Κενές οι 2 στις 5 οργανικές θέσεις στα Νοσοκομεία της Κρήτης

11:06 π.μ. - Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2016
11:08 π.μ. - Τετ, 17/06/2016
Image: Κενές οι 2 στις 5 οργανικές θέσεις στα Νοσοκομεία της Κρήτης

Μόλις το 61% των οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού είναι καλυμμένο στα Νοσοκομεία της Κρήτης, με το 39% των θέσεων να είναι πλέον κενό, δηλαδή είναι κενές οι 2 στις 5 οργανικές θέσεις

Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία στελέχωσης των 7 Νοσοκομείων της Κρήτης που προέρχονται από την πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας bi forms (πρώην ΕΣΥΝΕΤ)  για το μήνα Μάϊο 2016.
 
Σε σύνολο 7044 οργανικών θέσεων είναι καλυμμένες οι 4184, ενώ με τις μετακινήσεις – αποσπάσεις ο αριθμός αυξάνεται στις 4310, και ο αριθμός των κενών οργανικών θέσεων είναι 2734.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων προέρχεται από τους ισχύοντες οργανισμούς των Νοσοκομείων, που είναι οι «μνημονιακοί» του 2012 που είχαν συνταχθεί  με μεγάλες περικοπές θέσεων.
 
Το χαμηλότερο ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων προσωπικού εμφανίζεται στο Νοσοκομείο Χανίων (47.9%) και ακολουθεί το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου (52.6%). Στη συνέχεια είναι το Νοσοκομείο Νεάπολης (55%), το Νοσοκομείο Ιεράπετρας (59,2%)  το Νοσοκομείο Σητείας (61.6%), ενώ ακολουθούν το ΠΑΓΝΗ (67.7%) και  το Βενιζέλειο (69.9%) και το Νοσοκομείο Ρεθύμνου (71.5%).
 
Πρέπει να τονιστεί ότι,  ενώ οι κενές οργανικές θέσεις είναι 2734 κάτι που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των Νοσοκομείων του νησιού, οι θέσεις που έχουν προκηρυχτεί ή θα προκηρυχτούν είναι μόλις 523.
 
Δείτε αναλυτικά τις 523 θέσεις που έχουν προκηρυχτεί ή θα προκηρυχτούν για τα Νοσοκομεία της Κρήτης
 
– 63 Μόνιμες θέσεις λοιπού προσωπικού από τις προκηρύξεις 4Κ και 5Κ του 2015
 
– 63 θέσεις ειδικευμένων ιατρών που έχουν προκηρυχτεί ή προκηρύσσονται
 
– 134 θέσεις μόνιμου διοικητικού προσωπικού που αναμένεται να διοριστούν από την προκήρυξη για τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 1998
 
– 42 θέσεις επικουρικών ιατρών που έχουν προσληφθεί ή θα προσληφθούν  το επόμενο διάστημα
 
– 63 Θέσεις λοιπού επικουρικού προσωπικού που αναμένεται να προσληφθούν το επόμενο διάστημα
 
– 23 θέσεις συμβασιούχων του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις ΜΕΘ
 
– 135 θέσεις μόνιμου λοιπού προσωπικού που αναμένεται να περιλαμβάνονται στην επόμενη προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας.
 
Ακόμα και αν ολοκληρωθεί το σύνολο των 523 παραπάνω  προσλήψεων,  θα καλυφθεί μόλις το  1/5 των κενών οργανικών θέσεων, κάτι που αποδεικνύει ότι οι προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί είναι ελάχιστες σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των Νοσοκομείων  της Κρήτης και σε σχέση και με τις συνταξιοδοτήσεις προσωπικού που συνεχίζονται .
 
Για να μπορέσουμε να μιλάμε  για μια σημαντική ένεση προσωπικού στα Νοσοκομεία του νησιού, θα πρέπει προκηρυχτούν και να καλυφθούν άμεσα  τουλάχιστον οι μισές κενές οργανικές θέσεις . Όσο οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο λόγω της εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής, δυστυχώς η κατάσταση στα Νοσοκομεία της Κρήτης  θα συνεχίσει να είναι άσχημη και να δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στην ασφαλή και πλήρη  νοσηλεία των πολιτών.
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ
 
Νοσηλευτής
 
Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ