Σαφείς αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται τον διάλογο γύρω από την αγροτική πολιτική άφησε η βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Κατερίνα Σπυριδάκη, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» του Ηχώ 99.8.
Η κ. Σπυριδάκη ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αρνείται τον διάλογο επί της ουσίας, αλλά δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε διαδικασίες που, όπως τόνισε, «είναι εκ των προτέρων προσχηματικές και αναπαράγουν απλώς τον κοινοβουλευτικό συσχετισμό δυνάμεων». Όπως ανέφερε, ο πρωτογενής τομέας δεν καταρρέει λόγω έλλειψης συζητήσεων ή επιτροπών, αλλά εξαιτίας της απουσίας πολιτικής βούλησης και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, όπως η απώλεια ζωικού κεφαλαίου, οι ιώσεις στις καλλιέργειες, η ανακαρπία, το αυξημένο κόστος παραγωγής, αλλά και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση αναγνωρίζει μεν τα προβλήματα, ωστόσο δεν δίνει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ούτε ουσιαστικές λύσεις, ειδικά σε ζητήματα αποζημιώσεων και αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Η βουλευτής Λασιθίου παρουσίασε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για έναν διαφορετικό δρόμο: πρώτα μια ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή, με ειδικούς από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα καταρτίσει ένα συνολικό σχέδιο για την αγροτική πολιτική, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, τη διαχείριση του νερού και την εκπαίδευση των παραγωγών. Στη συνέχεια, όπως είπε, θα πρέπει να ακολουθήσει ένας πραγματικός εθνικός διάλογος με κόμματα, αγρότες, συνεταιρισμούς και πανεπιστήμια, ώστε να υπάρξουν συναινέσεις σε βάθος δεκαετίας.
Η κ. Σπυριδάκη στάθηκε ιδιαίτερα και στο ζήτημα του νερού και των υποδομών, που –όπως σημείωσε– αποτελούν κορυφαία προβλήματα τόσο στο Λασίθι όσο και σε ολόκληρη την Κρήτη. Τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας δεν είναι μόνο οικονομικό ζήτημα, αλλά συνδέεται άμεσα με την επισιτιστική ασφάλεια, την κοινωνική συνοχή και την ίδια την εθνική στρατηγική της χώρας.
Τέλος, αναφερόμενη στο πολιτικό κλίμα, παραδέχθηκε ότι απαιτείται καλύτερη επικοινωνία των προτάσεων της αντιπολίτευσης προς την κοινωνία, υπογραμμίζοντας ότι «η πολιτική παράγεται, αλλά δεν φτάνει πάντα στον πολίτη». Όπως είπε, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς περνά μέσα από καθαρές θέσεις, ρεαλιστικούς στόχους και ουσιαστικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας.