
Τελεσίγραφο για κλείσιμο από την Αντιπεριφέρεια Λασιθίου
Σε οριακό σημείο φαίνεται να βρίσκεται το Γηροκομείο Ιεράπετρας, καθώς η Αντιπεριφέρεια Λασιθίου έχει απευθύνει τελεσίγραφο για το κλείσιμο της δομής μέχρι την 1η Ιουνίου. Το θέμα απασχόλησε για μία ακόμη φορά την πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Ο πρώην δήμαρχος Ιεράπετρας και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ιεράπετρα, Νέα Πορεία», Θεοδόσης Καλαντζάκης, πρότεινε τη σύγκληση έκτακτου μονοθεματικού δημοτικού συμβουλίου, με στόχο την εξεύρεση ρεαλιστικής και βιώσιμης πρότασης για τη συνέχιση της λειτουργίας της δομής.
Παρέμβαση έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής παράταξης "Δήμος Ιεράπετρας - Προοπτική για το μέλλον", Αργύρης Πανταζής, ο οποίος επέρριψε σοβαρές ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Καλαντζάκη, για τις συνθήκες που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.
Καταγγελίες Καλαντζάκη για καθαριότητα, γηροκομείο και αδράνεια της δημοτικής αρχής
Ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας μίλησε στον Ηχώ 99,8 για έργα που «έμειναν στα συρτάρια», εγκατάλειψη υποδομών και επικίνδυνη απραξία στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων
Σφοδρή κριτική στη σημερινή δημοτική αρχή Ιεράπετρας άσκησε ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ιεράπετρα, Νέα Πορεία», Θεοδόσης Καλαντζάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» του Ηχώ 99,8.
Ο κ. Καλαντζάκης έκανε λόγο για απραξία, καθυστερήσεις και αδράνεια σε καίρια ζητήματα που αφορούν την πολιτική προστασία, την καθαριότητα, τη λειτουργία του εργοστασίου κομποστοποίησης, το Πράσινο Σημείο, το γηροκομείο Ιεράπετρας αλλά και τις δημοτικές υπηρεσίες.
Επικίνδυνες καθυστερήσεις σε γεωτεχνικά έργα
Ξεκινώντας από τις εκκρεμότητες στη γεωλογική θωράκιση της περιοχής, ο κ. Καλαντζάκης επεσήμανε ότι από το 2019 υπάρχει προμελέτη για επικίνδυνα σημεία όπως η Αγία Φωτιά και η Σχίστρα στο Σελάκανο, που παραμένει αναξιοποίητη. «Το έργο μπορεί να προχωρήσει, αρκεί να γίνει η οριστική μελέτη και να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση», είπε. Όπως τόνισε, «ούτε η υπηρεσία ούτε ο νυν δήμαρχος έχουν κάνει το παραμικρό για να προχωρήσει η διαδικασία».
Υποδομές καθαριότητας σε αχρησία – «Έργα έτοιμα, αλλά ανενεργά»
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην κατάσταση της καθαριότητας, σημειώνοντας ότι «χρειάζονται έργα, όχι πρόστιμα». Ο πρώην δήμαρχος υπενθύμισε πως επί των ημερών του κατασκευάστηκε το εργοστάσιο κομποστοποίησης, ενώ δημοπρατήθηκε και το Πράσινο Σημείο. Παρόλα αυτά, όπως είπε, «το εργοστάσιο δεν λειτουργεί, το Πράσινο Σημείο δεν προχώρησε ποτέ, αν και είχε εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και υπήρχε ανάδοχος».
Παράλληλα, κατήγγειλε σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, με παλιά απορριμματοφόρα και εγκαταλελειμμένες υποδομές. «Πληρώνουμε 30.000 τον μήνα για ενοικιάσεις απορριμματοφόρων και δεν υπάρχει σχέδιο για ουσιαστική αναβάθμιση του στόλου», είπε χαρακτηριστικά.
«Κανονισμός καθαριότητας με πρόστιμα για το θεαθήναι»
Ο κ. Καλαντζάκης άσκησε έντονη κριτική και στον νέο Κανονισμό Καθαριότητας, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο. «Δεν διαφωνούμε με τον κανονισμό. Διαφωνούμε με τα εξοντωτικά πρόστιμα των 3.000 και 5.000 ευρώ. Αυτά δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ και δεν λύνουν κανένα πρόβλημα», σημείωσε, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακή πολιτική χωρίς αποτέλεσμα».
«Το γηροκομείο ζει με ελεημοσύνες»
Σε δραματικούς τόνους μίλησε για την κατάσταση του γηροκομείου Ιεράπετρας, λέγοντας πως οι ηλικιωμένοι φιλοξενούμενοι «ζουν με προσφορές πολιτών και σχολείων». Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για αδιαφορία και απουσία πολιτικής βούλησης να δώσει λύση.
Η πρόταση της παράταξής του, όπως εξήγησε, είναι να γίνει άμεσα έκτακτο μονοθεματικό δημοτικό συμβούλιο επί του θέματος, τόνισε.
Ακριβή μεταφορά, χωρίς αποτέλεσμα – «Η Ιεράπετρα να μη φορτωθεί το κόστος»
Μιλώντας για το γενικότερο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, υπενθύμισε πως ο Δήμος Ιεράπετρας υπάγεται στον ΕΣΔΑΚ, και πλέον τα απορρίμματα θα πηγαίνουν στη Σητεία. Ζήτησε οριζόντια χρέωση σε όλους τους δήμους για να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα η Ιεράπετρα. «Είχαμε προσπαθήσει να φτιάξουμε έναν τοπικό φορέα διαχείρισης για Λασίθι – Χερσόνησο, αλλά το κράτος το απέρριψε λόγω συμφερόντων του Ηρακλείου», υποστήριξε.
Ποδήλατα με... αποτρεπτική εγγύηση 2.000 ευρώ!
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα κοινόχρηστων ποδηλάτων, ο πρώην δήμαρχος έκανε λόγο για χαμένη ευκαιρία. «Πέρασαν 14 μήνες για να τα βγάλουν στους δρόμους. Και έβαλαν εγγύηση 2.000 ευρώ και πρόστιμα 20 ευρώ για μικροζημιές. Αυτό δεν ενθαρρύνει τον κόσμο –τον διώχνει».
Όπως είπε, «το πρόγραμμα σχεδιάστηκε ως εργαλείο βιώσιμης μετακίνησης και τουριστικής προβολής. Με αυτή τη λογική, χάθηκε ο σκοπός του».
«Φέρτε το γηροκομείο και τη Χρυσή στο Δημοτικό Συμβούλιο»
Τέλος, ο κ. Καλαντζάκης κάλεσε τον Δήμαρχο να φέρει κρίσιμα ζητήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να υπάρξει διάλογος και απόφαση από κοινού: «Ζητάμε εδώ και καιρό να συζητηθούν η Χρυσή, το γηροκομείο και η λειψυδρία. Δεν έρχονται ποτέ. Δεν μπορεί ένα Δημοτικό Συμβούλιο να λειτουργεί με κλειστά αυτιά και προαποφασισμένα θέματα».
«Η Ιεράπετρα δεν αντέχει άλλη αδράνεια»
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Θεοδόσης Καλαντζάκης κάλεσε τη δημοτική αρχή να τρέξει άμεσα τις εκκρεμότητες που «έμειναν στα συρτάρια» και να αξιοποιήσει τα έτοιμα εργαλεία που της παραδόθηκαν. «Η Ιεράπετρα είναι ένας μεγάλος δήμος, δεν αντέχει άλλη στασιμότητα. Η καθαριότητα, η κοινωνική προστασία και η αξιοπρέπεια των πολιτών δεν μπορούν να περιμένουν άλλο», δήλωσε.
Α. Πανταζής: "Το γηροκομείο σέρνεται χρόνια – Ούτε μία προμήθεια δεν έχει φτάσει"
Σφοδρή κριτική στην προηγούμενη και τη σημερινή δημοτική αρχή για τη μη λειτουργία του νέου γηροκομείου Ιεράπετρας άσκησε ο κ. Αργύρης Πανταζής, μέλος της δημοτικής παράταξης «Δήμος Ιεράπετρας - Προοπτική για το Μέλλον», μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8, «Καλημέρα Λασίθι».Όπως τόνισε, η υπόθεση του γηροκομείου έχει εξελιχθεί σε ένα "καλοστημένο αδιέξοδο" με ευθύνες διαχρονικές, αλλά και με απαράδεκτη καθυστέρηση από τη σημερινή δημοτική διοίκηση, η οποία – όπως είπε – «δεν είναι πια καινούργια»."Εγκαίνια χωρίς ρεύμα και εξοπλισμό – Κοροϊδία στους πολίτες"
Ο κ. Πανταζής καταλόγισε στον πρώην δήμαρχο, κ. Καλατζάκη, σοβαρές ευθύνες για την καθυστέρηση, λέγοντας πως επί των ημερών του έγινε ένας διαγωνισμός για όλα μαζί – νοσοκομειακά κρεβάτια, ξενοδοχειακός εξοπλισμός, έπιπλα – που, όπως ήταν αναμενόμενο, απέτυχε.«Δεν υπάρχει εταιρεία που να πουλάει τα πάντα. Αναγκάστηκαν να σπάσουν τον διαγωνισμό σε τρεις. Ξενοδοχειακός εξοπλισμός, νοσοκομειακά, έπιπλα γραφείου. Από τα οποία δεν έχει φτάσει τίποτα στο Γηροκομείο », δήλωσε χαρακτηριστικά.Μάλιστα, επεσήμανε με οξύτητα ότι έγιναν εγκαίνια σε ένα κτίριο χωρίς τις βασικές υποδομές: «Εγκαίνια χωρίς ρεύμα, χωρίς ράμπες, χωρίς λειτουργία. Δούλευαν τον κόσμο μπροστά στα μάτια του. Αυτό δεν λέγεται προγραμματισμός, λέγεται κοροϊδία»."Το πλοίο πάει στα βράχια – και όλοι σφυρίζουν αδιάφορα"
«Εμείς, ως παράταξη, προειδοποιήσαμε δύο φορές. Μία τον Φεβρουάριο και μία πριν από έναν μήνα. Τι έκανε η διοίκηση; Μας απάντησαν με 300.000 ευρώ, αλλά τίποτα δεν έχει προχωρήσει», είπε. «Ο κόσμος ειδοποιείται από την Περιφέρεια να πάρει πίσω τους συγγενείς του. Εμείς τι κάνουμε; Ποιος θα λειτουργήσει το γηροκομείο; Ποιο Διοικητικό Συμβούλιο; Με ποια οικονομική διαχείριση;», διερωτήθηκε.Ο κ. Πανταζής σημείωσε με έμφαση πως «η Τρίτη Ηλικία δεν είναι περιθώριο» και ότι οι ηλικιωμένοι είναι ανήμποροι άνθρωποι, τους οποίους ο Δήμος έχει χρέος να φροντίσει, όχι να αδιαφορεί."Απόλυτη σιωπή – Καμία προμήθεια στην Οικονομική Επιτροπή"
«Δεν έχει έρθει τίποτα στην Οικονομική Επιτροπή. Ούτε μία σύμβαση, ούτε ένα χαρτί, ούτε ένα αντικείμενο. Τίποτα απολύτως. Και την ίδια στιγμή, στέλεχος της δημοτικής αρχής – ο κύριος Σπυριδάκης – βγαίνει να ζητήσει χρηματοδότηση, ενώ η Περιφέρεια μία μέρα πριν είχε ήδη εγκρίνει κονδύλι για μελέτη. Να συνεννοηθούν πρώτα μεταξύ τους!», τόνισε με έντονο ύφος."Όλοι γνώριζαν – Και κανείς δεν έκανε τίποτα"
«Το πλοίο πήγαινε στα βράχια και το βλέπαμε. Και δυστυχώς, δεν έχει ανοίξει μύτη. Δεν έγινε καμία σοβαρή κίνηση. Η κοινωνία συνεχίζει να στηρίζει το γηροκομείο με προσφορές, με φαγητό, με κουβέρτες, με αξιοπρέπεια. Και εμείς; Τι κάνουμε;», διερωτήθηκε.Καταλήγοντας, επεσήμανε πως εάν η δημοτική αρχή δεν μπορεί ή δεν θέλει να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, τότε «θα το φέρουμε εμείς». «Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε παρέες. Είμαστε εδώ για να κάνουμε δουλειά. Αν αυτό το θέμα – η Τρίτη Ηλικία – δεν είναι σοβαρό, τότε τι είναι;», είπε κλείνοντας.
Απάντηση Καλαντζάκη σε Πανταζή: «Η αλήθεια για το Γηροκομείο και τις προμήθειες στην Ιεράπετρα»
Στην πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Καλημέρα Λασίθι» παρενέβη ο πρώην δήμαρχος Ιεράπετρας και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ιεράπετρα, Νέα Πορεία», κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Αργύρη Πανταζή, μέλους της παράταξης «Δήμος Ιεράπετρας - Προοπτική για το Μέλλον», ο οποίος είχε τοποθετηθεί νωρίτερα στην ίδια εκπομπή σχετικά με το Γηροκομείο Ιεράπετρας και τις σχετικές διαδικασίες προμηθειών.
Ο κ. Καλαντζάκης χαρακτήρισε ως προσβλητικές και ανακριβείς τις δηλώσεις του κ. Πανταζή, ξεκαθαρίζοντας πως όλες οι διαδικασίες που αφορούν το Γηροκομείο έγιναν με διαφάνεια και υπηρεσιακή συνεννόηση, υπογραμμίζοντας ότι η αναφορά σε «τρεις ξεχωριστές προμήθειες» είναι αβάσιμη.
«Έγινε μία προμήθεια, η οποία περιλάμβανε τρία διαφορετικά σκέλη: ξενοδοχειακό, ηλεκτρολογικό και ιατρικό εξοπλισμό. Συμμετείχαν τρεις ανάδοχοι λόγω της εξειδίκευσης, όχι γιατί έγιναν τρεις διαφορετικές διαδικασίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην δήμαρχος επανέλαβε ότι το συνολικό κόστος για το νέο γηροκομείο, περιλαμβανομένων των υποδομών και των προμηθειών, ανήλθε σε 1.002.000 ευρώ, ενώ τόνισε πως το έργο αποτελεί τομή για την κοινωνική πρόνοια της Ιεράπετρας:
«Από έναν χώρο που λειτουργούσε ως ξενώνας με τη μορφή συλλόγου, προχωρήσαμε στη δημιουργία ενός σύγχρονου γηροκομείου, με όλες τις νόμιμες προδιαγραφές. Αυτή είναι η αλήθεια – είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι».
Ο κ. Καλαντζάκης κάλεσε τα μέλη της αντιπολίτευσης να απευθύνονται στις τεχνικές υπηρεσίες και το τμήμα προμηθειών του Δήμου για πληροφόρηση, αντί να κάνουν δημόσιες παρεμβάσεις χωρίς πλήρη εικόνα, όπως είπε. Επιτέθηκε μάλιστα ευθέως στον κ. Πανταζή, λέγοντας:
«Το καλύτερο που έχει να κάνει δεν είναι να επισκέπτεται τα ραδιόφωνα, αλλά τις υπηρεσίες του Δήμου. Να ενημερώνεται και μετά να μιλά δημόσια».
Αναφορικά με τη στάση της παράταξής του, δήλωσε πως θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ιεράπετρα, με προτάσεις και έργα, ανεξαρτήτως των εντυπώσεων που επιδιώκουν ορισμένοι:
«Ο κόσμος μάς έχει κρίνει και θα μας ξανακρίνει. Η Ιεράπετρα χρειάζεται λύσεις, όχι πολιτική εκμετάλλευση σοβαρών θεμάτων. Αυτά που λέμε τα εννοούμε – και συνεχίζουμε με αλήθεια και ευθύνη».
Ολοκληρώνοντας, κάλεσε σε ευρεία συνεργασία όλων των φορέων – του Δήμου, του Συλλόγου, της Εκκλησίας και της Περιφέρειας – για να βρεθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Γηροκομείο, προτείνοντας μια κοινή συζήτηση σε ανώτερο επίπεδο.
Αμέσως μετά την παρέμβαση του κ. Καλαντζάκη, ξαναβγήκε στον αέρα του Ηχώ 99,8, ο κ. Πανταζής. Ακούστε εδώ την απάντησή του:
Ο Γιάννης Ανδρουλάκης, Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου για Γηροκομείο Ιεράπετρας: «Σημαντικό στήριγμα που χρειάζεται διαρκή φροντίδα»
Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε το γηροκομείο Ιεράπετρας ως ένα από τα «σημαντικότερα κοινωνικά στηρίγματα» της περιοχής, σημειώνοντας ότι εξυπηρετεί δεκάδες ηλικιωμένους και χρειάζεται σταθερή και συστηματική υποστήριξη.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι υποδομές του γηροκομείου — όπως και άλλων κοινωνικών δομών — πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Αυτό σημαίνει τεχνικές εκθέσεις, αυτοψίες και συντονισμένες παρεμβάσεις σε συνεργασία με τον Δήμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παρότι, όπως είπε, έχουν γίνει κάποιες ενέργειες από τη δημοτική αρχή, αυτές δεν επαρκούν: «Δεν αρκεί η πρόθεση. Χρειάζεται σχέδιο, ωριμότητα, και προτάσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, δεν θα υπάρχει χρόνος για εκ των υστέρων κινήσεις».
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια παραμένει διαθέσιμη να στηρίξει την κάθε τεκμηριωμένη πρωτοβουλία, καλώντας παράλληλα τον Δήμο να επιδείξει μεγαλύτερη ετοιμότητα.