Κηπευτικά Ιεράπετρας: Κίνδυνος απώλειας παραγωγής από τις χαμηλές θερμοκρασίες

9:23 π.μ. - Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022
09:01 π.μ. - Τρί, 25/23/2022
Image: Κηπευτικά Ιεράπετρας: Κίνδυνος απώλειας παραγωγής από τις χαμηλές θερμοκρασίες

Οδηγίες επιβίωσης των φυτών από τον Ευ. Δρίμτζια γεωπόνο, υπεύθυνο της IQ CROPS

Με ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει οι παραγωγοί της Ιεράπετρας να φροντίσουν τις καλλιέργειές τους δεδομένου των καιρικών συνθηκών και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτές τις ημέρες. Ο κ. Ευ. Δρίμτζιας γεωπόνος, υπεύθυνος της IQ CROPS μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας ότι οι παραγωγοί έχουν να διαχειριστούν μια κρίση που λέγεται παγετός. Δυστυχώς τα περισσότερα θερμοκήπια στην Ιεράπετρα όπως και την υπόλοιπη Κρήτη δεν έχουν θέρμανση. Το φυτό όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτω από τους 12 βαθμούς και εάν η θερμοκρασία πέσει ακόμα περισσότερο, στους 3 βαθμούς και κάτω, τότε το φυτό κινδυνεύει να ξεραθεί. Δεν παίζει βέβαια ρόλο μόνο η χαμηλή θερμοκρασία αλλά και το πόσο ώρα θα παραμείνει το φυτό σε χαμηλή θερμοκρασία.

Χρειάζεται λοιπόν μια καλή διαχείριση αυτές τις ημέρες. Που σημαίνει δεν κλαδεύουμε, δεν στρουφίζουμε, «ξεφορτώνουμε» το φυτό από τους καρπούς και το κόψιμό τους να γίνεται σε ώρες με πιο ψηλή θερμοκρασία, κατά το μεσημέρι. Πρέπει επίσης να δώσουν μεγάλη προσοχή στον αερισμό με λειτουργία μόνο των παραθύρων οροφής και αυτό όχι με πλήρες άνοιγμα. Υπάρχουν βέβαια και σκευάσματα που βοηθούν σε όλο αυτό ενώ βοηθητικά μπορούν να λειτουργήσουν οι οργανικές ουσίες.

Η περιοχή έχει περάσει παλαιότερα ανάλογες καταστάσεις και τα έχει καταφέρει. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται μια καλή διαχείριση και να ακολουθηθούν οι οδηγίες από τους γεωπόνους κατέληξε ο κ. Δρίμτζιας.