Καθησυχαστικός ο Παναγιώτης Σαρρής για τον Candida Auris

10:09 π.μ. - Τρίτη, 10 Μαΐου 2022
10:05 π.μ. - Τρί, 10/09/2022
Image: Καθησυχαστικός ο Παναγιώτης  Σαρρής για τον Candida Auris

Η καθαριότητα στα Νοσοκομεία μεγάλο πρόβλημα

Αναφορικά με τον μύκητα Candida Auris μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Παναγιώτης Σαρρής, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

Όπως είπε ο Candida Auris είναι ένας ζυμομύκητας, γνωστός πολλά χρόνια τώρα. Το συγκεκριμένο παθογόνο απομονώθηκε το 2009 στην Ιαπωνία σε ασθενή με πρόβλημα στο αυτί για αυτό άλλωστε πήρε και την ονομασία Auris. Πρόκειται για ένα ενδονοσοκομειακό παθογόνο ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής αλλά και της κατάχρησης αντιβιοτικών σκευασμάτων. Ο μύκητας δημιούργησε μια πολυανθεκτικότητα στα φάρμακα που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε για να το αντιμετωπίσουμε. Είναι επικίνδυνος για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και σε ασθενείς με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, οι οποίοι κατά κανόνα χρησιμοποιούν ξένα σώματα όπως π.χ. καθετήρες. Μάλιστα οι σοβαρά πάσχοντες, που θα κολλήσουν, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, θα καταλήξουν σε ένα ποσοστό 30% και πάνω. Τώρα εκείνο, που προβληματίζει είναι εάν θα περάσει στην κοινότητα κάτι, που παρακολουθείται σε επιστημονικό επίπεδο.

Ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβληθεί. Καλό όμως είναι να τηρεί κάποιους κανόνες, να κλείνει ραντεβού πριν πάει στο γιατρό και πάνω από όλα να τηρεί τους κανόνες υγιεινής. Επίσης, πολύ σημαντικό να μη γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών εάν δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι.. Και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ο κόσμος να αποφεύγει την επίσκεψη στο νοσοκομείο, ή στον γιατρό από τον φόβο μήπως κολλήσει κάποιον μύκητα, μήπως κολλήσει κορωνοϊό. Αντιθέτως θα πρέπει να φροντίζει για την υγεία του, αν ενημερώνει τον γιατρό του και να ακολουθεί τις ιατρικές οδηγίες. Από την άλλη βέβαια απαιτείται πολύ καλή απολύμανση στους χώρους των νοσοκομείων και εδώ θα πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση, από τους αρμόδιους, τόνισε.

Τώρα σε ότι αφορά στα παιδιά, ο κ. Σαρρής σχολίασε, ότι λόγω της πανδημίας έμειναν κλεισμένα σε ένα πιο προστατευμένο περιβάλλον και δεν έρχονται σε επαφή με μικρόβια, ώστε ο οργανισμός τους να αναπτύξει ανθεκτικότητα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ηπατίτιδα, κρούσματα της οποίας εμφανίζονται με αυξητική τάση τελευταία. Και εδώ χρειάζεται προσοχή και ο γονιός θα πρέπει να επικοινωνεί άμεσα με τον γιατρό εάν διαπιστώσει, ότι το παιδί έχει συμπτώματα, ή ευρύτερα εάν δεν νιώθει καλά.