Καθηγητής Συνολάκης στον ΗΧΩ απαραίτητη η τοποθέτηση Παλιρροιογράφου στη Χρυσή

11:36 π.μ. - Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020
11:09 π.μ. - Τρί, 22/36/2020
Image: Καθηγητής Συνολάκης στον ΗΧΩ  απαραίτητη η τοποθέτηση Παλιρροιογράφου  στη Χρυσή

Δεν αποκλείει σεισμό 8 ρίχτερ στην νότια Κρήτη

Μια  ενδιαφέρουσα συνέντευξη λίγες μέρες μετά τον σεισμό της περασμένης Παρασκευή που ταρακούνησε την Ιεράπετρα παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 και τη δημοσιογράφο Μαρία Τσαγκαράκη ο καθηγητής φυσικών καταστροφών κ. Ν. Συνολάκης.

Όπως είπε το νανοτσουνάμι που προκλήθηκε μετά από σεισμό τους προηγούμενες ημέρες στην περιοχή, έγινε ιδιαίτερα αισθητό στη νήσο Χρυσή αλλά και στο λιμάνι της πόλης. Ήταν ένα καμπανάκι ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι και καλό είναι να υπάρχει ένας σχεδιασμός και ενημέρωση των κατοίκων για το τι πρέπει να πράττουν. Σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει ειδοποίηση από την πολιτική προστασία είτε όχι πρέπει να απομακρυνόμαστε από τα παράλια, είπε ο κ. Συνολάκης. 

Εξήγησε στη συνέχεια ότι οι σεισμοί δεν σχετίζονται με  τις σεισμικές έρευνες  και εκτίμησε ότι  δεν αποκλείεται στον αιώνα που διανύουμε να έχουμε κάποια στιγμή στο λεγόμενο ελληνικό τόξο που ξεκινά από Ρόδο περνά από τα νότια της Κρήτης και φτάνει μέχρι τα Επτάνησα,  έναν σεισμό γύρω στα 8 Ρίχτερ και ενδεχομένως να ακολουθήσει και ένα τσουνάμι. 

Ανεξάρτητα ωστόσο από αυτό, για να μπορέσει η Ιεράπετρα και οι ευρύτερες περιοχές να προστατευτούν από ενδεχόμενο τσουνάμι μετά από μικρό ή μεγαλύτερο σεισμό, είναι σημαντικό να τοποθετηθεί ένας παλιρροιογράφος στη Χρυσή από το Εθνικό Αστεροσκοπείο αλλά και ένας τουλάχιστον τσουναμογράφος νότια της Ιεράπετρας.

Εάν είναι εφικτό και ένας ακόμη νότια της Κρήτης. Αυτό είναι θέμα πολιτικής προστασίας και εθνικής πολιτικής. Τα  καταγραφικά αυτά  όργανα μπορούν να δώσουν, έγκαιρα,  σημαντικά στοιχεία,  ώστε να υπάρχει χρόνος προειδοποίησης των κατοίκων προκειμένου  να προστατευτούν και να αποφύγουμε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις.