Κορωνοϊός - Δατσέρης: Η επόμενη μέρα σε επιχειρήσεις - τουρισμό - αγροτικό τομέα

11:56 π.μ. - Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020
11:04 π.μ. - Παρ, 10/56/2020
Image: Κορωνοϊός - Δατσέρης: Η επόμενη μέρα σε επιχειρήσεις - τουρισμό - αγροτικό τομέα

Να ενισχυθούν με βάση την πραγματική οικονομία

Σε δεινή θέση βρίσκονται εμπορικές επιχειρήσεις που μέρες τώρα λόγω των μέτρων τγια τον κορωνοϊό παραμένουν κλειστές. Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για την επόμενη μέρα είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους επιχειρηματίες που ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης ώστε να σωθούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας την επόμενη μέρα, με την επανεκκίνηση της αγοράς

Όπως τονίζει μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο επιχειρηματίας κ. Νίκος Δατσέρης τις τελευταίες ημέρες γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη στήριξη των χωρών που πλήττονται από τον κορωνοϊό μέσω του Eurogroup. Ακούγονται διάφορα νούμερα για ποσά που θα διοχετευτούν στην αγορά αλλά δεν υπάρχει σαφήνεια με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό και με ποιους όρους.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση στης Ελλάδας λαμβάνει μια σειρά μέτρων όμως η αγορά όταν σταδιακά θα επανέλθει στην κανονικότητα θα είναι τελείως διαφορετική από αυτή που γνωρίζαμε ως τώρα. Πολλά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται ακριβώς για αυτή την επόμενη μέρα, με ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές να τρέχουν, με επιταγές που δεν θα μπορούν να καλυφθούν, με επιχειρήσεις που έχουν εκτεθεί απέναντι σε προμηθευτές και όλα αυτά και αρκετά άλλα την ώρα που επιχειρήσεις είναι κλειστές οπότε δεν έχουν έσοδα. Επίσης χρειάζεται να δοθούν διευκρινίσεις ή ακόμα και να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές σε σχέση με όσους είχαν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα αλλά και σχετικά με το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Επιπλέον ως προς τους εργαζόμενους αφενός δεν θα πρέπει να χάσουν τη δουλειά τους και θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για αυτό. Από την άλλη όμως τίθεται πλαφόν στο πόσοι μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία σε μια επιχείρηση, μόλις το 10% των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή. Λένε δηλαδή σε εργαζόμενους κάτσε σπίτι και θα σε πληρώνουμε. Τέτοιες λύσεις δεν βοηθούν στο πρόβλημα.

Χρειάζονται λοιπόν μέτρα πραγματικής στήριξης. Μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας και ολιστικές δράσεις στήριξης του κλάδου. Αντίστοιχα και για τον κάθε κλάδο χωριστά που πλήττεται όπως ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας, Γιατί και ο τουρισμός πλήττεται και δεν ξέρουμε εάν όλο αυτό που περνάμε θα έχει τελειώσει στη χώρα μας αλλά και στις χώρες από όπου προέρχονται οι επισκέπτες μας μέχρι τον Ιούνιο οπότε να μπορούμε να μιλήσουμε για έναρξη τουριστικής περιόδου. Επιπλέον πλήττεται ο αγροτικός τομέας με την υγειονομική κρίση να φέρνει και διατροφική κρίση με απαγορεύσεις και δυσκολίες στην παραγωγή και διακίνηση των προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις και κάθε κλάδος να στηριχτεί ανάλογα, τόνισε ο κ Δατσέρης .