Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ιεράπετρας - Νεάπολης: Επίσκεψη στην Περιφέρεια Τοσκάνης στο πλαίσιο του Erasmus+

9:45 π.μ. - Παρασκευή, 9 Μαΐου 2025
09:05 π.μ. - Παρ, 09/45/2025
Image: Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ιεράπετρας - Νεάπολης: Επίσκεψη στην Περιφέρεια Τοσκάνης στο πλαίσιο του Erasmus+

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη, από τον προϊστάμενο του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ιεράπετρας - Νεάπολης Μυλωνάκη Ευστράτιο, και ομάδα εκπαιδευτικών της Δ/νσης Α/θμιας εκπαίδευσης Λασιθίου

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη, από τον προϊστάμενο του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Ιεράπετρας Νεάπολης Μυλωνάκη Ευστράτιο, και ομάδα εκπαιδευτικών της Δ/νσης Α/θμιας εκπαίδευσης Λασιθίου, στην Περιφέρεια Τοσκάνης στην Ιταλία, με στόχο την παρακολούθηση καλών πρακτικών (Αποτελεσματική Ηγεσία με τη Συμβολή των Τ.Π.Ε. για Εκπαίδευση με Ανοιχτούς Ορίζοντες) στον χώρο της εκπαίδευσης μέσω δραστηριοτήτων job shadowing. Μέσα από την επίσκεψη διαπιστώθηκε και ενισχύθηκε η ευρωπαϊκή πολιτειότητα των συμμετεχόντων, αλλά και η στόχευση του Ιταλικού εκπαιδευτικού συστήματος στην εκπαίδευση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων και τις νέες τεχνολογίες.

Η επίσκεψη ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου 2025, με την υποδοχή στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Τοσκάνης στο Campo di Marte, Φλωρεντία, από την υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ. Antonietta Marini και μέλη της Διεύθυνσης. Ακολούθησαν εισηγήσεις σχετικές με το ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα, τη συμπερίληψη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση, από επιθεωρητές και στελέχη της Διεύθυνσης.

Την επόμενη ημέρα, 1η Απριλίου 2025, επισκεφθήκαμε το Comprensive Institute "Teresa Mattei" στο Bagno a Ripoli, όπου μας υποδέχθηκε ο εμπνευστής του προγράμματος "Σχολείο χωρίς σακίδια", κ. Marco Orsi. Παρουσιάστηκε το καινοτόμο αυτό σχολικό μοντέλο, βασισμένο σε παγκόσμια προσέγγιση του αναλυτικού προγράμματος, αξίες όπως φιλοξενία, υπευθυνότητα και κοινότητα, και συγκεκριμένα βήματα εφαρμογής, δίνοντας έμφαση στην παιδαγωγική και τη συνεχή συνεργασία σχολείου-οικογένειας.

hxonews

Στις 2 Απριλίου 2025 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Πειραματικό Σχολείο Scuola Città Pestalozzi, ένα ιστορικό και καινοτόμο ίδρυμα που εστιάζει στην καλλιέργεια συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων μέσα από τη συνεργασία, τους κοινωνικούς ρόλους και τη βιωματική μάθηση, βασιζόμενο στη φιλοσοφία του Ernesto Codignola.

Στις 3 Απριλίου 2025 ακολούθησε επίσκεψη στο ISI "Sandro Pertini" της Λούκα, ένα πρότυπο σχολείο επαγγελματικού προσανατολισμού, όπου δόθηκε έμφαση στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας στα προγράμματα σπουδών. Παράλληλα, υπήρξε ξενάγηση σε εγκαταστάσεις όπως το σχολικό web radio και web TV.

Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το Δημαρχείο της Λούκα, το Γραφείο Εκπαίδευσης, και ένα Δημοτικό Σχολείο με ενσωματωμένο Μοντεσσοριανό Νηπιαγωγείο, όπου έγινε σαφής η σημασία της αυτονομίας και της βιωματικής μάθησης για τα μικρότερα παιδιά.

Στις 4 Απριλίου 2025 επισκεφθήκαμε το σχολικό συγκρότημα Scuola Media Statale "Leonardo Da Vinci" στη Lastra a Signa, με έμφαση στη συνέχιση της εκπαιδευτικής πορείας μέσω συνεργασιών μεταξύ διαδοχικών βαθμίδων εκπαίδευσης.

Η απολογιστική συνάντηση της 5ης Απριλίου 2025 με την τοπική συντονίστρια κ. Antonietta Marini, έδωσε την ευκαιρία να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα και να γίνει σύγκριση μεταξύ των εκπαιδευτικών συστημάτων Ιταλίας και Ελλάδας.

Η εμπειρία αυτή αποδείχθηκε εξαιρετικά εποικοδομητική, προσφέροντας πλούσια ερεθίσματα και ιδέες για την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω της ψηφιακής διδασκαλίας, αλλά και την ενίσχυση της διεθνοποίησης των σχολικών μονάδων. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα προσέφερε στους συμμετέχοντες πολύτιμες ευκαιρίες προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. Η ανταλλαγή καλών πρακτικών, η γνωριμία με καινοτόμα εκπαιδευτικά μοντέλα, η στόχευση στην παιδεία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η εμβάθυνση σε θέματα συμπερίληψης και η χρήση νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, ενίσχυσαν την ευρωπαϊκή συνείδηση και ενδυνάμωσαν το αίσθημα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Η δικτύωση με εκπαιδευτικούς άλλων χωρών και η αναστοχαστική προσέγγιση στις δικές μας πρακτικές αποτέλεσαν πολύτιμη παρακαταθήκη για την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό της εκπαιδευτικής μας κοινότητας.