Κλιματική Αλλαγή: Αυτό είναι το σχέδιο που θα κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο (βίντεο)

10:33 π.μ. - Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2022
10:09 π.μ. - Τρί, 06/33/2022
Image: Κλιματική Αλλαγή: Αυτό είναι το σχέδιο που θα κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο (βίντεο)

Αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων βλέπουν οι ειδικοί τις επόμενες δεκαετίες στην Κρήτη

Πιο θερμό και ξηρό θα είναι τις επόμενες δεκαετίες το κλίμα στην Κρήτη, με παράλληλη μείωση των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι θα αυξηθεί η συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες και κύματα καύσωνα, ενώ μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν οι παράκτιες περιοχές της βόρειας Κρήτης.

Με στόχο την αντιμετώπισης της απειλής της κλιματικής αλλαγής, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης εκπόνησε σχέδιο για την προσαρμογή στην Κλιματική αλλαγή της Περιφέρειας Κρήτης, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις και έργα θωράκισης, συνολικού προϋπολογισμού ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Ο επίμαχος σχεδιασμός ο οποίος στοχεύει στη θωράκιση αρκετών τομέων της οικονομίας της Κρήτης θα τεθεί την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022 προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αναλυτικά ο περιφερειακός σχεδιασμός για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή:

Οι αλλαγές που πρόκειται να συμβούν τις επόμενες δεκαετίες στην Κρήτη λόγω της Κλιματικής αλλαγής καθώς και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, μπήκαν στο επίκεντρο των ειδικών στο πλαίσιο κατάρτισης του Περιφερειακού σχεδίου για την προσαρμογή στην Κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την μελέτη, μέχρι το 2100 η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 4,5 βαθμούς ενώ ο αριθμός των ημερών με πολύ πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς είναι αυξημένος κατά 40 περίπου ημέρες. Μάλιστα, το δυσμενές σενάριο προβλέπει ότι ο αριθμός των ημερών που η μέγιστη θερμοκρασία θα υπερβαίνει τους 35 βαθμούς θα αυξηθεί από 3 ημέρες έως 22 ημέρες.

Παράλληλα, προβλέπεται μεγαλύτερη μείωση της μέσης τιμής βροχόπτωσης κατά 27% έως το 2100, ενώ οι χιονοκαλυμένες εκτάσεις σχεδόν θα εξαφανιστούν στο σύνολο της Κρήτης έως τουλάχιστον τα 1.500 μέτρα στο απώτερο μέλλον.

Η στάθμη της θάλασσας μελλοντικά θα ανέβει, έως και 70 εκατοστά, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να αποτελούν μια μεγάλη απειλή και για το νησί μας.

Μεταξύ των προτάσεων είναι η ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, η λήψη μέτρων για την ενδυνάμωση των υπηρεσιών και φορέων πολιτικής προστασίας, η καταγραφή του βαθμού ερημοποίησης των εδαφών της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και μέτρα στήριξης σε αρκετούς τομείς της οικονομίας του νησιού μας.

neakriti.gr