Κόκκινα δάνεια: Βιώσιμες λύσεις για όσους έχουν πραγματικά πρόβλημα υπόσχονται οι εταιρίες διαχείρισης

11:48 π.μ. - Τρίτη, 23 Απριλίου 2019
11:04 π.μ. - Τρί, 23/48/2019
Image: Κόκκινα δάνεια: Βιώσιμες λύσεις για όσους έχουν πραγματικά πρόβλημα υπόσχονται οι εταιρίες διαχείρισης

Στα 100 δισ. ευρώ η αγορά «κόκκινων δανείων»

Τη διαβεβαίωση ότι οι εταιρίες διαχείρισης δανείων θα προσφέρουν σειρά καινοτόμων και βιώσιμων νέων λύσεων και προτάσεων που δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά προς όσους πραγματικά έχουν αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους έδωσαν οι εκπρόσωποι των εταιριών διαχείρισης δανείων. Στα 100 δισ. ευρώ η αγορά «κόκκινων δανείων».
 
 
Την διαβεβαίωση ότι οι εταιρίες διαχείρισης δανείων θα προσφέρουν μια σειρά καινοτόμων και βιώσιμων νέων λύσεων και προτάσεων που δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά προς όσους πραγματικά έχουν αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους, έδωσαν οι εκπρόσωποι των εταιριών διαχείρισης δανείων σε συνάντηση με δημοσιογράφους.
 
Ειδικότερα, όπως τόνισε ο Τάσος Πανούσης, πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις παρουσία του διοικητικού συμβουλίου και των υπολοίπων μελών της Ένωσης, αναφερόμενος στα «κόκκινα» στεγαστικά οι εταιρείες δεν έχουν καμιά απολύτως πρόθεση, ούτε είναι αυτοσκοπός να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ακινήτων και να «πάρουν» τα σπίτια του κόσμου.
 
Αντίθετα σε απόλυτη συνεννόηση μαζί τους έχουν ως στόχο την εξεύρεση λύσης προς όφελος όλων. Συναινετικές διαδικασίες θα ακολουθηθούν και στα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια.
 
Το πρόβλημα θα έχουν μόνον οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, επισημάνθηκε.
 
Η αγορά διαχείρισης δανείων
Όπως ανέφερε ο Τάσος Πανούσης, η ελληνική αγορά κόκκινων δανείων, είναι η 4η μεγαλύτερη σε όγκο στην Ευρώπη, προσεγγίζει τα 100 δισ. (80 δισ. βρίσκονται στο ενεργητικό των τραπεζών, ενώ περίπου 20 δισ. είναι εκτός ενεργητικού), ενώ σε επίπεδο ποσοστού είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη με περίπου 45% των δανείων, να χαρακτηρίζονται NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα)
 
Το ύψος των δανείων που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος είναι σήμερα περίπου 20 δισ. ευρώ, όμως με δεδομένα τα πλάνα που οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποβάλλει πρόσφατα στον SSM, πάνω από 30 δισ. θα βγουν σε πωλήσεις/τιτλοποιήσεις έως το 2021.
 
Άρα θα δημιουργηθεί μια αγορά που θα ξεπεράσει τα 50 δισ. σε δάνεια υπό διαχείριση τα 2-3 επόμενα χρόνια.
 
Το δύσκολο αυτό έργο, όπως τονίσθηκε, θα αναλάβουν οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων οι οποίες εκτός από την εμπειρία διαθέτουν και μεγαλύτερη ευελιξία διαχείρισης.
 
Μέχρι σήμερα 17 εταιρίες έχουν αδειοδοτηθεί και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αλλά υπάρχουν και άλλες προς αδειοδότηση, απασχολώντας περί τα 2.000 άτομα αλλά ο αριθμός τους αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια, με την πλειοψηφία των στελεχών να προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα.
 
Παράλληλα, με την ανάπτυξη της αγοράς αυτής των διαχειριστών έχει αναπτυχθεί επιπρόσθετα και ένας κλάδος υποστηρικτικών υπηρεσιών πχ. συμβούλων, νομικών υπηρεσιών, εισπρακτικών εταιριών, λογιστών, ειδικών στα φορολογικά θέματα, εκτιμητών ακινήτων, real estate, μηχανικών κτλ. που υποστηρίζει τις εργασίες των διαχειριστών, γεγονός που σημαίνει ότι συνολικά η αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα απορροφήσει σημαντικό αριθμό εργαζομένων.
 
Στόχος να ξεκαθαρίσει η αγορά
Όπως ανέφερε ο κ. Πανούσης, η λειτουργία των Εταιριών Διαχείρισης Δανείων θα δράσει εξυγιαντικά στην αγορά και στην οικονομία, δεδομένου ότι ο βασικός σκοπός τους είναι να ξεκαθαρίσει την αγορά και να επιτρέψει στις εταιρείες που είναι βιώσιμες να εξυγιανθούν και να συνεχίσουν την υγιή λειτουργία τους και παράλληλα να εντοπισθούν όσες εταιρείες πρέπει να οδηγηθούν σε εκκαθάριση.
 
Επιπλέον, μέσα από τις βιώσιμες λύσεις που θα προσφέρουν στους δανειολήπτες, πολλά δάνεια που βρίσκονται σήμερα σε καθυστέρηση θα μετατραπούν σε ενήμερα, προς όφελος τόσο της ίδιας της επιχείρησης, των εργαζομένων της και των προοπτικών της, όσο και του τραπεζικού συστήματος.
 
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της διαχείρισης, μέσα από τις αλλαγές του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ακινήτων που αντικειμενικά θα προκύψουν, θα ακολουθήσουν επιπλέον επενδύσεις επισκευών/αναβάθμισης των ακινήτων, που θα ωφελήσουν στο σύνολό τους την ελληνική οικονομία.
 
Γιατί οι εταιρίες διαχείρισης και όχι οι τράπεζες μπορούν να λύσουν πιο αποδοτικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων;
 
Σύμφωνα με τα επιτελικά στελέχη των εταιρειών διαχείρισης, οι τράπεζες διέπονται από ένα πολύ δεσμευτικό κανονιστικό πλαίσιο εποπτείας. Επίσης, οι τράπεζες έχουν σαν κύριο σκοπό τους να χρηματοδοτούν την οικονομία και να δέχονται καταθέσεις και όχι να «κυνηγούν» τα κόκκινα δάνεια.
 
Υπάρχει επίσης πάντα ο ηθικός κίνδυνος και ο φόβος να μολυνθεί το ενήμερο χαρτοφυλάκιο, ενώ τέλος οι εταιρίες είναι πιο ευέλικτες & λιγότερο γραφειοκρατικές σε σχέση με τις τράπεζες.
 
Όπως επισημάνθηκε, στόχος της Ένωσης είναι η αποτελεσματική διαχείριση των δανείων αυτών, με βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις, με την χρήση της τεχνολογίας, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων δηλ. των τραπεζών, των επενδυτών στα χαρτοφυλάκια αυτά και βεβαίως των δανειοληπτών/επιχειρήσεων.
 
Επισημάνθηκε επίσης ότι στην Ένωση υπάρχει από κοινού προετοιμασία με όλα μέλη της μέσα από επιτροπές και ομάδες εργασίας για ένα αποτελεσματικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τους θεσμούς, τις ειδικές επιτροπές των τραπεζών, την Πολιτεία κλπ.
 
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ