Κατέρρευσε η Thomas Cook: Στον αέρα 22.000 εργαζόμενοι - 600.000 ταξιδιώτες

8:41 π.μ. - Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019
08:09 π.μ. - Δευ, 23/41/2019
Image: Κατέρρευσε η Thomas Cook: Στον αέρα 22.000 εργαζόμενοι - 600.000 ταξιδιώτες

Οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής για τη σωτηρία της ναυάγησαν και η Thomas Cook, ένα από τα ισχυρότερα βρετανικά brand names και εταιρεία με 178 χρόνια ζωής στο χώρο του τουρισμού, οδηγήθηκε σε κατάρρευση

Οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής για τη σωτηρία της ναυάγησαν και η Thomas Cook, ένα από τα ισχυρότερα βρετανικά brand names και εταιρεία με 178 χρόνια ζωής στο χώρο του τουρισμού, οδηγήθηκε σε κατάρρευση. Περίπου 22.000 θέσεις εργασίας βρίσκονται στον αέρα, όπως και 600.000 τουρίστες, μεταξύ των οποίων 150.000 Βρετανοί με πακέτα διακοπών στο εξωτερικό. Η εταιρεία έχει ισχυρή παρουσία και στη χώρα μας. Μόνο στην Κρήτη, το 80% των ξενοδοχείων έχουν κάποιου είδους συνεργασία. 
 
Η εταιρεία υπέβαλε τα ξημερώματα της Δευτέρας αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς πτώχευσης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου. Η AlixPartners ορίστηκε σύμβουλος και θα συνεργαστεί με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα οι Βρετανοί πελάτες της εταιρείας, που βρίσκονται στο εξωτερικό, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Η κυβέρνηση έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού» σε καιρό ειρήνης. 
 
«Αν και μία συμφωνία είχε εν πολλοίς κλείσει, ένα πρόσθετο αίτημα τις τελευταίας ημέρες των διαπραγματεύσεων, όρθωσε μία πρόκληση που αποδείχθηκε ανέφικτο να ξεπεραστεί» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος, Πίτερ Φρανκχάουζερ, αναφερόμενος στο αίτημα των τραπεζών για πρόσθετη κεφαλαιακή ένεση 200 δισ. λιρών. 
 
Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική Fosun, ήδη μεγάλος μέτοχος της εταιρείας, είχε προτείνει ένα σχέδιο διάσωσης ύψους 1,1 δισ. δολ. με το οποίο θα αποκτούσε τον έλεγχο των δραστηριοτήτων tour operator και μερίδιο 75% στην αεροπορική εταιρεία.
 
Μιλώντας εν τω μεταξύ χθες στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, όταν ακόμη καταβάλλονταν προσπάθειες διάσωσης της εταιρείας, ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης είχε επισημάνει πως σε περίπτωση που οι εξελίξεις ήταν αρνητικές, υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. «Υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες που θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών μας. Το ίδιο νομίζω και για όσους έχουν κλείσει να έρθουν το επόμενο διάστημα» είπε.
 
naftemporiki.gr