Κλειδώνει η συμφωνία στην ΕΕ για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

9:17 π.μ. - Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2022
09:10 π.μ. - Πέμ, 06/17/2022
Image: Κλειδώνει η συμφωνία στην ΕΕ για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Οι πρέσβεις της ΕΕ συναντήθηκαν για να συμφωνήσουν αναφορικά με το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Στο επίκεντρο το πλαφόν στις τιμές πώλησης ρωσικού πετρελαίου σε χώρες εκτός ΕΕ

Τα κράτη μέλη της ΕΕ πλησιάζουν σε συμφωνία για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς επιδιώκουν να μειώσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου και να τιμωρήσουν περαιτέρω τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι πρεσβευτές συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Τρίτης για να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες του όγδοου πακέτου κυρώσεων του μπλοκ κατά της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένου ενός προτεινόμενου ανώτατου ορίου στην τιμή του αργού που αποστέλλεται σε χώρες εκτός της Ένωσης.

Το μέτρο ήταν υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των εταίρων της G7 εδώ και μήνες. Αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες είπαν στους Financial Τimes ότι οι ακριβείς λεπτομέρειες του ανώτατου ορίου τιμής δεν θα συμπεριληφθούν στο συμφωνημένο πακέτο και ότι θα απαιτηθεί νέα ομόφωνη συμφωνία για την εφαρμογή τους.

Η ΕΕ βρίσκεται υπό πίεση να συνάψει συμφωνία για το νέο πακέτο ως απάντηση στην απόφαση του Πούτιν να κλιμακώσει με την ανακοίνωση για προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας.

Οι αξιωματούχοι σκοπεύουν να συνεδριάσουν εκ νέου για να υπογράψουν την τελική έκδοση του κειμένου του πακέτου κυρώσεων που θα τεθεί σε ισχύ μόλις δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Ωστόσο, η πλήρης εφαρμογή του ανώτατου ορίου τιμής του πετρελαίου θα απαιτήσει συναίνεση μεταξύ των πρωτευουσών της G7 για το σωστό επίπεδο του ανώτατου ορίου, και η αποτελεσματικότητά του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το αν θα συμμετάσχουν οι μεγάλοι εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου που βρίσκονται εκτός των G7.

euro2day.gr