Καταδίκη 400 εκατ. δολ. της Johnson & Johnson για καρκίνο από ταλκ

9:54 π.μ. - Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017
09:08 π.μ. - Τετ, 23/54/2017
Image: Καταδίκη 400 εκατ. δολ. της Johnson & Johnson για καρκίνο από ταλκ

Την καταδίκη της πολυεθνικής εταιρείας Johnson & Johnson (J & J) αποφάσισε δικαστήριο του Λος Άντζελες

Δικαιώνοντας γυναίκα που ισχυρίστηκε πως εμφάνισε καρκίνο καταναλώνοντας σκόνη ταλκ της εταιρείας, και επιδικάζοντας της πρόστιμο ύψους 417 εκατ. ευρώ. Χιλιάδες οι αντίστοιχες αξιώσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία, περισσότερες από 4.500 στην επικράτεια των ΗΠΑ.
Η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήρθε μετά από πέντε αλλεπάλληλες δίκες, επιβεβαιώνοντας πως η σκόνη ταλκ προκάλεσε στην 63χρονη, Έυα Ετσεβερία από την Καλιφόρνια καρκίνο των ωοθηκών, καθώς η εταιρεία δεν είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους της χρήσης του.
 
«Είμαστε ευγνώμονες για την ετυμηγορία του δικαστηρίου» δήλωσε ο δικηγόρος της γυναίκας μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου περιελάμβανε 70 εκατ. δολάρια αντισταθμιστικών αποζημιώσεων, καθώς και 347 εκατ. δολάρια σε ποινικές αποζημιώσεις. Σημειώνεται πως η Johnson & Johnson αντιμετωπίζει περί τις 4.800 παρόμοιες περιπτώσεις αξιώσεων σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ, και είναι υποχρεωμένη να καταβάλει περισσότερα από 300 εκατ. δολ. μετά τις καταδίκες της στην Πολιτεία του Μιζούρι.
 
Οι δικηγόροι της καρκινοπαθούς υποστήριξαν στο δικαστήριο πως η εταιρεία ενθάρρυνε τις γυναίκες να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μελέτες που συνδέουν τον καρκίνο στις ωοθήκες με τη χρήση ταλκ στα γεννητικά όργανα.
 
«Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν τη μάχη για δικαιοσύνη για τις γυναίκες σε όλη την Καλιφόρνια που υποφέρουν από καρκίνο των ωοθηκών εξαιτίας της συγκάλυψης της αλήθειας από την Johnson & Johnson» δήλωσε ο δικηγόρος της Ετσεβερία. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, κατά την αγόρευση ένας άλλος δικηγόρος της γυναίκας υποστήριξε πως η ενάγουσα δεν υποχρεούται να αποδείξει πως η σκόνη ταλκ ήταν η μόνη αιτία του καρκίνου της, αλλά μόνο πως ήταν ένας «ουσιαστικός παράγοντας».
 
Η δίκη κράτησε για τέσσερις εβδομάδες, καθώς από το εδώλιο πέρασε πλήθος ειδικών, παθολόγων, ογκολόγων και άλλων ειδικών που κλήθηκαν και από τις δύο πλευρές. Η J & J έχασε προηγουμένως τέσσερις δίκες πριν την καταδίκη της, αλλά παρόλα αυτά δεν φαίνεται διατεθειμένη να το βάλει κάτω. «Θα κάνουμε έφεση κατά της καταδίκης επειδή καθοδηγούμαστε από την επιστήμη, η οποία υποστηρίζει πως η σκόνη ταλκ είναι ασφαλής» απάντησε η υπεράσπιση της πολυεθνικής εταιρείας.
 
Όπως αναφέρει η Guardian, το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ έχει διαμηνύσει πως τα δικαστήρια της εκάστοτε πολιτείας δεν μπορούν να εκδικάσουν αξιώσεις κατά επιχειρήσεων όταν οι συγκεκριμένοι «τραυματισμοί» δεν έχουν λάβει χώρα στην πολιτεία, ή εάν η εταιρεία δεν εδρεύει εκεί. Σημειώνεται πως η πολυεθνική εδρεύει στο Νιου Τζέρσεϊ.
 
Γι' αυτόν τον λόγο, ένας δικαστής του Σεντ Λιούις στο Μιζούρι δήλωσε πως η υπόθεση πρόκειται να εξεταστεί, καθώς η εταιρεία χρησιμοποίησε μία εταιρεία εμφιαλώσεως στο Μιζούρι για να συσκευάσει τα προϊόντα της, γεγονός που σημαίνει πως μπορεί να διωχθεί στη συγκεκριμένη Πολιτεία.
 
 
 
Πηγή; thepressproject.gr