Καστέλι: Σήμερα υπογράφεται η σύμβαση για το νέο αεροδρόμιο με το όνομα «μυστήριο»

10:09 π.μ. - Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020
10:01 π.μ. - Πέμ, 23/09/2020
Image: Καστέλι: Σήμερα υπογράφεται η σύμβαση για το νέο αεροδρόμιο με το όνομα «μυστήριο»

Βάζει 180 εκατ. Ευρώ η ΕΤΕπ για Καστέλι

Και με τη βούλα των υπογραφών επισφραγίζονται σήμερα τα 180 εκατομμύρια ευρώ που θα “πέσουν” από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το έργο κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι.

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, στις 11:30 σήμερα το πρωί θα υπογραφεί στο υπουργείο Οικονομικών η δανειακή σύμβαση, ύψους 180 εκατ. ευρώ, μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ΕΤΕπ για τη συγχρηματοδότηση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι. Μάλιστα, για τις σημερινές τζίφρες, στην Αθήνα θα βρεθεί ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Andrew McDowell, ο οποίος θα συνυπογράψει τη σύμβαση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Υποδομών-Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Την ίδια ώρα, πάντως, η... αναφορά ονομασίας (για την ακρίβεια τίτλου) του νέου αεροδρομίου μέσα στην ανακοίνωση-προαναγγελία της σημερινής τελετής υπογραφής προκάλεσε ερωτηματικά και σύγχυση.

Ο λόγος για τον τίτλο “Νέον Ηράκλειον”, που πυροδότησε ερωτηματικά και συζητήσεις ως προς το αν πρόκειται για επιλογή ονόματος του νέου αεροδρομίου. Κάτι που βεβαίως φαντάζει τελείως παράλογο, με δεδομένο ότι αφενός οι “εμπορικές” ονομασίες των αεροδρομίων, τα ονόματα δηλαδή που δεσπόζουν στη μαρκίζα και χρησιμοποιούνται από την αγορά (ταξιδιωτικά γραφεία, αεροπορικές εταιρείες και τους ίδιους τους ταξιδιώτες), είθισται να δίνονται όταν αυτά είναι προ των πυλών να λειτουργήσουν και όχι σε αυτή τη φάση, που δεν έχουμε ακόμα την επίσημη έναρξη της περιόδου παραχώρησης και της 5ετούς κατασκευής του έργου, και αφετέρου φαντάζει παράλογο, αν αναλογιστεί κανείς ότι προ μηνών, επί της προηγούμενης κυβέρνησης, είχε πέσει στο τραπέζι ως προς τη μελλοντική εμπορική ονομασία του νέου αεροδρομίου το όνομα “Δ. Θεοτοκόπουλος-Ελ Γκρέκο”. Όνομα, κατά κοινή ομολογία, πολύ πιο ταιριαστό και πολύ πιο εμπορικό και “θελκτικό” για τον νέο αερολιμένα, που άλλωστε είχε τύχει εξαιρετικά... θερμής υποδοχής από φορείς και κόσμο.

Ας τα δούμε αναλυτικά. Πριν από λίγο καιρό άναψε το οριστικό “πράσινο φως” από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των 180 εκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να βάλει ως δικιά του χρηματοδοτική συμβολή το ελληνικό Δημόσιο και εκκρεμούσαν οι τελικές υπογραφές της σύμβασης.

Οι υπογραφές θα “πέσουν” σήμερα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, «ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Andrew McDowell αύριο Πέμπτη 23 Ιανουαρίου (σ.σ. σήμερα) στις 11 το πρωί, στο γραφείο του.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. McDowell θα προβούν σε δηλώσεις στην αίθουσα Τύπου του υπουργείου, στον 6ο όροφο.

Στις 11:30 το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μαζί με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη, θα υπογράψουν δύο δανειακές συμβάσεις παρουσία και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Η πρώτη δανειακή σύμβαση αφορά στο τρίτο μέρος συνολικότερου “Έργου” για τη συγχρηματοδότηση εκ μέρους της ΕΤΕπ μέρους της εθνικής συμμετοχής για την κάλυψη επιλεγμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, ύψους 150.000.000 ευρώ.

Η δεύτερη αφορά στη συγχρηματοδότηση από πλευράς ΕΤΕπ για την κατασκευή του αεροδρομίου “Νέον Ηράκλειον” στην Κρήτη, ύψους 180.000.000 ευρώ (σε τέσσερις δόσεις)».

Ερωτηματικά και σύγχυση: Το “Ελ Γκρέκο” που έγινε “Νέον Ηράκλειον”

Η ανακοίνωση-προαναγγελία του υπουργείου Οικονομικών για τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης, ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για το έργο του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι άναψε “φωτιές”. Κι αυτό γιατί στην ανακοίνωση φιγουράρει παραδόξως το όνομα “Νέον Ηράκλειον”, ενώ με βάση τα όσα γνωρίζαμε ο τίτλος (όχι το λεγόμενο εμπορικό όνομα που θα δοθεί στο μέλλον) του νέου αεροδρομίου στα επίσημα έγγραφα είναι «Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου».

Ο τίτλος “Νέον Ηράκλειον” ξεπρόβαλε από το πουθενά και δημιούργησε ερωτηματικά, συζητήσεις και αναζήτηση αν πρόκειται για κάποιο λάθος, για σύντμηση του ονόματος που φέρει το νέο αεροδρόμιο στη σύμβαση παραχώρησης ή αν πρόκειται ξαφνικά για νέο όνομα ως επιλογή της κυβέρνησης της Ν.Δ., αντί για το όνομα “Ελ Γκρέκο” που προόριζε να δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με πρόταση του τότε υπουργού Υποδομών προς τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα! Ενδεικτικό της τεράστιας σύγχυσης που έχει προκύψει είναι ότι στο υπουργείο Υποδομών, στο οποίο απευθυνθήκαμε αναζητώντας πληροφορίες για να ξεδιαλύνουμε το τοπίο, δήλωναν και αυτοί απορημένοι με τον τίτλο “Νέον Ηράκλειον”. Μάλιστα, αναζήτησαν απαντήσεις και αυτοί από το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως μας ενημέρωσαν λίγο αργότερα πηγές του υπουργείου Υποδομών, ο τίτλος “Νέον Ηράκλειον” χρησιμοποιήθηκε στο δελτίο Τύπου επειδή αυτός είναι ο τίτλος που υπάρχει για να προσδιορίζει το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι στη σύμβαση χρηματοδότησης μεταξύ Δημοσίου και ΕΤΕπ, που θα υπογραφεί σήμερα.

Το τοπίο ασφαλώς θα ξεκαθαριστεί οριστικά σήμερα. Το λογικό συμπέρασμα είναι, ωστόσο, ότι πρόκειται για έναν τυπικό τίτλο ονομασίας, που μπήκε μέσα στη σύμβαση με την ΕΤΕπ και δε σημαίνει ότι αυτό θα είναι το όνομα στη μαρκίζα του νέου αεροδρομίου, όταν αυτό ανοίξει τις πύλες του.

Προφανώς, όταν έρθει η ώρα, αφού γίνει η απαραίτητη διερεύνηση με την ΙΑΤΑ (Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών), αφού γίνει διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και βγουν οι Υπουργικές Αποφάσεις, το νέο αεροδρόμιο θα αποκτήσει κάποιο κατάλληλο όνομα. Βέβαια, είναι απορίας άξιον: Υπάρχει, άραγε, κάποιος που να έχει σοβαρές αντιρρήσεις να ονομαστεί το αεροδρόμιο “Ελ Γκρέκο”, ένα όνομα τόσο γνωστό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου;

neakriti.gr