Καθησυχαστικός ο καθηγητής φαρμακολογίας Δ. Κούβελας για τη μετάλλαξη "Δ" - Τι είπε για τους εμβολιασμούς

10:47 π.μ. - Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021
10:06 π.μ. - Παρ, 25/47/2021
Image: Καθησυχαστικός ο καθηγητής φαρμακολογίας Δ. Κούβελας για τη μετάλλαξη "Δ" - Τι είπε για τους εμβολιασμούς

Σχετικά με τις μεταλλάξεις και ειδικότερα τη μετάλλαξη "Δ" μιλά στον Ηχώ 99,8 ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας

Αυτό το οποίο μεταξύ άλλων τόνισε ήταν ότι οι ιοί έχουν διάφορες μορφές στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη "Δ" που επικρατεί τελευταία δεν είναι κάτι συγκλονιστικό. Από τη στιγμή που οι μεταλλάξεις δεν έχουν αλλάξει την παθολογία της νόσου, πρόκειται δηλαδή για τον ίδιο ιό Sars - Cov 2 και όχι πχ για Sars - Cov 23, όπου τότε θα μας ανησυχούσε γιατί θα έχει αλλάξει η νόσος.

Ο κ. Κούβελας τόνισε στη συνέχεια ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι δομές υγείας και να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη δόμηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και φροντίδας. Συνέστησε στις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσηση του κορωνοϊού, άνω των 60 ετών, παχύσαρκοι, άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα να εμβολιαστούν εξέφρασε όμως την αντίθεσή του στον εμβολιασμό ατόμων νεαρότερης ηλικίας. Προέτρεψε ακόμα τους πολίτες να τηρούν τα βασικά μέτρα δημόσιας υγείας.

Τόνισε τη σημασία της συμπλήρωσης της λεγόμενης κίτρινης κάρτας για όποια συμπτώματα τυχόν παρουσιαστούν ακόμα και τέσσερεις μήνες μετά τον εμβολιασμό. Η καταγραφή θα βοηθήσει ώστε να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα, εξήγησε.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να έχουμε και άλλες πανδημίες δεδομένου ότι υπάρχουν οι συνθήκες γρήγορης εξάπλωσης πχ ταξίδια από τη μια χώρα σε άλλη, συγκέντρωση πληθυσμού σε μεγάλα αστικά κέντρα κλπ. Ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού ίσως είναι και μια ευκαιρία ώστε να προετοιμαστούμε για τις επόμενες και θα πρέπει να διδαχθούμε από αυτή.