Καπέλο 11 ευρώ τον μήνα στις εισφορές των αγροτών από τον νέο κατώτατο μισθό

3:11 μ.μ. - Πέμπτη, 2 Μαΐου 2019
03:05 μ.μ. - Πέμ, 02/11/2019
Image: Καπέλο 11 ευρώ τον μήνα στις εισφορές των αγροτών από τον νέο κατώτατο μισθό

Πώς επηρεάζει τους επαγγελματίες του χώρου η αύξηση στο κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα

Ένα ποσό της τάξης των 124 ευρώ ή περί τα 11 ευρώ/μήνα θα κοστίσει στην πλειονότητα των αγροτών τη φετινή χρονιά η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μηνιαίως που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση.
 
Η επιβάρυνση οφείλεται στο γεγονός ότι το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα όπως και η ελάχιστη εισφορά (την οποία καταβάλλει περισσότερο περίπου το 80% των αγροτών) συνδέονται απευθείας, σύμφωνα με τον ν. 4387/2016, με το ύψος του κατώτατου μισθού. Ειδικότερα, ο «νόμος Κατρούγκαλου», όπως είναι γνωστός ο ν. 4387/2016, προβλέπει ότι για τους αγρότες το κατώτατο ασφαλιστέο μηνιαίο εισόδημα είναι το ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25%.
 
Μέχρι σήμερα, ο κατώτατος μισθός ήταν 586,08 ευρώ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα να διαμορφώνεται σε 410,26 ευρώ μηνιαίως ή 4.923,12 ευρώ τον χρόνο. Αντίστοιχα, η ελάχιστη εισφορά, η οποία για το 2019 υπολογίζεται με συντελεστή 25,2%, ήταν 103,385 ευρώ μηνιαίως ή 1.240,62 ευρώ ανά έτος. Η άνοδος, ωστόσο, του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ συμπαρασύρει και το ελάχιστο μηνιαίο ασφαλιστέο εισόδημα που πλέον –εκτός και αν η κυβέρνηση αποφασίσει κάτι διαφορετικό– διαμορφώνεται, σύμφωνα με τη σχέση που προαναφέραμε, σε 455 ευρώ ή 5.460 ευρώ ετησίως. Αντίστοιχα, αυξάνεται και η μίνιμουμ μηνιαία εισφορά, η οποία διαμορφώνεται σε 114,66 ευρώ ή 1.375,92 ευρώ τον χρόνο. 
 
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, λοιπόν, σε σύγκριση με το 2018, η κατώτατη ασφαλιστική εισφορά για τους αγρότες θα είναι για φέτος αυξημένη κατά 11,275 ευρώ τον μήνα ή 124,025 ευρώ σε ετήσια βάση (για 11 μήνες).
 
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί –αν και αφορά σαφώς λιγότερους επαγγελματίες του χώρου– ότι ανοδικά αναπροσαρμόζεται και το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα, το οποίο για φέτος διαμορφώνεται σε 78.000 ευρώ (σ.σ. το δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού για δώδεκα μήνες) από 70.329,60 ευρώ μέχρι τώρα. Οι νέες κατώτατες εισφορές θα αποτυπωθούν, όπως όλα δείχνουν, για πρώτη φορά στα ειδοποιητήρια του μηνός Φεβρουαρίου που θα αναρτηθούν τον Μάρτιο.

 
Ανεβαίνουν και τα επιδόματα για δασεργάτες και ρητινοσυλλέκτες
 
H αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μεικτά –με ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου– φέρνει παράλληλα αυξήσεις και σε μια σειρά επιδομάτων, τα οποία συνδέονται με αυτόν. Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αυξάνονται η ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων, η επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών και η αντίστοιχη επιδότηση των ρητινοσυλλεκτών.
 
Το ίδιο ισχύει και για την επιδότηση των μακροχρόνια ανέργων, όπως και για την τακτική επιδότηση ανεργίας. Εξάλλου, σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί το επιπλέον κόστος για τις επιχειρήσεις (και, βεβαίως, να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας) ετοιμάζεται πρόγραμμα επιδότησης 50% των εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζομένους ηλικίας έως 25 ετών, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
 
Τον Μάρτιο έρχεται η νέα ρύθμιση οφειλών με κούρεμα και 120 δόσεις
Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο για τη νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως και 120 δόσεις, με στόχο να ενεργοποιηθεί εντός του Μαρτίου.
 
Η ρύθμιση απευθύνεται σε αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και λοιπούς επιτηδευματίες, οι οποίοι είναι «αποκλεισμένοι» από την πλατφόρμα του εξωδικαστικού, μεταξύ αυτών και αρκετοί που βρίσκονται προ συνταξιοδότησης, αλλά βαρύνονται με οφειλές.
 
Το ελκυστικό στην περίπτωσή της είναι ότι θα γίνεται επανυπολογισμός των χρεών προς τα ταμεία που «γεννήθηκαν» στο διάστημα 2002-2016 με βάση τις κατώτατες ασφαλιστικές εισφορές. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτυγχάνεται ένα «κούρεμα» της οφειλής που στην περίπτωση των αγροτών μπορεί να φτάνει το 56%.
 
Οι δόσεις θα μπορούν να φτάνουν έως και τις 120 με ελάχιστο πληρωτέο ποσό ανά μήνα τα 50 ευρώ, ενώ οι αιτήσεις θα γίνονται  σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί.
 
 
ypaithros.gr