Καλύτερα η 47χρονη: Αγωνία δίχως τέλος για την Γλυκερία

2:59 μ.μ. - Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021
02:05 μ.μ. - Τετ, 26/59/2021
Image: Καλύτερα η 47χρονη: Αγωνία δίχως τέλος για την Γλυκερία

Παρατείνεται η αγωνία της οικογένειας της 44χρονης Γλυκερίας, μητέρας 3 παιδιών που παραμένει στην ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ μέχρι να γίνουν τα τεστ που θα πιστοποιήσουν τον εγκεφαλικό της θάνατο

Η γυναίκα υπέστη θρόμβωση και εγκεφαλική αιμορραγία λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca και οι δικοί της άνθρωποι έχουν ενημερωθείαπό τους γιατρούς για την πορεία της υγείας της που θεωρείται μη αναστρέψιμη.

Σηκώθηκε και περπάτησε

Βελτιωμένη εμφανίζεται η κλινική εικόνα της 47χρονης, η οποία νοσηλεύεται με εγκεφαλικό στην Νευρολογική Κλινική του Νοσοκομείου επίσης μετά τον εμβολιασμό της με το ίδιο σκεύασμα.

Μάλιστα, χθες με την βοήθεια του φυσιοθεραπευτή μπόρεσε να σηκωθεί και να κάνει κάποια βήματα.

Είναι γνωστό ότι αυτές οι δύο περιπτώσεις κι εκείνη του 35χρονου από την Ιεράπετρα εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το προσωρινό πόρισμα δείχνει συσχετισμό του εμβολίου με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που παρουσίασαν.

Ο πρώτος επιβεβαιωμένος θάνατος

Τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο μετά από εμβολιασμό για τον κοροναϊό είχαμε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη, όπου κατέληξε 63χρονη, η οποία νοσηλευόταν από την 1η Απριλίου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του in.gr η γυναίκα είχε υποστεί θρομβοεμβολικό επεισόδιο λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca στο Κέντρο Υγείας της Καλλονής.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», πρόκειται για το μόνο επεισόδιο στη χώρα μας που αποδίδεται επισήμως στον εμβολιασμό και έχει αναφερθεί και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων μέσω του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου και της Εθνικής Επιτροπή Εμβολιασμών.

Τι είχε πει η κ. Θεοδωρίδου για το συγκεκριμένο επεισόδιο

Μάλιστα για το συγκεκριμένο περιστατικό είχε μιλήσει στην τακτική ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είχε αναφέρει στις 5 Απριλίου, «στην Ελλάδα έχουν διατεθεί περίπου 346.000 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca. Μέχρι σήμερα (σ.σ. στις 5 Απριλίου) ένα περιστατικό έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ, είπε και πρόσθεσε ότι παρά την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερτερεί έναντι της μικρή πιθανότητας συνδρόμου θρόμβωσης και θρομβοπενίας».

Την ίδια ώρα προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα -ελάχιστα- περιστατικά νέων ανθρώπων που παρουσίασαν εμβολικά επεισόδια και διαταραχές πήξης αίματος μετά τον εμβολιασμό τους.

Τα τρία περιστατικά της Κρήτης

Μετά το προσωρινό πόρισμα για τα περιστατικά θρόμβωσης στην Κρήτη, στο οποίο οι επιστήμονες της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, φέρονται να μιλούν για πιθανή συσχέτισή τους με το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά και το νέο περιστατικό θρόμβωσης που παρουσιάστηκε σε μια 48χρονη από τη Θήβα που εμβολιάστηκε με το Johnson & Johnson, η ανησυχία έγινε πιο έντονη.

Υπενθυμίζεται πως και οι τέσσερις περιπτώσεις στην Ελλάδα ερευνώνται από τους ειδικούς, ώστε να διαπιστωθεί αν σχετίζονται με το εμβόλιο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και τα εμβόλια αποτελούν αντικείμενο στενής παρακολούθησης στην ΕΕ, από τη στιγμή που εγκρίνονται και κυκλοφορούν στην αγορά.

Μάλιστα, οι θρομβώσεις υπάρχει μια ελάχιστη περίπτωση να εμφανιστούν μετά τα εμβόλια αδενοϊών.

Τέτοια, είναι το εμβόλιο της Astra-Zeneca και της Johnson, αλλά και το Ρωσικό εμβόλιο Sputnik V (το οποίο όμως δεν έχει εγκριθεί ακόμη στην Ευρώπη).

Στο ένα εκατομμύριο ανθρώπους που κάνουν το εμβόλιο, 4-5 άνθρωποι θα κάνουν επιπλοκή

Για τα συγκεκριμένα περιστατικά πάντως μίλησε και ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ερωτώμενος για την 44χρονη στην Κρήτη η οποία νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση μετά από θρόμβωση που παρουσίασε μετά τον εμβολιασμό της, επεσήμανε πως είναι πια αποδεδειγμένο ότι «στο ένα εκατομμύριο ανθρώπους που κάνουν το εμβόλιο 4-5 άνθρωποι θα κάνουν επιπλοκή από αυτό».

«Αν δεν κάνεις το εμβόλιο, κινδυνεύεις πολύ περισσότερο από ό,τι αν κάνεις το εμβόλιο» συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στις σχετικές οδηγίες αναφορικά με τον εμβολιασμό εγκύων και γυναικών που θηλάζουν σημειώνοντας πως «δεν είναι ότι δεν κινδυνεύει η έγκυος ή θηλάζουσα, είναι ότι προστατεύεται γιατί αν κολλήσει, θα έχει επιπλοκές».

Λινού: Με ανησυχούν τα περιστατικά θρομβώσεων – Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα

Από την πλευρά της η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis εξέφρασε την ανησυχία της λέγοντας: «Φοβάμαι ότι θα δούμε και άλλα τέτοια κρούσματα και η Πολιτεία θα έπρεπε να έχει φροντίσει να εμβολιάζονται με το Αstrazeneca και το Johnson & Johnson μεγαλύτερα άτομα και κυρίως άνδρες.

Δεν θα έπρεπε να γίνεται (σ.σ ο εμβολιασμός σε νεώτερες ηλικίες) και δεν το κάνει καμία χώρα πλέον. Όπου υπάρχει δυνατότητα να επιλέγει άλλο εμβόλιο mrna, η σύσταση είναι να αποφεύγονται εμβόλια μη mrna γιατί υπάρχει εκεί ο κίνδυνος για θρομβοεμβολικό επεισόδιο που δεν είναι το κλασικό αλλά σπάνιο σύνδρομο».

Σύμφωνα με την ίδια, ίσως να μην έχουμε πετύχει πλήρη ανοσία πριν το τέλος του καλοκαιριού αλλά θα είμαστε πολύ καλύτερα.

patris.gr