Κινδυνεύουν τα νεφρά μας από το νερό της Μαλαύρας;

9:22 π.μ. - Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018
09:01 π.μ. - Τετ, 10/22/2018
Image: Κινδυνεύουν τα νεφρά μας από το νερό της Μαλαύρας;

Γράφει ο Μανώλης Λουτσέτης

"Αξιότιμοι κύριοι
Επειδή το παρακάτω κείμενο είναι μεγάλο, και επειδή αν περικόψω κάτι δεν θα καταλάβετε γιατί αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας, 4 φορές η λέξη <νεφρά>, σας παραθέτω επίσημη απομαγνητοφώνηση μέρους των πρακτικών της συγκεκριμένης συνεδρίασης.
Διαβάστε προσεκτικά, και πείτε μας τις απόψεις σας :
Από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας.
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 20-7-2016, με πρώτο θέμα το νερό ύδρευσης
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράπετρας στη συνεδρίαση που έγινε στις 20-7-2016, και στη συζήτηση του πρώτου θέματος που ήταν για την ύδρευση της πόλης, λαμβάνοντας το λόγω η Δημοτική Σύμβουλος κ. Κοτσιφάκη, μεταξύ άλλων είπε : 
<Εμείς έχουμε πληροφορίες ότι πέφτει νερό της Μαλαύρας στο Υδραγωγείο από τον κόμβο του ΤΟΕΒ. Έχει ξαναμπεί και άλλη φορά, και το νερό της Μαλαύρας είναι καθαρό από μικρόβια, έχει όμως 2.500 χλώρια και αυτό είναι κακό για τα νεφρά μας. Η’ θα λέμε τα πράγματα με το όνομα τους ώστε να μπορούμε να δρομολογήσουμε έργα ( διακοπή από Πρόεδρο..>>…
Λαμβάνοντας αμέσως μετά το λόγο ο κ. Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης και απαντώντας στα λεγόμενα της κ. Κοτσιφάκη είπε μεταξύ άλλων και τα εξής :
< Έρχεστε εδώ σήμερα κ. Κοτσιφάκη, ως επικεφαλής μιας Δημοτικής Παράταξης, που θα έπρεπε είδη να έχετε έρθει επανειλημμένως από το γραφείο του Αντιδημάρχου και στο γραφείο μου, και όπως ξέρετε πολύ καλά δεν έχω αρνηθεί ποτέ τη συζήτηση μαζί σας για να ενημερώσουμε ακριβώς πότε πάρθηκαν αυτές οι άδειες, ποιος τις έδωσε, και γιατί δόθηκαν . Έρχεστε εδώ να καταργήσετε όλες τις Υπηρεσίες με το δικό σας σκεπτικό ότι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους .Σας πληροφορώ ότι αυτές οι άδειες δόθηκαν 10-9- 2015(απευθυνόμενος στη κ. Κοτσιφάκη ), σου απαντώ σε αυτά που είπες . Γιατί δεν έχεις μόνο εσύ νεφρά, νεφρά έχουμε και εμείς. Και μας ενδιαφέρει και μας η ποιότητα του νερού κ. Κοτσιφάκη . Δεν ενδιαφέρει μόνο τη Δημοτική Παράταξη τη δικιά σας .Ούτε το κ. Λουτσέτη .
Δεν αφορά μόνο το κ. Λουτσέτη, ο οποίος έρχεται εδώ ως δημόσιος κατήγορος τώρα , από το 2010,ο οποίος είναι φίλος μου, έχουμε πάει μαζί ,εγώ το λέω ξεκάθαρα, αλλά εγώ αυτές τις φιλίες εγώ τις λέω ΛΥΚΟΦΙΛΙΕΣ ,και το γράφω με κεφαλαία.
Θα συμφωνήσω σε ένα πράγμα, ότι δεν είναι διυλιστήρια , και με κάλυψες , θα το έλεγα εγώ, αλλά έχουμε συνηθίσει εδώ και χρόνια να τα ονομάζουμε διυλιστήρια. Είναι όπως είπατε ,είναι φίλτρα τα οποία φιλτράρουνε το νερό , χλωριώνεται το νερό και πηγαίνει στους Δημότες. Απόλυτα ασφαλές. Διυλιστήριο είναι μια σκέψη, την έχουμε κάνει σαν παράταξη , θεωρώ ότι θα είναι το μέλλον της Ιεράπετρας ένα κεντρικό υδραγωγείο  για να μπορούμε να υδρεύσουμε με νερό όλη τη πόλη της Ιεράπετρας, αλλά και γενικά όλα τα χωριά του Δήμου που ενδεχομένως τα επόμενα χρόνια να αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην υδροδότηση της πόλης και γενικά στο Δήμο Ιεράπετρας.
Συμφωνώ λοιπόν ότι δεν έχουμε διυλιστήρια ,είναι ένας τρόπος του λέγειν Μην ξεχνάμε όμως ότι πριν από πολλά χρόνια η Ιεράπετρα είχε γεμίσει , το θυμάμαι γιατί μένω στα Μανωλιανά, είχε γεμίσει ειδικά η πάνω περιοχή και γενικά όλες οι περιοχές , με μικρά μοτεράκια για να αντλούνε το νερό για να μπορούνε οι άνθρωποι από τα ντεπόζιτα που έχουνε να μπορούν να έχουν νερό στη βρύση.
Η Ιεράπετρα είχε μία ταχεία ανάπτυξη και ενδεχομένως να υπήρχαν τόσα χρόνια κάποιες παθογένειες η’ εμπάς περιπτώσει να μην είχαν προχωρήσει κάποια έργα . Δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει εδώ να ερχόμαστε και να μηδενίζουμε το έργο που έχουν κάνει οι προηγούμενοι Δήμαρχοι από εμάς.
Σήμερα εμείς , τις καταθέτω στη Γραμματεία και τις δύο αδειοδοτήσεις , όσον αφορά τη Μαλαύρα και το Φράγμα των Μπραμιανών, οι οποίες έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες , όχι για να παίρνουμε το νερό αυτούσιο για να το δίνουμε στους Δημότες , αλλά να γίνεται μία ανάμειξη στις δεξαμενές , ούτως ώστε να μην κινδυνεύουν τα νεφρά σας κ. Κοτσιφάκη, όπως το είπατε προηγουμένως.
Τώρα όσον αφορά το συγκεκριμένο πρόσωπο το κ. Λουτσέτη . Είδα σήμερα μία ανακοίνωση στα μέσα , τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η χλωρίωση της παγούρας , ορίστε τώρα εσείς δημοσίευση από άνθρωπο ο οποίος έχει υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος έρχεται και σπέρνει ανέμους αλλά θα θερίσει θύελλες.
Και να είστε σίγουροι για αυτό.
Δεν θα του φερθώ όπως του φερθήκανε κάποιοι άλλοι πριν από μένα.
Είμαι υποχρεωμένος να διατηρήσω την ηρεμία και την απόλυτη ασφάλεια . Το νερό της ύδρευσης της Ιεράπετρας, οποιοσδήποτε άσχετος με το αντικείμενο , κινδυνολογεί και λέει ότι γίνεται χλωρίωση με τη μέθοδο της παγούρας.
Σας πληροφορώ λοιπόν ότι ο νόμος τι λέει ? Όταν είναι πάνω από 3.000 ο πληθυσμός , θα πρέπει να υπάρχει αυτόματη χλωρίωση. ……….
Υπάρχει εγκατεστημένο αυτόματο σύστημα χλωρίωσης το οποίο άλλαξε πρόσφατα, μπήκε ένα τελευταίας τεχνολογίας , ήτανε ένα παλμικό σύστημα. Τώρα είναι απόλυτα ηλεκτρονικό και χλωριώνεται το νερό της Ιεράπετρας. Οι φωτογραφίες λοιπόν που έχει το διαδίκτυο δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματική εικόνα που έχουν σήμερα τα υδραγωγεία της Ιεράπετρας.
Λοιπόν , όσον αφορά το 2015, ήτανε συνέχεια του έργου από τη προηγούμενη Δημοτική Αρχή, και τους δύο πρώτους μήνες που αναλάβαμε το Δήμο, σε συνεργασία με τον εργολάβο, γιατί υπήρχανε προβλήματα σε επί μέρους θέματα στην εγκατάσταση του μηχανήματος, λυθήκανε και λειτουργεί αυτή τη στιγμή αυτόματο σύστημα χλωρίωσης . Έχει μπει ,λειτουργεί τώρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Εδώ και αρκετούς μήνες έχει ασύρματη δικτύωση με την Υπηρεσία της ύδρευσης , παρακολουθείται η χλωρίωση ανά δευτερόλεπτο. Και επειδή υπήρχανε προβλήματα και εγκαταστήσαμε γραμμή ενσύρματη για να παρακολουθούμε ακόμη καλύτερα τη χλωρίωση του νερού. Παίρνουμε δείγματα από τη πόλη και τα ελέγχουμε……
Όσον αφορά το θέμα του νερού σας είπα ότι γίνεται ανάμειξη και με την ανάμειξη του νερού είτε της Μαλαύρας με τα χλωριόντα, με το νερό που έρχεται από τη Σαρακίνα , έχομε μείωση των χλωριόντων , άρα να ξέρουνε οι Δημότες ότι τα νεφρά τους δεν κινδυνεύουν.
Όσον αφορά για τους αγωγούς αμιαντοσωλήνων που έχει η πόλη …..(συνεχίστηκε η συζήτηση, η οποία υπάρχει αυτούσια , επί 5 και ώρες , για όποιον επιθυμεί).
(φωτογραφία από το νερό της Μαλαύρας που μπαίνει απευθείας μέσα στη δεξαμενή του υδραγωγείου της Ιεράπετρας με ημερομηνία 1-8-2015 , και η παγούρα με τη χλωρίνη).
Για την απομαγνητοφώνηση υπεύθυνος
Μανώλης Λουτσέτης του Γεωργίου
Γρα Λυγιά Ιεράπετρας
30-9-2018"


Ακολουθεί συνέντευξη κ. Λουτσέτη: