Κοντοσφύρης SYNGENTA : Εν αρχή ην ο σπόρος

11:02 π.μ. - Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2023
11:03 π.μ. - Πέμ, 02/02/2023
Image: Κοντοσφύρης SYNGENTA : Εν αρχή ην  ο σπόρος

Ο Διευθυντής Πωλήσεων της SYNGENTA μιλά στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη»

Ο κ. Γ. Κοντοσφύρης - Διευθυντής Πωλήσεων SYNGENTA ήταν καλεσμένος της αγροτικής εκπομπής του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη» που μεταδίδεται κάθε Σάββατο στις 9.00 το πρωί και σε επανάληψη κάθε Πέμπτη στις 2.00 το μεσημέρι.

Σε περιόδους κρίσης, είπε αρχικά, καλό είναι να κοιτάζουμε λίγο πίσω και στη προκειμένη περίπτωση θα πάμε αρκετά χρόνια πίσω και το πως οι άνθρωποι, άρχισαν να παρατηρούν τη φύση, την ανάπτυξη κάποιων φυτών και των σπόρων τους. Αναζητώντας τρόπους να τους «εξημερώσει» ώστε να τους χρησιμοποιήσει ως τροφή του. Κάτι που τους οδήγησε και στο να μην μετακινούνται, όπως συνήθιζαν. Αναζητούσαν μάλιστα τρόπους βελτίωσης των σπόρων κάνοντας μάλιστα και επιλογή στο τι θα χρησιμοποιήσουν. Προϊόντα όπως στάρι, κριθάρι, ήταν από τα πρώτα που χρησιμοποιήθηκαν για να μετατραπούν αργότερα σε αλεύρι για να παραχθεί το ψωμί και ούτω καθεξής. Τα χρόνια πέρασαν , εξημερώθηκαν φυτικά είδη αλλά και ζώα όπως ο σκύλος, η αίγα ή το άλογο το οποίο βοήθησε στις εργασίες της υπαίθρου. Ο σπόρος εξελίσσεται μαζί με τις ανθρώπινες κοινωνίες. Πολλά είδη όπως η τομάτα ήρθαν στη χώρα μας, από άλλες χώρες, ανέφερε.

Στο σήμερα πια, πρόσθεσε, έχουμε να διαχειριστούμε τον σπόρο για να καλυφθούν οι τωρινές ανάγκες. Έχουμε επαγγελματίες και ερασιτέχνες παραγωγούς που έχουν διαφορετικές ανάγκες μεταξύ τους. Οι ερασιτέχνες παραγωγοί έχουν στόχευση στην κάλυψη αναγκών σε ένα στενό τοπικό πλαίσιο. Οι επαγγελματίες παραγωγοί από την άλλη έρχονται να καλύψουν ανάγκες σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, τόνισε.

Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι οι σπόροι πλέον για τις μεγάλες εταιρίες είναι ένα επιχειρηματικό κομμάτι που λειτουργεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όλες τις εποχές. Οπότε θα κινηθούν σε πολλές περιοχές του κόσμου ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν συνεργάτες παραγωγοί που κάνουν παραγωγή σπόρων με αυστηρά κριτήρια, για τη διασφάλιση της φυτοϋγείας, λαμβάνοντας υπόψη ανάμεσα σε άλλα ότι υπάρχουν πολλά παθογόνα καραντίνας. Πάντα, υπό την επίβλεψη επιθεωρητών όλη αυτή η διαδικασία. Όταν διαπιστωθεί ότι κάτι δεν εξελίσσεται σωστά, αφαιρείται απομακρύνεται , καταστρέφεται. Παίρνουμε δηλαδή την αφρόκρεμα του σπόρου. Στόχος να εγγυηθούμε ότι το συσκευασμένο φακελάκι με τους σπόρους, ο παραγωγός θα παραλάβει ένα προϊόν που θα είναι απαλλαγμένο από παθογόνα και όταν οι σπόροι γίνουν σπορόφυτα και φυτευτούν στα χωράφια θα εκφράσουν τα χαρακτηριστικά για τα οποία προορίζονται και βέβαια ο παραγωγός θα απολαύσει μια παραγωγική περίοδο με βάση τα αναμενόμενα για την οποία την επέλεξε.

Ο κ. Κοντοσφύρης ανέλυσε στη συνέχεια τη διαδικασία προστασίας από παθογόνα , ιώσεις, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να παρατηρούνται τα αρχικά στάδια της καλλιέργειας και οι ειδικοί μπορούν να ξεχωρίσουν τα συμπτώματα. Εάν διαπιστωθεί πρόβλημα τότε, καταστρέφεται η καλλιέργεια, πας σε άλλη περιοχή, εγκαταλείπεις τον παραγωγό - συνεργάτη ή πας σε άλλες καλλιέργειες σπόρων. Στόχος να παραδώσουμε ένα πιστοποιημένο προϊόν, σημείωσε μεταξύ άλλων.