Κοινωφελής: «Πράσινο φως» για εργασία σε 73 ανέργους στην Ιεράπετρα

1:36 μ.μ. - Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2019
01:12 μ.μ. - Σάβ, 07/36/2019
Image: Κοινωφελής: «Πράσινο φως» για εργασία σε 73 ανέργους στην Ιεράπετρα

2.070 σε όλη την Κρήτη - Αναλυτικά πώς κατανέμονται οι προσλήψεις του νέου Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας ανά ΟΤΑ του νησιού

“Ανάσα” σε 2.070 ανέργους στην Κρήτη και σε 34.524 ανέργους σε όλη τη χώρα θα δώσει το νέο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για τους ΟΤΑ και ορισμένες υπηρεσίες του υπουργείου Ενέργειας-Περιβάλλοντος, που αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα τις προσεχείς ημέρες, με στόχο οι επιτυχόντες που θα προκύψουν μέσα από τον διαγωνισμό του ΟΑΕΔ να πιάσουν δουλειά σε Δήμους και Αιρετές Περιφέρειες μέσα στον Φεβρουάριο.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με το neakriti.gr,  είναι η προκήρυξη του νέου Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας να βγει πριν τα Χριστούγεννα (πιθανόν μάλιστα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα), ώστε η υποβολή των αιτήσεων και τα λοιπά διαδικαστικά να ολοκληρωθούν μέσα στις γιορτές, και κατόπιν μέσα στο πρώτο 2μηνο της νέας χρονιάς, στο να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος και η τοποθέτηση των ανέργων.

Σε κάθε περίπτωση, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και μετά την ανάρτηση του προγράμματος από τον ΟΑΕΔ:

- Θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ανέργους.

- Θα ακολουθήσει η έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων.

- Η διαδικασία ελέγχου των αιτήσεων.

- Η έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων.

- Η διαδικασία υποβολής ενστάσεων επί των προσωρινών αποτελεσμάτων.

- Και τέλος η ανάρτηση των οριστικών πινάκων των ωφελουμένων.

Το προφίλ του προγράμματος

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε ανέργους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα επανένταξης στην αγορά εργασίας (μακροχρόνια άνεργοι) και ιδίως σε αυτούς που ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Η απασχόληση, διάρκειας 8 μηνών, η οποία σε καμία περίπτωση - όπως εξάλλου ισχύει για όλα τα ενεργητικά προγράμματα απασχόλησης ανέργων σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα - δε θα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των συμμετεχόντων φορέων, θα πραγματοποιηθεί σε στοχευμένα έργα των Δήμων και φορέων, που θα αποσκοπούν κατά βάση στη βελτίωση της καθημερινότητας σε τοπικό επίπεδο, όπως ενδεικτικά τη συντήρηση και αναβάθμιση μικρών υποδομών, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατοίκους, την αναβάθμιση και την προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ.

Το πρόγραμμα, δηλαδή, θα έχει διάρκεια 8 μηνών και θα απευθύνεται κυρίως σε μακροχρόνια ανέργους, ενώ θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Περιλαμβάνει απασχόληση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, η οποία θα παρέχεται με τη μορφή έργων με συγκεκριμένα παραδοτέα.

Οι ειδικότητες - Οι θέσεις στην Κρήτη

Η προκήρυξη του νέου προγράμματος αναμένεται με αγωνία από χιλιάδες άνεργους συνανθρώπους μας σε όλη τη χώρα, όπως και εδώ στην Κρήτη, ενώ θυμίζουμε υπήρχε αίτημα για την παράταση του περσινού προγράμματος, που είχε κινηθεί στους ίδιους αριθμούς προσλήψεων. Δηλαδή κοντά στις 35.000 προσλήψεις πανελλαδικά και λίγο πάνω από τις 2.000 προσλήψεις σε επίπεδο Κρήτης.

Οι θέσεις 8μηνης απασχόλησης στο νησί μας κινούνται και αυτή τη φορά στα ίδια περίπου επίπεδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κατανομή των θέσεων ανά περιφέρεια και δήμο, όπως δημοσιεύτηκε από τον “Ελεύθερο Τύπο”, για την Κρήτη το νέο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας φέρνει 2.070 συνολικά προσλήψεις.

Οι 311 προσλήψεις θα γίνουν στην Περιφέρεια Κρήτης, ενώ οι υπόλοιπες 1.759 προσλήψεις στους 24 Δήμους του νησιού.

Τη “μερίδα του λέοντος” από πλευράς προσλήψεων έχει ο Δήμος Ηρακλείου που θα απορροφήσει 442 ανέργους, ενώ ακολουθούν ο Δήμος Χανίων με 280 θέσεις και ο Δήμος Ρεθύμνου με 145 θέσεις.

Οι Δήμοι Χερσονήσου, Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας έχουν από 73 θέσεις αντίστοιχα, ενώ 72 είναι οι προσλήψεις που αντιστοιχούν στον Δήμο Μαλεβιζίου. Ο μικρότερος αριθμός αφορά σε 19 θέσεις και αφορά στους Δήμους Οροπεδίου, Γαύδου, Καντάνου-Σελίνου και Σφακίων.

Οι 34.524 προσλήψεις του νέου Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας θα αντιστοιχούν σε πάνω από 70 ειδικότητες υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, και συγκεκριμένα στις εξής ειδικότητες: διοικητικού και οικονομικού προσωπικού, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών, δασκάλων, νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού φύλαξης, οικοδόμων, οδηγών, κηπουρών και γενικών καθηκόντων.

Οι θέσεις ανά Δήμο

Δήμος Θέσεις

Αρχανών-Αστερουσίων 45

Βιάννου 28

Γόρτυνας 46

Ηρακλείου 442

Μαλεβιζίου 72

Μινώα Πεδιάδος 46

Φαιστού 64

Χερσονήσου 73

Αγ. Νικολάου 73

Ιεράπετρας 73

Οροπεδίου 19

Σητείας 55

Αγ. Βασιλείου 28

Αμαρίου 37

Ανωγείων 28

Μυλοποτάμου 46

Ρεθύμνης 145

Αποκορώνου 28

Γαύδου 19

Καντάνου-Σελίνου 19

Κισσάμου 28

Πλατανιά 46

Σφακίων 19

Χανίων 280

Περιφέρεια Κρήτης 311

Σύνολο 2.070