Κλειστά σχολεία ζητούν ειδικοί, δεν υπάρχει εισήγηση λέει η Κεραμέως

7:18 π.μ. - Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021
07:02 π.μ. - Παρ, 05/18/2021
Image: Κλειστά σχολεία ζητούν ειδικοί, δεν υπάρχει εισήγηση λέει η Κεραμέως

Πληθαίνουν οι φωνές από την εγχώρια επιστημονική κοινότητα που ζητούν το κλείσιμο των σχολείων, καθώς η πανδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα

Μάλιστα, ορισμένοι ειδικοί δεν διστάζουν να συνδυάσουν την ανοδική τάση στα κρούσματα και με τη δια ζώσης λειτουργία των σχολικών συγκροτημάτων, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που υπογραμμίζουν ότι δεν έπρεπε να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση δρομολόγησε από την αρχή του έτους, το άνοιγμα όλων των σχολείων, επιθυμώντας προφανώς να δείξει ότι η κατάσταση οδεύει προς την «κανονικότητα» και πως η στρατηγική που εφαρμόζει στο θέμα της πανδημίας είναι επιτυχημένη, παρά τις ενδείξεις για έξαρση της πανδημίας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης –κατά την ενημέρωση των συντακτών που έγινε το πρωί της Πέμπτης– απέφυγε να τοποθετηθεί στο θέμα των σχολείων, παραπέμποντας στην εισήγηση της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας που θα γίνει το πρωί της Παρασκευής. Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, υποστήριξε ότι η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν έχει κάνει κάποια εισήγηση σχετικά με το κλείσιμο των σχολείων, ούτε υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συζήτηση του Υπουργείου με την Επιτροπή για το θέμα αυτό.

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συζήτηση με τους ειδικούς για το θέμα των σχολείων, παρακολουθούμε βήμα-βήμα τις εξελίξεις, είμαστε σε τακτική επικοινωνία μαζί τους και πορευόμαστε στη βάση των εισηγήσεων που μας δίνουν...», ανέφερε η κ. Κεραμέως, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Μega.

Τι λένε οι επιστήμονες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί δεν εξετάζουν μόνο το κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων, αλλά και των δημοτικών. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του διευθυντή Β' ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκου Καπραβέλου, που μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

«Τα σχολεία δεν έπρεπε να ανοίξουν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος που ζήτησε το άμεσο κλείσιμο των σχολικών δομών σε όλη τη χώρα.

Αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, δραστηριότητες όπως τα σχολεία θα πρέπει να κλείσουν, δήλωσε ξεκάθαρα την Τετάρτη ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του ΠΙΣ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Από την πλευρά του ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, χαρακτήρισε πολλαπλασιαστή της διασποράς στην κοινότητα τα σχολεία, και κυρίως τα δημοτικά, και λανθασμένη την άποψη ότι τα σχολεία πρέπει να κλείσουν τελευταία και όχι πρώτα.

Σε κάθε περίπτωση, η αρμόδια Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει και το θέμα της λειτουργίας των σχολείων και να κάνει τη σχετική εισήγησή της στην κυβέρνηση, η οποία πάντως έχει τον τελευταίο λόγο και είναι αυτή που θα λάβει τις αποφάσεις.

efsyn.gr