Κοινή Δήλωση των εκλεγμένων με την Λαϊκή Συσπείρωση στους Δήμους του Λασιθίου για την ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

9:00 μ.μ. - Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021
09:01 μ.μ. - Τρί, 19/00/2021
Image: Κοινή Δήλωση των εκλεγμένων με την Λαϊκή Συσπείρωση στους Δήμους του Λασιθίου για την ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στους τέσσερις Δήμους του Ν.Λασιθίου καταδικάζουμε την απαράδεκτη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο τομέας της υγείας στους δήμους που είμαστε εκλεγμένοι

Δεν πρόλαβε να μπει καλά καλά το νέο έτος και ο λαός του Λασιθίου είναι αντιμέτωπος με την τραγική κατάσταση στις δημόσιες δομές της Υγείας στην Περιφερειακή ενότητα Λασιθίου. Σε μία συγκυρία μάλιστα όπου μόλις βιώνουμε τα "προέορτια" του τρίτου κύματος της πανδημίας. Μία κατάσταση που δεν προέκυψε ξαφνικά ή δεν οφείλεται μονάχα στην πανδημία, αλλά αντίθετα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που διαχρονικά ακολουθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις. Μια πολιτική που αντιμετώπιζει την υγεία σαν εμπόρευμα και η οποία ξήλωνε σιγά σιγά την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, έκανε την υποστελέχωση, τις ελλείψεις σε ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό μία μόνιμη κατάσταση πολύ πριν την πανδημία.

            Η "αντιμετώπιση" της έξαρσης της πανδημίας στην ΠΕ Λασιθίου, με χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα στο Παλαίκαστρο Δήμου Σητείας, από την κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας, την ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ, ανέδειξε αυτό που φοβόμασταν: ότι ο λασιθιώτικος λαός είναι ανοχύρωτος μπροστά στο τρίτο κύμα της πανδημίας και σε όσα κύματα έρθουν. Είναι εκτεθειμένος σε έναν ιό γιατί οι αρμόδιοι δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο για να θωρακίσουν την υγεία και τη ζωή του λαού. Συντάσσουν υγειονομικά πρωτόκολλα και δίνουν κατευθύνσεις που όχι μόνο ακυρώνουν την επιστημονική γνώση, πρόβλεψη και μέτρα που αυτή συμβουλεύει, αλλά τα προσαρμόζουν στις πολιτικές αποφάσεις που αντιμετωπίζουν την υγεία σαν εμπόρευμα. Ένα εμπόρευμα που οι έχοντες αγοράζουν από τα πάνω ράφια και ο λαός προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με ό,τι περισσεύει.

1. Αντιμετωπίζουν τα διαγνωστικά τεστ σαν κάτι που πρέπει να δίνεται με το σταγονόμετρο και μάλιστα, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες και τα πρωτόκολλα. Τα δε, επαναλαμβανόμενα τεστ εννοείται ότι είναι είδος υπό εξαφάνιση. Αφήνουν τον κόσμο να ξεπαραδιάζεται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να μάθει αν νοσεί, ώστε να προφυλάξει την οικογένεια του, τους γύρω του. Η ιχνηλάτηση είναι προσαρμοσμένη σε αυτή τη γραμμή με αποτέλεσμα να μην γίνεται επι της ουσίας, αφήνοντας τον λαό να το αντιμετωπίζει και αυτό με ατομική -πανάκριβη- ευθύνη και με επιδείνωση ταυτόχρονα της ψυχικής του υγείας.

2. Όχι μονο δεν ενισχύουν της δημόσιες μονάδες υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία, τα κέντρα υγείας, τα νοσοκομεία του Λασιθίου αλλα απεναντίας τα αποδυναμώνουν μετατρέποντας όλο το δημόσιο σύστημα υγείας για να αντιμετωπίζει μία μονο ασθένεια τη φορά, αναβάλλοντας χειρουργεία, επισκέψεις, εξωτερικά ιατρεία με οδυνηρές συνέπειες για όλους τους ασθενείς. Ακόμα και οι ελάχιστες ΜΕΘ που υπάρχουν, η στελέχωση τους γίνεται με εσωτερικές μετακινήσεις και στον παραμικρό κραδασμό κινδυνεύει η λειτουργία τους. Εδώ και 14 μέρες όλα τα περιστατικά διαμετακομίζονται στο Ηράκλειο, σε συνθήκες που η υγειονομική πίεση οξύνεται και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να "μπουκώσει" το σύστημα σε όλη την Κρήτη.

3. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα και σχεδιασμός υγειονομικής απομόνωσης των θετικών κρουσμάτων ώστε να προστατευτεί ο υπόλοιπος πληθυσμός, να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης και η ενδοοικογενειακή διασπορα. Τα πρωτόκολλα είναι οριζόντια, ίδια, μονότονα και επικίνδυνα, "δια πάσα νόσο", αφού πρόκεται απλά για αυστηρούς περιορισμούς και τοπικό lockdown χωρίς κανένα-μα κανένα μέτρο θωράκισης της δημόσιας υγείας ή βελτίωσης των παροχών στους ασθενείς

4. Ο εμβολιαστικός σχεδιασμός είναι υποταγμένος στα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης, ώστε να υπηρετηθεί η λογική της μείωσης του κόστους. Για αυτό μετατρέπουν τα νοσοκομεία, τα ΚΥ και τις ΤΟΜΥ σε εμβολιαστικά κέντρα, τα στελεχώνουν με εσωτερικές μετακινήσεις, χωρίς νέες προσλήψεις που είναι αναγκαίες ούτως ή αλλως, υπονομεύοντας για ακόμα μια φορά την υγεία του λαού. Ο εμβολιασμός με αυτούς τους όρους είναι αμφίβολο αν θα έχει  ολοκληρωθεί ως τα τέλη καλοκαιριού. Ακόμα και τότε όμως η υγειονομική πίεση σε ένα ξεβαρχαλωμένο-τουλάχιστον μία δεκαετία, από όλες τις κυβερνήσεις- δημόσιο σύστημα υγείας, θα συνεχιστεί, όπως διαμηνύουν όλοι οι επιστήμονες.

5. Ανοίγουν τα σχολεία χωρίς να έχει παρθεί κανένα απαραίτητο μέτρο όπως είναι η αραίωση της τάξης, τα διαγνωστικά επαναλαμβανομενα τεστ, την εξασφάλιση της καθαριότητας κ.α. Δεν είχαν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα που ζητούσαν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές ούτε καν τον Σεπτέμβριο και τώρα χωρίς να έχει αλλάξει απολύτως τίποτα, χωρίς να έχει αξιοποιηθεί το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, επανέρχονται με τις ίδιες κατευθύνσεις,  «τρολάροντας» την εκπαιδευτική κοινότητα με νέες, όπως το άνοιγμα του παράθυρου για 10 λεπτά!

6. Το εισόδημα, ο κόπος, τα απαραίτητα για τις έκτακτες συνθήκες είναι και αυτά ατομική και μόνο ευθύνη του λαού. Χιλιάδες υπάλληλοι, εργάτες, επαγγελματίες, αγρότες και άνεργοι του Λασιθίου μένουν χωρίς εισόδημα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Δεν υπάρχει έστω μέριμνα  ώστε να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη, να παγώσουν χρεώσεις και πληρωμές σε δάνεια,ρεύμα, νερό, τηλέφωνο-ιντερνετ και να μην γίνεται σε κανέναν διακοπή, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμοί. 

            Για αυτούς του λόγους η Λαϊκή Συσπείρωση, η παράταξη του ΚΚΕ στους δήμους και στην περιφέρεια απαιτεί να μην χαθεί άλλος πολυτιμος χρόνος. Κοστίζει την  υγεία μας, ακόμα και τη ζωή μας και δεν το επιτρέπουμε. Πρέπει άμεσα σε όλους τους δήμους της ΠΕ Λασιθίου να παρθούν τα εξής μέτρα:

  1. Διενέργεια διαγνωστικών τεστ covid-19 δημόσια, δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα σε όλο τον πληθυσμό των Δήμων Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Οροπέδιου Λασιθίου και  Σητείας με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Να δωθεί βάρος σε μεγάλους χώρους δουλειάς (Δήμος, εκπαδευτικοί, supermarket, εργάτες γης, συσκευαστήρια, εργοστάστια, ελαιουργεία και αλλού) όπως και τυχαία σε πλατείες, κεφαλοχώρια, κόμβους.
  2. Να πραγματοποιείται ουσιαστική ιχνηλάτηση των επαφών όλων των κρουσμάτων όπου προκύπτουν. Αμέσως να γίνονται διαγνωστικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό, τουλάχιστον στην Δημοτική Ενότητα που προκύπτει ζήτημα. Τα rapid τεστ να επιβεβαίωνονται με  «μοριακά» τεστ σε όλες τις περιπτώσεις που προκύπτουν θετικά.
  3. Να ενισχυθούν και να στελεχωθούν εδώ και τώρα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας(περιφερειακά ιατρεία, Κέντρα Υγείας) και τα Νοσοκομεία  του Λασιθίου. Να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν οι Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) Λασιθίου. Να ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
  4. Να εγκαθίσται, εκτάκτως, ιατρικό-νοσηλευτικό κλιμάκιο με ευθύνη κυβέρνησης και 7ης ΥΠΕ σε τοπικά lockdown για όλο το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας για την ιατρική, ψυχολογική και άλλη στήριξη των κατοίκων.
  5. Για ασθενείς που κρίνεται ότι δε χρήζουν νοσηλείας στο νοσοκομείο, να εξασφαλιστεί  με ευθύνη κυβέρνησης-περιφέρειας-δήμου ότι θα διαμένουν χωριστά από τους οικείους του επιτάσσοντας ξενοδοχειακές μονάδες για το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας, με μέριμνα για παρακολούθησή τους από εξειδικευμένο προσωπικό, εξασφάλιση διατροφής κα.
  6. Για όλο το διάστημα περιοριστικών μέτρων όπου αποφασίζεται, να διασφαλίζεται με ευθύνη της κυβέρνησης το εισόδημα για τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, επίδομα για τους ανέργους. Όλοι να απαλάσσονται από δημοτικά τέλη, να παγώσουν οι χρεώσεις σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο-ίντερνετ και να μη γίνει καμιά διακοπή. Να παγώσουν δάνεια Α'κατοικίας, επαγγελματικά δάνεια επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να μην γίνεται καμία "αναγκαστική είσπραξη" ή/και πλειστηριασμοί από τράπεζες, δημόσιο και δήμους που αφορούν τη λαϊκή κατοικία, φτωχομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που υπογράφουμε το παρόν κείμενο, το αμέσως επόμενο διάστημα θα καταθέσουμε αίτημα στα Δημοτικά Συμβούλια των τεσσάρων δήμων της ΠΕ Λασιθίου για έκτακτη συνεδρίαση με συμμετοχή εκπροσώπων της 7ης ΥΠΕ, ΓΓΠΠ και ΕΟΔΥ, με αποκλειστικό θέμα:

«Η κατάσταση των μονάδων υγείας της ΠΕ Λασιθίου, τα μέτρα που απαιτούνται για την θωράκιση της υγείας του λαού και η πορεία εμβολιασμού σε συνθήκες πανδημίας»

Δαλαβέρου-Καρύδη Ρένα, Δήμος Οροπέδιου Λασιθίου

Κοτσιφάκη Μαρία, Δήμος Ιεράπετρας

Συμεωνίδης Σίμος, Δήμος Σητείας

Φιλιππάκης Γιώργος, Δήμος Αγίου Νικολάου

Χαλκιαδάκης Κώστας, Δήμος Οροπέδιου Λασιθίου