Κορωνοϊός: Δείτε αναλυτικά όλα τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης

10:15 π.μ. - Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020
10:03 π.μ. - Παρ, 20/15/2020

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ - Ολόκληρο το δώρο του Πάσχα - Πότε θα καταβληθεί - «Στον πάγο» οι εισπρακτικές εταιρείες για τους δανειολήπτες - Αυστηρά μέτρα για την αισχροκέρδεια

Τα νέα μέτρα για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κρίση του κορωνοϊού ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Δείτε τις ανακοινώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα

Δείτε τις ανακοινώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η ενίσχυση των 800 ευρώ θα δοθεί σε 1,4 εκατ. εργαζομένους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και θα είναι ακατάσχετη.

«Παράλληλα για το εργατικό δυναμικό της χώρας που είναι δικαιούχοι παίρνουμε μέτρα κάλυψης ασφαλιστικής δαπάνης διατηρώντας ανέπαφα τα δικαιώματά τους» πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σήμερα θα γίνουν γνωστοί οι ΚΑΔ των κλάδων που πλήττονται και θα ωφεληθούν από τα μέτρα. «Η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης» πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας εξηγώντας ότι αφορά επιχειρήσεις με μηνιαίο τζίρο 6,5 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το δώρο Πάσχα διευκρίνισε ότι θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζομένους και γι' αυτό «δίνουμε τη δυνατότητα η καταβολή να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις ώστε να ανακουφίσουμε τις επιχειρήσεις».

Για το έκτακτο δώρο Πάσχα στους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ είπε ότι αφορά περίπου 108.000 ανθρώπους.

Κάλεσε, τέλος, τους οικονομικά ισχυρούς «να λειτουργήσουν εμπράκτως. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να βγει όρθια και θα βγει όρθια και με συνοχή από τη δοκιμασία».

Γεωργιάδης: Δεν θα υπάρχουν ενοχλήσεις σε δανειολήπτες από εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρείες

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη:

Για το επίδομα των 800 ευρώ σε δικαιούχους:

«Προσφέρουμε με ένα τηλεφώνημα 800 ευρώ σε όλους τους δικαιούχους που έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού», τόνισε ο υπουργός.

«Για όλους τους δανειολήπτες έχουν πληγεί από την κρίση θα υπάρξει 3μηνη αναστολή των χρεών τους», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Όσοι δεν έχουν πληγεί από την κρίση συνεχίζουν να πληρώνουν τις δόσεις τους κανονικά».

«Θα διευρύνονται οι ελαφρύνσεις όσο η κρίση προχωράει», τόνισε ο υπουργός.

«Δεν θα υπάρχουν ενοχλήσεις σε δανειολήπτες από εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρείες - αν δεν συμμορφωθούν θα υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα».

«Όποιος πλήττεται από την κρίση δεν θα πρέπει να ενοχλείται»

«Πρόστιμα από αύριο σε όσους έχουν ανεβάσει αποτομα τις τιμές τους σε μάσκες και αντισηπτικά», ανέφερε οκ.Γεωργιάδης. «Υπάρχει επάρκεια στην αγορά», τόνισε.

Βρούτσης: Οι απολυμένοι θα πάρουν τα 800 ευρώ ανεξάρτητα αν δικαιούνται επίδομα ανεργίας

Όσον αφορά τα εργασιακά ο υπουργός Εργασιάς Γιάννης Βρούτσης είπε ότι «για τους εργοδότες που μειώνεται σημαντικά ο τζίρος δίνουμε τη δυνατότητα υπαγωγής των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί γίνονται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού. Όσες επιχειρήσεις πλήττονται σημαντικά και για να προσαρμοστούν οι ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον θα μπορούν να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό σε αναστολή εργασίας. Οι επιχειρήσεις αυτές θα οριστούν βάσει ΚΑΔ και το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα.

«Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση το δικαιώμα αυτό ρητά απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία σύμβασης και αν το κάνει είναι άκυρη» πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης προσθέτοντας ότι «με την ολοκλήρωση του χρόνου αναστολής υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για χρόνο ισόποσο με αυτόν που έκανε χρήση του μέτρου.

Διευκρίνισε, τέλος, ότι δικαιούχοι των 800 ευρώ οι απολυμένοι και όσοι εξαναγκάστηκαν να παραιτηθούν από την αρχή της κρίσης από 1/3 έως τώρα ανεξάρτητα από το αν γίνονται δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας.

Για το δώρο του Πάσχα, δε, είπε ότι θα καταβληθεί στο σύνολό του μέχρι το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας χωρίς κυρώσεις».

protothema.gr