ΚΕΘΕΑ στην Ιεράπετρα: Μετατρέπεται σε πολυδύναμο κέντρο με δυνατότητες θεραπείας από εξαρτήσεις

12:44 μ.μ. - Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019
12:02 μ.μ. - Κυρ, 10/44/2019
Image: ΚΕΘΕΑ στην Ιεράπετρα: Μετατρέπεται σε πολυδύναμο κέντρο με δυνατότητες θεραπείας από εξαρτήσεις

Τι αλλαγές φέρνει η κυβέρνηση στη λειτουργία των ΚΕΘΕΑ – Αιφνιδιαστήκαμε λέει στον Ηχώ 99,8 υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ Ν. Λασιθίου

Αλλαγές στη λειτουργία του μεγαλύτερου δικτύου υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης της χώρας, του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) φέρνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ήρθε με μορφή κατεπείγοντος, με την οποία ουσιαστικά καταργεί το αυτοδιοίκητο του.  Με την ΠΝΠ (ΦΕΚ 30/9/2019, αρ. φύλλου 145, άρθρο 8) το Δ.Σ θα είναι 7μελές, πρόεδρος, αντιπρόεδρος και 5 μέλη και  θα διορίζεται από τον υπουργό Υγείας. Τα μέλη  του Δ.Σ. θα πρέπει να είναι μεταξύ άλλων «καταξιωμένα και αναγνωρισμένα  πρόσωπα του οικονομικού και επιστημονικού  χώρου του ιδιωτικού τομέα ή της δημόσιας διοίκησης που μπορούν με τις γνώσεις  και τη πείρα τους να συμβάλλου στην επίτευξη των σκοπών του οργανισμού». Μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο κ. Γιώργος Τρικοίλης υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ Ν. Λασιθίου ανέφερε ότι η απόφαση αυτή της κυβέρνησης τους  αιφνιδίασε και  ουσιαστικά με τις αλλαγές  καταργείται το αυτοδιοίκητο του οργανισμού. Μέχρι τώρα το Δ.Σ. προέκυπτε μέσα από εκλογική διαδικασία στην οποία μετέχουν οι εργαζόμενοι, δικαίωμα ψήφου είχαν οι εργαζόμενοι, η επανένταξη δηλαδή τα παιδιά που έχουν τελειώσει το πρόγραμμα και οι γονείς τους. Αυτό σημαίνει ότι το μοντέλο αυτό είναι λειτουργικό, δεν χωράει μίζες ή φακελάκι. Πλέον αυτό αλλάζει και το Δ.Σ. θα διορίζεται από τον Υπουργό Υγείας. Στα χρόνια που το ΚΕΘΕΑ διοικείται με  το παραπάνω μοντέλο δεν  έχει υπάρξει οικονομική ατασθαλία. Το αντίθετο. Το τελευταίο πλεόνασμα που δόθηκε από το ΚΕΘΕΑ στο ελληνικό κράτος ανέρχεται στα 9 εκατομμύρια. Τα πράγματα είναι διάφανα και ελέγχονται από ελεγκτή του Υπουργείου. Οι πηγές εσόδων του ΚΕΘΕΑ είναι κατά 70% από το Υπουργείο υγείας και το υπόλοιπο μέρος από δωρεές, προσφορές κ.α, Με τον τρόπο που έρχεται το θέμα δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε ότι μπορεί να υπάρχει κάτι άλλο πίσω από όλο αυτό. Ελπίζουμε να κινητοποιηθεί ο κόσμος και εμείς εσωτερικά θα δούμε τις κινήσεις μας, εξήγησε ο κ. Τρικοίλης.
 
Εν συνεχεία αναφέρεται στη δομή του ΚΕΘΕΑ Λασιθίου  που ετοιμάζεται στην Ιεράπετρα λέγοντας πως μετά από συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης έγινε την ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Η ένταξη στο ΕΣΠΑ έχει να κάνει με την πρόσληψη προσωπικού, όχι κονδύλια για υλικοτεχνικές υποδομές. Επίσης ο συμβουλευτικός σταθμός ΚΕΘΕΑ Λασιθίου στην Ιεράπετρα  αλλάζει και μετατρέπεται σε πολυδύναμο κέντρο που σημαίνει ότι έρχεται η θεραπεία στην Ιεράπετρα και οι εξυπηρετούμενοι δεν θα χρειάζεται να μεταβαίνουν στο Ηράκλειο ή άλλες δομές. Επιπλέον προχωρά η συνεργασία με τον δήμο Ιεράπετρας για παρεμβάσεις στο κτίριο και σύντομα αναμένεται η προκήρυξη για να βρεθεί ανάδοχος και να υλοποιηθούν οι εργασίες.
 
Τέλος σε ότι αφορά το θέμα των εξαρτήσεων έκανε αναφορά στις εξαρτήσεις από το αλκοόλ, το ίντερνετ, τον τζόγο, ναρκωτικές ουσίες  που δυστυχώς τα ποσοστά σε επίπεδο Ελλάδας και ειδικότερα στην Κρήτη είναι  αυξημένα. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία ερευνών για τις εξαρτήσεις στην ηλικία των εφήβων.
 
Ακούστε εδώ τον κ. Τρικοίλη: