Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα – Σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ στον Προμαχώνα

8:34 π.μ. - Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020
08:07 π.μ. - Τρί, 07/34/2020
Image: Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα – Σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ στον Προμαχώνα

Καμπανάκι χτύπησε χτες το απόγευμα όταν ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο

Κι ενώ την Κυριακή είχε ανακοινωθεί πως η Ελλάδα κλείνει τα σύνορά της με Σερβία, χτες ανακοινώθηκαν 43 κρούσματα.

Τα 36 εξ αυτών, μάλιστα, ήταν εισαγόμενα και εντοπίστηκαν κατά την διενέργεια ελέγχων στον Προμαχώνα.

Από αυτά σχεδόν τα μισά, τα είκοσι, αφορούν τουρίστες που προέρχονταν από τη Σερβία.

Τα υπόλοιπα 16 αφορούν κατοίκους άλλων χωρών.

Ακόμη, τέσσερα κρούσματα καταγράφηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.

Δύο κρούσματα εντοπίζονται στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου. Ένα νέο κρούσμα εντοπίζεται στην περιφερειακή ενότητα της Ανατολικής Αττικής.

Η επιδημιολογική εικόνα από τότε που άνοιξε ο τουρισμός

Ωστόσο το γεγονός πως καταγράφηκαν τόσα πολλά κρούσματα το τελευταίο 24ωρο εμπνέει μεν ανησυχία, αλλά δεν είναι ένα επαναλαμβανόμενο γεγονός.

Κι αυτό γιατί από τις 15 Ιουνίου από όπου ξεκίνησε η τουριστική περίοδος καθώς επιτρέπονταν οι πτήσεις (τότε) μόνο από το Ελ. Βενιζέλος, μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί 441 ανέρχονται.

Από αυτά μόνο τα 98 από αυτά αφορούν σε τουρίστες ενώ τα υπόλοιπα εντοπίστηκαν σε Έλληνες πολίτες.

Ειδικότερα από τις 14/6 μέχρι και την Κυριακή 5/7, έχουν εντοπιστεί μόνο 62 κρούσματα σε άτομα τα οποία δεν μένουν μόνιμα στην Ελλάδα με το σύνολο να φτάνει τα 98, αν κάποιος προσθέσει και τα 36 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για το παραπάνω διάστημα, διαπιστώνουμε ότι 158 κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό.

Επίσης 161 κρούσματα συνδέονται με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Για 122 νέα κρούσματα διερευνάται η προέλευσή τους πράγμα που ανησυχεί ιδιαίτερα τις υγειονομικές αρχές.

Ανησυχία για την αναζωπύρωση του ιού σε γειτονικές χώρες

Την ίδια ώρα ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα εκφράζουν πλέον και οι επιστήμονες, με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Νίκο Σύψα, να κάνει λόγο για χώρες όπως η Σερβία ή πολιτείες όπως το Τέξας, οι οποίες μόλις χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα «οι πολίτες χαλάρωσαν και ήρθε ακαριαία δεύτερο κύμα κοροναϊού».

«Η Σερβία, η Βουλγαρία, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, είναι παραδείγματα για το τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα αν δεν κάνουμε το σωστό» είπε μιλώντας στο MEGA ο κ. Σύψας.

Σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων στους Σέρβους τουρίστες, είπε ότι αυτό οφείλεται τόσο στην έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται στην χώρα όσο και ότι πολλοί Σέρβοι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊού, κατά τους διαγνωστικούς ελέγχους στα ελληνικά σύνορα.

Όσον αφορά στους Βρετανούς, εξήγησε ότι θεωρούνται υψηλού κινδύνου και «ενδεχομένως να κάνουμε τεστ σε όλους τους Βρετανούς. Εφόσον το επιτρέψουν και οι δυνατότητες που έχουμε».

Υποστήριξε πάντως ότι εάν ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων τουριστών κυμαίνεται στα μέχρι τώρα επίπεδα, η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Προβληματισμός και για τα πανηγύρια

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες προβληματίζονται για το αν πρέπει να συνεχιστούν τα πανηγύρια, μετά τα περιστατικά που υγειονομικά χαρακτηρίστηκαν εκτός ελέγχου το Σαββατοκύριακο, όχι μόνο στην επαρχία, αλλά και στο Άλσος Στρατού στο Γουδή. Ήδη επιβλήθηκαν πρόστιμα για το παραδοσιακό γλέντι στην Αλίαρτο Βοιωτίας όπου συγχρωτίστηκαν πάνω από 2.000 άνθρωποι, ενώ τον χορό έσυραν τοπικοί άρχοντες και βουλευτές. «Δεν μπορούσε σε μία πανήγυρη να ελεγχθεί αυτό το πράγμα, σηκώθηκαν οι περισσότεροι στο χορό.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ή θα γίνονται ή δεν θα γίνονται τα πανηγύρια» σχολίασε ο βουλευτής Βοιωτίας της ΝΔ, Ανδρέας Κουτσούμπας, ο οποίος ήταν από εκείνους που… έσυραν τον χορό.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης εκδήλωσης υπήρχε νόμιμη άδεια και η σύσταση από τον ΕΟΔΥ είναι να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα. «Με βάση τον νόμο 2601 προβήκαν σε ελέγχους και επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα πρόστιμα που αφορούν στη συγκεκριμένη κατηγορία θεαμάτων» ανακοίνωσε η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά.

Απευθείας πτήσεις από Βρετανία, «στοπ» στους Σέρβους ταξιδιώτες

Εκτός των άλλων, χτες η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημέρωσε το επιβατικό κοινό για την έκτακτη αεροπορική οδηγία (Notam) που ισχύει από σήμερα έως τις 15 Ιουλίου και αφορά στην απαγόρευση πτήσεων μεταξύ Ελλάδας/Σερβίας και εισόδου Σέρβων πολιτών στην χώρα μας, λόγω έξαρσης της πανδημίας στη γείτονα χώρα.

Συγκεκριμένα, με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19 απαγορεύονται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 όλες οι πτήσεις μετακίνησης επιβατών μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, καθώς και η είσοδος στην χώρα μας Σέρβων τουριστών.

Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων από και προς Σερβία ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις:

Μέλη οικογενειών Ευρωπαίων Πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν, επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις & απαραίτητες μετακινήσεις (essential reasons), υγειονομικό προσωπικό, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό απαραίτητο για την λειτουργία της κυβέρνησης, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, σπουδαστές, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.

Όσον αφορά στις πτήσεις από και προς Ηνωμένο Βασίλειο, αναθεωρήθηκε η προηγούμενη αεροπορική οδηγία και η απαγόρευση πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών ισχύει πλέον έως την Τρίτη 14 Ιουλίου και ώρα 23:59. Έτσι, όλες οι πτήσεις προς και από τα Ελληνικά αεροδρόμια από τα αντίστοιχα Βρετανικά επιτρέπονται από τις 15 Ιουλίου 2020 χωρίς περιορισμούς.

Για το χρονικό διάστημα που ισχύει η αναστολή πτήσεων, δηλαδή έως 14/7/20 υπάρχουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: Επιτρέπονται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military), οι πτήσεις της Frontex, οι πτήσεις πυροσβεστικών (fire fighting flights), οι πτήσεις που έχουν τεχνική βλάβη χωρίς να χρειαστεί να αποβιβαστούν οι επιβάτες (technical landings), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών, μελών της οικογενείας τους και κατόχων άδειας κατοικίας στην χώρα μας που εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών.

«Σε συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση και ακολουθώντας τη συμβουλή των ειδικών, η κυβέρνηση ανακοινώνει την επανάληψη των απευθείας πτήσεων από τη Βρετανία προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας από τις 15 Ιουλίου» είπε νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

in.gr