Κόκκινα δάνεια: «Σκληρός» ο νέος πτωχευτικός κώδικας

7:38 π.μ. - Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020
07:02 π.μ. - Δευ, 10/38/2020
Image: Κόκκινα δάνεια: «Σκληρός» ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Πώς οφειλέτες μπορούν να «καθαρίσουν» από χρέη

Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών από 1η Μαΐου αλλάζει το τρόπο αντιμετώπισης όσων χρωστούν σε Εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά Ταμεία. Πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας. Δεν υπάρχει τρόπος αποφυγής των υποχρεώσεών για όσους χρωστούν εφόσον διαθέτουν περιουσία ωστόσο, δεν θα είναι δέσμιοι αυτών, αν δεν μπορούν πραγματικά να τις εκπληρώσουν.

Πώς θα λειτουργεί; Κάποιος που έχει υπέρογκα χρέη σε εφορία, δάνεια ή ασφαλιστικά ταμεία θα ρευστοποιεί όλη του την περιουσία και στη συνέχεια θα είναι καθαρός. Ο νέος πρωχευτικός κώδικας θα είναι έτοιμος σε λίγο καιρό.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι για πρώτη φορά να μπουν στο κάδρο και να πληρώσουν όσοι πραγματικά έχουν αλλά ήταν υπό την προστασία του Νόμου Κατσέλη. Άνθρωποι ευκατάστατοι, με πολυτελείς κατοικίες υπάγονταν σε ευνοϊκές διατάξεις και ούτε έχαναν την περιουσία τους όυτε πλήρωσαν αυτά που έπρεπε ενώ είχαν την οικονομική επιφάνεια να το κάνουν.

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο

Έχει ήδη ξεκινήσει η σύνταξη του νέου πλαισίου για την αφερεγγυότητας, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαΐου και θα ρυθμίζει ενιαία το ιδιωτικό χρέος.

Βασική αρχή του νέου πλαισίου θα είναι ο συνδυασμός πτώχευσης, αλλά και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, έτσι ώστε το χρέος να μην διαιωνίζεται εις βάρος του οφειλέτη, των κληρονόμων του, και προφανώς των πιστωτών του. Την πτώχευση του οφειλέτη θα μπορεί να εκκινεί ως διαδικασία ο ίδιος ή οι πιστωτές του (τράπεζες, προμηθευτές) εφόσον κρίνεται ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ως αποτέλεσμα, θα ρευστοποιείται η περιουσία του οφειλέτη για την ικανοποίηση των πιστωτών και τη διαγραφή του χρέους. Πράγμα που σημαίνει ότι το χρέος παύει να υφίσταται και άρα δεν κληρονομείται στην επόμενη γενιά.

Η διαγραφή του χρέους με ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη, ως απόρροια της αδυναμίας εξυγίανσης του δανείου, θα επιφέρει, ωστόσο, την εξυγίανση του οφειλέτη. Κατά συνέπεια μετά την πτώχευσή ο οφειλέτης θα είναι «καθαρός».

dikaiologitika.gr