Κατερίνα Σπυριδάκη: Ώρα για ριζική αλλαγή στην Πολιτική Προστασία – Ερώτηση για τις ευθύνες και τις ελλείψεις στην Ιεράπετρα

12:11 μ.μ. - Σάββατο, 12 Ιουλίου 2025
12:07 μ.μ. - Σάβ, 12/11/2025
Image: Κατερίνα Σπυριδάκη: Ώρα για ριζική αλλαγή στην Πολιτική Προστασία – Ερώτηση για τις ευθύνες και τις ελλείψεις στην Ιεράπετρα

23 καίρια ερωτήματα προς τα Υπουργεία μετά την καταστροφική πυρκαγιά – Κενά σε πρόληψη, εναέρια μέσα, στελέχωση και θεσμική στήριξη των τοπικών φορέων

Με μία εκτενή και τεκμηριωμένη Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Σπυριδάκη, αναδεικνύει την ανάγκη για ουσιαστικό επανασχεδιασμό και ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας στην Ιεράπετρα, μετά τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά της 2ας Ιουλίου 2025. Την εν λόγω Ερώτηση της Βουλευτή Λασιθίου συνυπογράφουν οι Βουλευτές: Ανδρέας Πουλάς, Βουλευτής Αργολίδας - Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής - Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Παναγιώτης Δουδώνης, Βουλευτής Επικρατείας - Τομεάρχης Εσωτερικών.

Η Βουλευτής υπογραμμίζει ότι «η Ιεράπετρα, μία από τις πιο τουριστικά, αγροτικά και περιβαλλοντικά δυναμικές περιοχές της χώρας, επλήγη από μια καταστροφική πυρκαγιά που έκαψε πάνω από 6.000 στρέμματα γης, 20.000 ελαιόδεντρα, θερμοκήπια, μελισσοκομεία, κατοικίες και τουριστικές υποδομές», ενώ «εκκενώθηκαν περίπου 5.000 τουρίστες και σημειώθηκαν ακυρώσεις κρατήσεων και πλήγμα στην τοπική οικονομία».

Η Βουλευτής καταγγέλλει ότι «παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών και εθελοντικών δυνάμεων, η απουσία κατάλληλων μόνιμα εγκατεστημένων εναέριων μέσων – ικανών να επιχειρούν σε δύσβατες και ανεμοδαρμένες περιοχές – οδήγησε στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση της φωτιάς». Ειδικά για την Ανατολική Κρήτη, η οποία απέχει σημαντικά από τα σημεία στάθμευσης πυροσβεστικών μέσων, «ο χρόνος ανταπόκρισης είναι κρίσιμος – και ανεπαρκής».

Με την Ερώτησή της, η Βουλευτής θέλει να αναδείξει το ανεπαρκές και αποσπασματικό πλαίσιο πρόληψης και προετοιμασίας: «Πότε και αν συνεδρίασαν τα αρμόδια Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας; Ποιος ήταν ο αντιπυρικός σχεδιασμός για το 2025; Τι προληπτικά έργα εκτελέστηκαν;». Παράλληλα, η Ερώτηση επισημαίνει την παντελή απουσία αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, προειδοποιώντας ότι «αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση, η επόμενη καταστροφή θα έρθει με τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές».

Η Βουλευτής κατακρίνει τη «νοοτροπία της εκ των υστέρων διαχείρισης κρίσεων» και σημειώνει: «Αν τα 2 εκατομμύρια που ανακοινώθηκαν ως έκτακτη χρηματοδότηση είχαν επενδυθεί προληπτικά σε καθαρισμούς, υποδομές και μόνιμα μέσα, θα είχαμε φτάσει σε αυτή την καταστροφή;». Παράλληλα, τονίζει ότι «δεν έχει υπάρξει καμία πρόβλεψη στήριξης για την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία ήδη επωμίστηκε σημαντικό κόστος για να συνδράμει».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις ζημιές ύψους άνω των 800.000 ευρώ στον ΤΟΕΒ Σχινοκαψάλων, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν καλυφθεί, όπως και στις σοβαρές ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό και επιστημονική επάρκεια. «Το αρμόδιο Δασαρχείο διαθέτει μόλις έναν δασολόγο», σημειώνει χαρακτηριστικά η Βουλευτής, αναδεικνύοντας το πρόβλημα αδυναμίας εκπόνησης και επίβλεψης έργων.

Η Βουλευτής καταγγέλλει, επίσης, τον αποκλεισμό έμπειρων εποχικών πυροσβεστών από τις τελευταίες προσλήψεις λόγω τυπικών κριτηρίων, όπως η απουσία απολυτηρίου Λυκείου, σημειώνοντας πως «η Πολιτεία μιλά για ελλείψεις και έχει 600 έμπειρους πυροσβέστες στο περιθώριο». Την ίδια ώρα, «ανεκπαίδευτοι επιλαχόντες στελεχώνουν κρίσιμες θέσεις».

Τέλος, η Βουλευτής επικρίνει το νέο πλαίσιο ένταξης των εθελοντικών οργανώσεων, το οποίο – όπως σημειώνει – «προκάλεσε μαζικές αποχωρήσεις τοπικών ομάδων, αφού απαιτεί μεταπτυχιακούς τίτλους ακόμη και για τον απλό εθελοντή». Χαρακτηρίζει την απόφαση «εκτός πραγματικότητας» και τονίζει ότι «η Πολιτική Προστασία δεν είναι μόνο σχέδια επί χάρτου – είναι οι άνθρωποι και οι κοινότητες που δραστηριοποιούνται στην πρώτη γραμμή».

Η Πρωτοβουλία αυτή του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο όχι μόνο τις ευθύνες για την πρόσφατη καταστροφή, αλλά και την ανάγκη αλλαγής φιλοσοφίας και σχεδιασμού στην Πολιτική Προστασία – με έμφαση στην πρόληψη, τη μόνιμη παρουσία μέσων, την αξιοποίηση της εμπειρίας και τη θεσμική στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Με την εν λόγω Ερώτηση, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Σπυριδάκη και οι συνυπογράφοντες Βουλευτές καλούν τα Υπουργεία να απαντήσουν σε 23 κρίσιμα ερωτήματα, μεταξύ των οποίων:

  1. Ποιος ήταν ο σχεδιασμός για την Πολιτική Προστασία στην Ιεράπετρα πριν την πυρκαγιά;
  2. Ποια έργα πρόληψης είχαν υλοποιηθεί ή χρηματοδοτηθεί στην περιοχή την περίοδο 2021–2025;
  3. Ποια μέσα επιχειρούσαν και ποιος ήταν ο χρόνος ανταπόκρισής τους;
  4. Γιατί αποκλείστηκαν έμπειροι εποχικοί πυροσβέστες και εθελοντές;
  5. Υπάρχει πρόβλεψη επανεξέτασης των όρων πρόσληψης εποχικών πυροσβεστών ώστε να μην αποκλείονται έμπειρα στελέχη για τυπικούς λόγους;
  6. Πώς σκοπεύει το Υπουργείο να αποκαταστήσει την επιχειρησιακή ικανότητα των εθελοντικών ομάδων που απενεργοποιήθηκαν λόγω των νέων προδιαγραφών;
  7. Υπάρχει πρόβλεψη για αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας;
  8. Πώς θα στηριχθεί οικονομικά η Περιφέρεια και ο ΤΟΕΒ Σχινοκαψάλων;
  9. Τι ποσοστό δημόσιων δαπανών αφορά την πρόληψη και τι την αποκατάσταση καταστροφών;
  10. Τι προβλέπεται για τις μελέτες καθαρισμού ρεμάτων, αντιπλημμυρικής θωράκισης και αναδασώσεων;
  11. Ποιο είναι το ποσοστό των δημοσίων δαπανών για την πρόληψη σε σχέση με την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών;

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της Ερώτησης ΕΔΩ.