
Μόλις 3.500.000 κμ νερού τώρα στο Φράγμα Μπραμιανών
Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, Γεώργιος Καραλάκης, μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» του Ηχώ 99,8 για τη δύσκολη υδροδοτική κατάσταση, τις γεωτρήσεις, την παραγωγή και τις προοπτικές του αγροτικού τομέα στην περιοχή.
Μία εκτενή και αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, κ. Γεώργιος Καραλάκης, στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8, «Καλημέρα Λασίθι», αναφερόμενος στη δύσκολη μάχη που δίνεται καθημερινά για την εξασφάλιση επαρκούς νερού για τις αρδευτικές ανάγκες των παραγωγών της περιοχής.
Νερό από γεωτρήσεις και αγώνας για επάρκεια
Ο κ. Καραλάκης επεσήμανε πως για τα έτη 2024 και 2025 η παροχή νερού βασίζεται σε γεωτρήσεις. Ήδη λειτουργούν δύο γεωτρήσεις και αναμένεται σύντομα να προστεθεί τρίτη στη Σαρακίνα. Μαζί με τη συνδρομή της Μαλαύρας και άλλων πηγών, επιχειρείται να στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος, ενόψει ενός ακόμα απαιτητικού καλοκαιριού.
«Έχουμε καταφέρει να εντάξουμε τις γεωτρήσεις στο κεντρικό δίκτυο. Μιλάμε για έργα με αρκετά μέτρα αγωγών. Δεν ήταν εύκολο, αλλά τα καταφέραμε», τόνισε.
Οι ποσότητες που εξασφαλίζονται φτάνουν τα 150 κυβικά μέτρα ανά ώρα από τις δύο πρώτες γεωτρήσεις, με ελπίδες ότι η τρίτη θα αυξήσει την παροχή. Ωστόσο, όλα ελέγχονται με προσοχή, καθώς η αγωγιμότητα, η στάθμη και η ποιότητα του νερού είναι κρίσιμα ζητήματα.
Παρατυπίες και σπατάλη: «Τέρμα οι βάνες, μπαίνουν τάπες»
Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που ανέδειξε ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ είναι η νεροκλοπή. Όπως είπε, έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου εργολάβοι ή ιδιώτες γεμίζουν βυτία από βάνες που δεν τους ανήκουν, χωρίς καταγραφή ή έγκριση.
«Ο κανονισμός λέει καθαρά: τάπα στη βάνα και αλλαγή σφραγίδας σε περιπτώσεις παραβάσεων. Τέλος οι βάνες για όσους παρανομούν. Δεν γίνεται να πληρώνει ο παραγωγός και κάποιοι να ποτίζουν δωρεάν», είπε χαρακτηριστικά.
Η υπηρεσία έχει ενισχυθεί με προσωπικό και ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι.
Έκκληση για σύνεση στη χρήση του νερού
Η αγωνία των παραγωγών είναι εμφανής. Η ανασφάλεια για το αν το νερό θα επαρκέσει, ειδικά για δεύτερες ή τρίτες καλλιέργειες, είναι διάχυτη.
Ο κ. Καραλάκης επανέλαβε ότι το νερό που δικαιούται κάθε παραγωγός είναι καθορισμένο και υπάρχει ενημέρωση στους λογαριασμούς με έντυπο που εξηγεί τα κυβικά και τα όρια. Ειδικά στα θερμοκήπια, είπε, πρέπει να γίνει ορθολογική χρήση, ενώ για τις ελιές υπενθύμισε την υποχρέωση για άρδευση με σταγόνα.
Προχωρούν τα έργα – Αναμονή για τις υπογραφές
Αναφορικά με τα απαραίτητα έργα υποδομής, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ δήλωσε ότι έχουν εγκριθεί τα συμπληρωματικά έργα και εντός του Μαΐου αναμένονται οι υπογραφές για την εγκατάσταση του εργολάβου. Με αυτά, θα αναβαθμιστεί σημαντικά ο εμπλουτισμός του φράγματος.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στις καθυστερήσεις του παρελθόντος:
«Αυτά τα έργα έπρεπε να είχαν γίνει πριν 30 χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε ακόμα για προσαγωγούς, για σωλήνες που σπάνε ή για τη Μαλαύρα που σώζει καταστάσεις κάθε χρόνο και δεν έχουμε κάνει τίποτα γι' αυτήν.»
Κρίση στην αγορά – «Πετάμε προϊόντα στα σκουπίδια»
Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφορούσε και τις τιμές των κηπευτικών. Ο κ. Καραλάκης περιέγραψε δραματική κατάσταση στην αγορά:
«Οι τιμές στα αγγούρια και τις ντομάτες είναι εξευτελιστικές. Υπάρχει υπερπροσφορά, και οι παραγωγοί πετούν τα προϊόντα στα σκουπίδια. Είναι αδιανόητο.»
Παρά την πίεση, δεν παρέλειψε να εκφράσει την πίστη του στον αγροτικό κόσμο και να καλέσει σε ενότητα και προσοχή:
«Ο παραγωγός πρέπει να έχει νερό για όλο τον χρόνο. Η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, εμείς όλοι, πρέπει να του το διασφαλίσουμε. Δεν μπορεί να τιμωρείται επειδή θέλει να καλλιεργήσει.»
Η Ιεράπετρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή ως προς τη διαχείριση των υδάτων και τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Το στοίχημα, όπως ανέφερε ο κ. Καραλάκης, είναι να μη βρεθούμε ξανά στο ίδιο σημείο την επόμενη χρονιά. «Όποιος ξεχνά την ιστορία του, χάνει το μέλλον του», είπε με νόημα.