Καρκατσέλης για το νέο υβρίδιο τομάτας THIREOS με ανθεκτικότητα στην καστανή ρυτίδωση

1:02 μ.μ. - Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023
01:03 μ.μ. - Τρί, 14/02/2023
Image: Καρκατσέλης για το νέο υβρίδιο τομάτας THIREOS με ανθεκτικότητα στην καστανή ρυτίδωση

Ο Γενικός Διευθυντής της HAZERA καλεσμένος της αγροτικής εκπομπής του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη»

Ο κ. Π. Καρκατσέλης – Γενικός Διευθυντής HAZERA ήταν καλεσμένος της αγροτικής εκπομπής του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη» που μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις 9.00 το πρωί και σε επανάληψη κάθε Πέμπτη στις 2.00 το μεσημέρι. Στο επίκεντρο της συζήτησης τα τρέχοντα ζητήματα στον πρωτογενή τομέα με αναφορά και στην προετοιμασία για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Όπως είπε, φέτος φάνηκε για μια ακόμη φορά ότι οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της κεντρικής Ευρώπης. Η κεντρική Ευρώπη δεν καλλιέργησε λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους των θερμοκηπίων, ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης. Επιπλέον μεγάλες εταιρίες που απασχολούνται με θερμοκήπια στην Ολλανδία μετακόμισαν σε Μαρόκο και Ισπανία. Έτσι βλέπουμε αυτές τις υψηλές τιμές στα αγγούρια, τις τομάτες και γενικά στα κηπευτικά. Την επόμενη χρονιά εκτιμάται ότι θα υπάρχει μια ομαλοποίηση. Το κόστος παραγωγής βέβαια παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Τα λιπάσματα εξισορροπούνται χωρίς να σημαίνει ότι πάμε σε τιμές προ κρίσης.

Μέσα σε όλο αυτό η Κρήτη και ειδικότερα η Ιεράπετρα και οι παραγωγοί της δείχνουν ότι έχουν τεράστια δυναμική στην παραγωγή αλλά και στην βοήθεια ώστε να δώσουν λύσεις στις ανάγκες της Ευρώπης για προϊόντα εκτός εποχής.

Φυσικά έχει μεγάλη σημασία και η ποιότητα και στην κατεύθυνση αυτή γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τους παραγωγούς μας και τους γεωπόνους ώστε να μην υπάρχει υπολειμματικότητα δραστικών στα λαχανικά και να είναι απαλλαγμένα από επιβλαβείς δραστικές ουσίες. Από την πλευρά τους οι εταιρίες πολλαπλασιαστικών υλικών προσπαθούν να ανεβάσουν την ανθεκτικότητα στα φυτά ώστε να παραγωγός να κάνεις τις λιγότερες δυνατές χημικές παρεμβάσεις στο χωράφι. Αυτό είναι και ένα στοίχημα για τις εταιρίες πολλαπλασιαστικών υλικών και παραγωγής σπόρων. Από πλευράς της η Ευρώπη οδεύει συνεχώς προς κατάργηση πολλών δραστικών ουσιών. Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο τι εισάγουμε και βέβαια απαιτούνται συνεχείς έλεγχοι, τόνισε.

Σε άλλο σημείο ο κ. Καρκατσέλης ανέφερε ότι οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν αλλάξει. Η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά πολύ και ο Έλληνας καταναλωτής αγοράζει πια στην πλειοψηφία του με το τεμάχιο και όχι με το κιλό. Τα προϊόντα που μπαίνουν στο ράφι πρέπει να είναι ομοιόμορφα για να μην υπάρχει φύρα. Επιζητείται επίσης η ποιότητα στα προϊόντα. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι ότι τα ελληνικά προϊόντα στην Ευρώπη χαρακτηρίζονται από τη γεύση τους και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για εμάς που πρέπει να το αξιοποιήσουμε.

Ανέφερε κατόπιν ότι στην Ιεράπετρα η HAZERA έχει σταθμό έρευνας όπου παράγουν την πρώτη γενιά των σπόρων και ταυτόχρονα κάνουν τα πρώτα υβρίδια εγκλιματισμένα στις τοπικές συνθήκες και που ταιριάζουν σε κάποια κράτη παγκοσμίως, όπως στην Αργεντινή, την Πολωνία, το Μεξικό, την Τουρκία και αλλού. Στους στόχους της HAZERA που τους πετυχαίνουν άλλωστε είναι οι σπόροι που παράγονται να είναι απαλλαγμένοι από παθογόνα που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στους παραγωγούς. Οι μεγάλες εταιρίες όπως και η HAZERA επενδύουν στο quality control στην πιστοποίηση του παραγόμενου προϊόντος και εκεί ως εταιρία απασχολούν ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού.

Ανάλυσε στη συνέχεια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του υβριδίου τομάτας THIREOS με ανθεκτικότητα στην ίωση της καστανής ρυτίδωσης. Η THIREOS είναι ένα υβρίδιο μεγαλόκαρπης τομάτας με κύρια χαρακτηριστικά το έντονο και γυαλιστερό κόκκινο χρώμα καρπού χωρίς πράσινη ράχη, την ομοιομορφία και ποιότητα των καρπών, την υπέροχη γεύση, την υψηλή απόδοση και ένα πλήρες πακέτο ανθεκτικοτήτων συμπεριλαμβανομένου του ιού της καστανής ρυτίδωσης (ToBRFV). Η THIREOS σηματοδοτεί νέα εποχή υβριδίων τομάτας (μεγαλόκαρπες, τσαμπί, mini plum) από την Hazera προσαρμοσμένες στις ανάγκες των σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας και προκλήσεων της τομάτας, προσφέροντας την βέλτιστη ισορροπία μεταξύ Απόδοσης & Προστασίας, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες εμπορικά τους επόμενους μήνες, με ένα από τα χαρακτηριστικά τους να είναι και η ανθεκτικότητα (IR*) στον ιό της Καστανής Ρυτίδωσης της Τομάτας (ToBRFV). Η THIREOS, καλλιεργείται ήδη σε αρκετά θερμοκήπια σε εκτεταμένη έκταση σε όλη την Ελλάδα, με την μορφή αξιολόγησης και είναι ήδη διαθέσιμη εμπορικά από τον Ιανουάριο του 2023 και οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί θα μπορούν να την προμηθεύονται από τα συνεργαζόμενα φυτώρια ή καταστήματα γεωργικών εφοδίων.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη