Καταγγέλλουν αδικίες στο πρόγραμμα ενίσχυσης οι παραγωγοί κηπευτικών

9:13 π.μ. - Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020
09:11 π.μ. - Δευ, 30/13/2020
Image: Καταγγέλλουν αδικίες στο πρόγραμμα ενίσχυσης οι παραγωγοί κηπευτικών

Μπάχαλο με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Σύγχυση έχει προκαλέσει η αίτηση για ενίσχυση των παραγωγών κηπευτικών που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και δεν αποκλείεται εάν δεν δοθούν διευκρινίσεις από το Υπουργείο κάποιοι παραγωγοί ενώ δικαιούνται, τελικά να χάσουν χρήματα.

Ανάμεσα στα θέματα που έχουν ανακύψει είναι εάν θα ληφθεί υπόψη η δήλωση του ΟΣΔΕ του 2019 ή του 2020. Τι θα γίνει με εκείνους που δεν έκαναν δήλωση το 2019 αλλά έκαναν το 2020 αλλά και με εκείνους που πέρυσι φύτευσαν και δήλωσαν πχ πιπεριά και φέτος φύτευσαν και δήλωσαν τομάτα. Η αντιπρόταση για να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα ήταν να δοθούν ενισχύσεις με βάση τα τιμολόγια αγοράς φυτών όμως δεν έγινε δεκτή, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Γιάννης Γαϊτάνης.

Πρόσθεσε ότι όσοι έχουν κάνει λάθος στις δηλώσεις μπορούν να κάνουν διορθώσεις την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Ήδη πάντως σε κάποιους παραγωγούς που έχουν κάνει διορθώσεις το προηγούμενο διάστημα, στα στοιχεία τους φαίνονται οι αλλαγές. Τώρα εάν θα δικαιούνται ενίσχυσης αυτό θα φανεί στην πορεία αναλόγως των αποφάσεων του Υπουργείου. «Θέλουμε από το Υπουργείο υπεύθυνα να μας ενημερώσουν ειδικά για το θέμα του ΟΣΔΕ γιατί είναι κρίμα παραγωγοί που επλήγησαν να μην τύχουν ενίσχυσης», τόνισε πρόεδρος.

-

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο κ. Δημήτρης Βεργάκης, παραγωγός ο οποίος ανέφερε ότι στην Ιεράπετρα οι παραγωγοί κάνουν δηλώσεις ΟΣΔΕ περίπου Σεπτέμβρη με Οκτώβρη και διαρκούν μέχρι το πρωτο εξάμηνο του 2019. Περίπου τον Μάιο της επόμενης χρονιάς κάνουν δήλωση για δεύτερη καλλιέργεια εάν καλλιεργήσουν το καλοκαίρι. Αυτό θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στο Υπουργείο και να αποζημιωθούν και όσοι έκαναν δεύτερη καλλιέργεια οι οποίοι είδαν τα εισοδήματά τους να χάνονται λόγω του ότι εξαιτίας της πανδημίας ο τουρισμός δεν εξελίχθηκε όπως άλλες χρονιές. Το ΟΣΔΕ είναι ένα εργαλείο στα χέρια μας είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βεργάκης.