Καλιοντζής:Η φωτιά στους Καλογέρους ανέδειξε προβλήματα που δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης

12:30 μ.μ. - Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2023
12:08 μ.μ. - Δευ, 21/30/2023
Image: Καλιοντζής:Η φωτιά στους Καλογέρους ανέδειξε  προβλήματα που δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης

Πολλά τα ακαθάριστα χωράφια και αδυναμία οδικής πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων

Η φωτιά στην περιοχή Καλογέρους της τοπικής κοινότητας Ανατολή το περασμένο Σάββατο θα μπορούσε να εξελιχθεί δυσάρεστα εάν δεν υπήρχε η άμεση παρέμβαση επίγειων και εναέριων Πυροσβεστικών δυνάμεων Ιεράπετρας, Λασιθίου, ΕΜΟΔΕ Κρήτης, δυο ελικοπτέρων. Σημαντική η συνδρομή εθελοντών, Δήμου και Αντιπεριφέρειας, Ραδιοερασιτεχνών, εθελοντών Σαμαρειτών κ.α .

Ο Διοικητής της Π.Υ. Ιεράπετρας κ. Δημήτρης Καλιοντζής μίλησε στον Ηχώ 99,8 για το περιστατικό λέγοντας ότι η φωτιά έκαψε περίπου 5 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων, ελιές, καλάμια ενώ ζημιές υπέστησαν κάποια θερμοκήπια εκ των οποίων το ένα, πιο  εκτεταμένες. Ανησυχία προκλήθηκε κάποια στιγμή όταν σημειώθηκε έκρηξη σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων.

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε, είπε ο κ. Διοικητής,  είναι ότι δεν υπήρχε δυνατότητα οδικής πρόσβασης των μεγάλων οχημάτων  της υπηρεσίας, στο συγκεκριμένο σημείο. Μια φωτιά που θα μπορούσαμε ως υπηρεσία να την χειριστούμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό δεν κατέστη εφικτό λόγω αδυναμίας πρόσβασης. Για  αυτό άλλωστε  χρειάστηκε να υπάρξει τόσο μεγάλη κινητοποίηση.   Αυτή η κατάσταση θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους, συναρμόδιες υπηρεσίες αλλά και τους ίδιους τους πολίτες. Δεν μπορεί πχ να κάνεις μια τόσο μεγάλη επένδυση και να μην προβλέπεις να αφήνεις χώρο για να περάσει ένα  όχημα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αυτό το συναντάμε δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις και σε πολλά σημεία της ευρύτερης περιοχής ευθύνης μας, σημείωσε ο κ. Καλιοντζής.  Για να προσθέσει ότι ένα ακόμη θέμα που αναδεικνύεται είναι πέρα από τα ακαθάριστα οικόπεδα, και  τα ακαθάριστα χωράφια. Δυστυχώς πολλοί παραγωγοί δεν φροντίζουν να καθαρίσουν περιμετρικά των θερμοκηπίων τους με συνέπεια να δημιουργούνται σημεία που εύκολα αρπάζουν φωτιά. Ας ελπίσουμε να μην έχουμε αλλά περιστατικά, το καλοκαίρι είναι μπροστά μας και χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατέληξε ευχαριστώντας όλους όσοι συνέδραμαν. Για τα αίτια της φωτιάς διενεργείται προανάκριση.

Για το ίδιο θέματα τοποθετήθηκε  ο πρόεδρος της τοπική κοινότητας Ανατολής κ. Βασίλης Ζαχαρόπουλος ευχαριστώντας με τη σειρά του όλους όσοι βοήθησαν στην κατάσβεση. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια ενημέρωσης των παραγωγών με τη συνδρομή της Π.Υ. Ιεράπετρας και τον Ενιαίο Αγροτικό σύλλογο και κάλεσε τους παραγωγούς να φροντίζουν να διατηρούν καθαρούς στους χώρους γύρω από τα θερμοκήπιά τους.