαλε η ενίσχυση με εποχικό προσωπικό και η αύξηση των περιπολιών, η συνεργασία, με τον Δήμο, τις υπηρεσίες, τις εθελοντικές ομάδες που ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός και πολλές φορές καθοριστικός καθώς υπάρχει η δυνατότητα πιο άμεσης παρέμβασης. Παρ΄ όλα αυτά δυσκολίες υπάρχουν και οι πυροσβέστες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να αντιμετωπίσουν το όποιο περιστατικό, τόνισε.

Ο κ. Διοικητής έδωσε στη συνέχεια χρήσιμες οδηγίες προς τους πολίτες για την αποφυγή εκδήλωσης φωτιάς, ειδικά αυτή την περίοδο , όπως είναι ο καθαρισμός των καμινάδων σε τζάκια σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους που πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο αλλά και το πλήρες σβήσιμο της φωτιάς μετά το κάψιμο των χόρτων ή των ελαιόκλαδων.

Τέλος στάθηκε στο θέμα των παράνομων χωματερών τονίζοντας με έμφαση ότι πρόκειται για ένα μεγάλο αγκάθι ειδικά στις περιοχές από Στόμιο ως το Μύρτος επισημαίνοντας ότι δυστυχώς εάν αρπάξουν φωτιά τότε πολύ δύσκολα θα σβηστεί με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται.