
Στον Ηχώ 99,8 η Γιάννα Χριστάκη, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σχινοκαψάλων, ο Νεκτάριος Παπαδάκης, Αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας και η Μαρία Σακαδάκη πρώην πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Ιωάννη
Εικόνες βιβλικής καταστροφής περιέγραψαν το πρωί της Παρασκευής στον Ηχώ 99,8 και την εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» οι τοπικοί εκπρόσωποι και κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Ιεράπετρα. Από τη Δημοτική Κοινότητα Σχινοκαψάλων, έως τον Άγιο Ιωάννη και τα Φέρμα, οι φλόγες άφησαν πίσω τους 12.000 (σύμφωνα με ένα πρώτο ανεπίσημο απολογισμό ) στρέμματα καμένης γης, κατεστραμμένες υποδομές και έναν τοπικό πληθυσμό συγκλονισμένο αλλά ενωμένο.

«Καμένη γη, χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα – αλλά ευτυχώς χωρίς θύματα»
Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση στα Σχινοκάψαλα η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, Γιάννα Χριστάκη. Μιλώντας στον Ηχώ 99,8, τόνισε πως, παρά τη σφοδρότητα της πυρκαγιάς, δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες – γεγονός που αποδίδεται στην έγκαιρη κινητοποίηση των δυνάμεων και την αυτοθυσία των εθελοντών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περισσότερα από 12.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη, από τα Αχλιά μέχρι το Κουτσουνάρι.

«Ένα σπίτι στα Αχλιά κάηκε ολοσχερώς – ήταν η κύρια κατοικία ενός ανθρώπου. Δεν ξέρουμε καν αν έχει πού να μείνει», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε πως η πρόσβαση στις καμένες περιοχές είναι δύσκολη λόγω του ανάγλυφου και των χαραδρών. Επιπλέον, οι υποδομές έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές: κατεστραμμένα μοτέρ, σωληνώσεις, δεξαμενές, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης άφησαν ολόκληρα χωριά χωρίς νερό και ρεύμα.

«Στα Σχινοκάψαλα ήμασταν τελείως αποκομμένοι. Δεν είχαμε ούτε καν σήμα κινητής τηλεφωνίας», ανέφερε η κ. Χριστάκη, προσθέτοντας ότι το περυσινό παράδειγμα δείχνει πόσο δύσκολη είναι η διαδικασία αποζημιώσεων, καθώς το ισχύον πλαίσιο κρίνεται «περιοριστικό και αποθαρρυντικό». Όπως είπε, «πρέπει να έχει καεί το 80% των δέντρων που έχει δηλωμένα κάποιος για να αποζημιωθεί. Είναι άδικο».
Η Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η φωτιά φαίνεται να ξεκίνησε από το λεγόμενο «πέταλο» στην Αχλιά, κοντά στα Σχινοκάψαλα, ωστόσο οι επίσημες αιτίες ερευνώνται ακόμη από τις αρμόδιες αρχές.
Ν. Παπαδάκης: «Σε επιφυλακή ο Δήμος – Τεράστια η καταστροφή σε δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης»
Βελτιωμένη εικόνα παρουσίαζε το πρωί της Παρασκευής το πύρινο μέτωπο, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράπετρας, Νεκτάριο Παπαδάκη. Όπως ανέφερε, η πτώση των ανέμων βοήθησε στην ανάσχεση της πυρκαγιάς, ωστόσο ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των εθελοντών παραμένει σε πλήρη ανάπτυξη.

«Το μέτωπο έχει καλυφθεί σε όλα τα σημεία. Έχουμε παρουσία ακόμη και στο ορεινό κομμάτι. Υδροφόρες, μηχανήματα έργου, δυνάμεις της Περιφέρειας, όλοι είναι εδώ», σημείωσε ο αντιδήμαρχος, ενώ έκανε γνωστό ότι η περιοχές των Σχινοκαψάλων των φερμών και του Άγιου Ιωάννη έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεγαλύτερες ζημιές αφορούν τα αγροτικά δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, με όλες τις επιφανειακές σωληνώσεις – δημόσιες και ιδιωτικές – να έχουν καεί. «Μιλάμε για ζημιά πολλών χιλιομέτρων. Η αποκατάσταση θα απαιτήσει χρόνο, χρήματα και σωστή οργάνωση», τόνισε.
Ο κ. Παπαδάκης ευχαρίστησε δημόσια τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που προσέφεραν αυθόρμητα τρόφιμα, νερό και υλικά πρώτης ανάγκης στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. «Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Όταν υπάρχει συντονισμός και αλληλεγγύη, μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», ανέφερε.
Μαρία Σακαδάκη: «Ζήσαμε έναν εφιάλτη – Κινδύνεψαν σπίτια, φύγαμε με δάκρυα»
Συγκλονιστική ήταν η περιγραφή της κ. Μαρίας Σακαδάκη για όσα βίωσαν οι κάτοικοι στον Άγιο Ιωάννη και τα Φέρμα, περιοχές που βρέθηκαν στην άμεση πορεία της πυρκαγιάς. Όπως εξήγησε, η το επικίνδυνο μέτωπο της φωτιάς την χθεσινή ήμερα ήταν στο ποτάμι της Αγιάς Φωτιάς και, τροφοδοτούμενη από την πλούσια βλάστηση του φαραγγιού, κινήθηκε ταχύτατα, περικυκλώνοντας τον οικισμό στα Φέρμα .

«Αν είχαν έρθει περισσότερα εναέρια μέσα από το πρώτο απόγευμα στην Αγιά Φωτιά, ίσως να μην είχε φτάσει ως εδώ», είπε με πικρία, αναφέροντας καθυστέρηση στην πρώτη εκτίμηση της επικινδυνότητας.
Την επόμενη ημέρα, ωστόσο, δέκα ελικόπτερα επιχειρούσαν συνεχώς, ρίχνοντας νερό με ακρίβεια, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάσχεση. «Μέτρησα πέντε εναέρια μέσα μόνο σε αυτό το σημείο . Έριχναν νερό κάθε λεπτό», ανέφερε.

Η αγωνία κορυφώθηκε όταν δόθηκε εντολή εκκένωσης. «Βλέπαμε τις φλόγες στις πλαγιές πάνω από τα σπίτια μας. Φύγαμε κλαίγοντας, νομίζαμε ότι θα καούμε ζωντανοί», είπε συγκινημένη. Το σπίτι της υπέστη ζημιές εξωτερικά, ενώ πολλές κατοικίες και αποθήκες κινδύνεψαν.
Αναφέρθηκε επίσης στην παντελή απουσία βασικών υποδομών, με το επιφανειακό δίκτυο ύδρευσης να καταρρέει, αφήνοντας τους κατοίκους χωρίς νερό από την πρώτη στιγμή.
Παρά την οργή και την αγανάκτηση, η κ. Σακαδάκη έκλεισε με μήνυμα ελπίδας: «Το σημαντικό είναι ότι είμαστε ζωντανοί. Όλα τα άλλα ξαναγίνονται. Τώρα πρέπει να αποκατασταθεί η άρδευση και να προστατέψουμε ό,τι απέμεινε πράσινο. Κουράγιο σε όλους».