"Καμπανάκι" για τα πακέτα με σπόρους από τρίτες χώρες

6:57 μ.μ. - Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020
06:09 μ.μ. - Τρί, 15/57/2020
Image: "Καμπανάκι" για τα πακέτα με σπόρους από τρίτες χώρες

Οι ιδιώτες που λαμβάνουν «ύποπτους σπόρους» θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου

Οι διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης, έπειτα από σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημερώνουν ότι σε ιδιώτες διαμένοντες στο κοινοτικό έδαφος, αποστέλλονται μικροποσότητες σπόρων, από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα από Κίνα, Σιγκαπούρη, Ταιβάν, Βανουάτου και Μαλαισία.

Οι συγκεκριμένοι σπόροι αποστέλλονται στους ιδιώτες χωρίς να τους έχουν παραγγείλει, δεν συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας, το είδος και η προέλευσή τους είναι άγνωστα, ενώ στην συσκευασία τους δεν αναγράφεται ότι πρόκειται για σπόρους.

Οι σπόροι κατά την εισαγωγή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει, σύμφωνα με την ισχύουσα φυτοϋγειονομική νομοθεσία, να συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας και να υφίστανται φυτοϋγειονομικό έλεγχο στα σημεία εισόδου της Ένωσης.

Παρακαλούνται οι ιδιώτες που λαμβάνουν «ύποπτους σπόρους» να απευθύνονται άμεσα είτε στην υπηρεσία μας είτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου ή στο τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ για επιπλέον οδηγίες. Οι σπόροι πρέπει παραδίδονται στην υπηρεσία μας μαζί με την συσκευασία αποστολής τους. Οι ιδιώτες που λαμβάνουν πακέτα ύποπτων σπόρων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους φυτεύουν ή να τους πιάνουν με γυμνά χέρια δεδομένου ότι το φυτοϋγειονομικό καθεστώς των σπόρων είναι άγνωστο και υπάρχει κίνδυνος διασποράς επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών καραντίνας.