Κανακίδου: Η αφρικανική σκόνη θα μας «επισκέπτεται» όλο και πιο συχνά λόγω ανομβρίας

1:04 μ.μ. - Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024
01:02 μ.μ. - Τετ, 21/04/2024
Image: Κανακίδου: Η αφρικανική σκόνη θα μας «επισκέπτεται» όλο και πιο συχνά λόγω ανομβρίας

Η καθηγήτρια Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με ειδικότητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την περιβαλλοντική φυσική, μίλησε στον Ηχώ 99,8

Η κ. Κανακίδου, καθηγήτρια Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 για την σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική και τι μεταφέρει. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει η Αφρικανική σκόνη μεταφέρει από βαρέα μέταλλα και στοιχεία όπως μόλυβδο, αρσενικό, μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο καθώς και χημικά από την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφάρμακων κυρίως από την Αίγυπτο. Η κ. Κανακίδου αναφέρθηκε στο εργαστήριο στην Φινοκαλιά, το οποίο από το 1993 και έπειτα καταγράφει τη ποσότητα των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Κρήτης.

Οι νότιοι άνεμοι έχουν την τάση να φέρνουν την ερημική σκόνη προς την περιοχή μας, ειδικότερα σε περιόδους που δεν υπάρχουν βροχοπτώσεις. Επομένως, το φαινόμενο της σκόνης είναι πιο έντονο εξαιτίας της καλοκαιρίας.

Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία 20 χρόνια έχει παρατηρηθεί μείωση των μεγάλων σωματιδίων και αύξηση των μικρών σωματιδίων παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει. Τα μικρά σωματίδια έχουν την δυνατότητα να περάσουν μέσα από το αναπνευστικό σύστημα και γι’ αυτό κρίνονται απαραίτητες οι μάσκες σε όσους έχουν ήδη προβλήματα υγείας.

Η σκόνη υπάρχει συνεχώς στην ατμόσφαιρα και το 20% των σωματιδίων αφορούν την ερημική σκόνη. Όποιες παρεμβάσεις κάνουν οι άνθρωποι στην φύση, μεταφέρονται και αυτές μέσω της σκόνης. «Η περιοχή μας δέχεται αέριες μάζες και από βιομηχανικές περιοχές.»

Τα επίπεδα των βαρέων μετάλλων είναι χαμηλά και καθόλου ανησυχητικά για την υγεία. «Δυστυχώς τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούμε υπάρχουν παντού στην ατμόσφαιρα.»

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση στο μεθάνιο λόγω πετρελαιοπαραγωγών περιοχών και διαρροών φυσικού αερίου. Κλείνοντας, η αλλαγή στο κλίμα δεν οφείλεται μόνο στον άνθρωπο αλλά ο τρόπος ζωής του καθενός παίζει σημαντικό ρόλο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Εκπαίδευση

Η Μαρία Κανακίδου είναι απόφοιτος του χημικού τμήματος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1984) με μεταπτυχιακό (1985), διδακτορικό (1988) και υφηγεσία (habilitation, 1993) στην ατμοσφαιρική ρύπανση και περιβαλλοντική φυσική από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Paris IV).

Σταδιοδρομία

Από το 1989 εργάστηκε για 3 χρόνια ως ερευνήτρια- μεταδιδάκτορας στην ερευνητική ομάδα του Νομπελίστα Καθηγητή Paul Crutzen στον τομέα στο Ινστιτούτο Max Planck για χημεία, τομέα Ατμοσφαιρικής χημείας στην Μάιντς στη Γερμανία. Το 1991 εκλέχτηκε μόνιμη ερευνήτρια στο Ερευνητικό ίδρυμα της Γαλλίας (CNRS) στο Παρίσι όπου εργάστηκε για 6 χρόνια πριν έρθει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Χημείας το 1997. Εξελίχθηκε στην βαθμίδα της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας το 2002 και το 2008 στην βαθμίδα της Καθηγήτριας στο ίδιο Τμήμα.

Έχει διατελέσει και διατελεί μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών επιτροπών και έχει βραβευτεί με το H. Julian Allen Award 1998 από τη NASA, και το Μετάλλιο Vilhelm Bjerknes για ατμοσφαιρικές επιστήμες από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωφυσικής (EGU 2016).

Επιστημονικά ενδιαφέροντα

Τα ενδιαφέροντά της αφορούν τη μεταβολή της σύστασης της ατμόσφαιρας, τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ αερίων και σωματιδιακών ρύπων, καθώς και μεταξύ αερολυμάτων ακτινοβολίας και σύννεφων, τους βιογεωχημικούς κύκλους, και το κλίμα του πλανήτη μας, και πως αυτά έχουν επηρεαστεί από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.