Κορωνοϊός: Διπλή μάσκα σε σημεία με συνωστισμό - Η εισήγηση των ειδικών

10:17 π.μ. - Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021
10:02 π.μ. - Πέμ, 18/17/2021
Image: Κορωνοϊός: Διπλή μάσκα σε σημεία με συνωστισμό - Η εισήγηση των ειδικών

Στο τραπέζι η παράταση lockdown στην Αττική

Προς παράταση των μέτρων και του lockdown στην Αττική φαίνεται ότι οδεύουν οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας, που θα συνεδριάσουν αύριο Παρασκευή για να μελετήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Παρότι ήδη έχουν εξετασθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα και παρουσιάζουν μια σχετική σταθεροποίηση στην Αττική, η κατάσταση στο ΕΣΥ δεν δίνει περιθώριο για καθησυχασμούς.

Οι ειδικοί που από την αρχή ήταν υπέρ ενός lockdown στην Αττική, είναι οι ίδιοι που επιμένουν και σήμερα να συνεχισθεί ώστε να εξασφαλισθεί το ενδεχόμενο ότι θα περιορισθεί η διασπορά.

Αλλωστε, η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως εύθραυστη και μπορεί να ανατραπεί άμεσα, ενώ αυτό που ανησυχεί ιδιαιτέρως είναι τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού που εντοπίζονται πια καθημερινά στη χώρα μας. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στη χώρα μας είναι 495, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ενώ της αφρικανικής μετάλλαξης είναι 7.

Διπλή μάσκα

Σε ό,τι αφορά στη διπλή μάσκα, αύριο Παρασκευή αναμένεται να γνωστοποιήσουν την απόφασή τους οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη χρήση της. Η επιτροπή των ειδικών συνεδρίασε για το θέμα τις προηγούμενες ημέρες και αναμένεται να εισηγηθεί τις αποφάσεις της στην κυβέρνηση.

Μάλιστα είχε δημιουργηθεί και μία υποεπιτροπή για να μελετήσει το θέμα της διπλής μάσκας και της αποτελεσματικότητας της. Με βάση τα πρώτα στοιχεία οι δύο μάσκες φαίνεται ότι βελτιώνουν την προστασία φθάνοντας ακόμη και το 95%, γεγονός που ενισχύει τη θέση των ειδικών ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους πολίτες.

Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι υπάρχει προβληματισμός σχετικά με το εάν θα πρέπει να γίνει ισχυρή σύσταση ή να υπάρχει υποχρεωτικότητα στο μέτρο.

Πάντως τα δύο σημείο που θα πρέπει να φορούν διπλή μάσκα οι πολίτες είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ.

«Κοκκινίζουν» άλλες 2 περιοχές

Στο μεταξύ 13 περιοχές της χώρας ανησυχούν τους ειδικούς και τις Αρχές καθώς παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, που βρίσκονται μονίμως πια στο κόκκινο, παρατηρείται αύξηση και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες όπως στην Αχαΐα, στην Εύβοια, στο Ρέθυμνο, στην Ηλεία, στην Κορινθία, στη Θάσο, στην Αργολίδα, στη Βοιωτία, στην Κεφαλονιά, στην Κάλυμνο, στην Κάρπαθο, στα Γιάννενα και στο Ηράκλειο.

Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι πιθανώς τα Ιωάννινα και η Κάλυμνος θα μπουν στην κόκκινη ζώνη του υγειονομικού χάρτη.

Ωστόσο η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ είναι ο βασικός παράγοντας που θα μας οδηγήσει πιθανώς σε μία παράταση του lockdown στην Αττική, καθώς σήμερα ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική παραμένουν κενές, ενώ γίνεται αγώνας δρόμου για να ανοίξουν κι άλλες.

Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι πιθανώς τα Ιωάννινα και η Κάλυμνος θα μπουν στην κόκκινη ζώνη του υγειονομικού χάρτη

Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει έπειτα από διαπραγμάτευση επιπλέον κλίνες ΜΕΘ αλλά και απλές κλίνες covid από τις ιδιωτικές κλινικές έπειτα από διαπραγμάτευση.

Γι αυτό και θεωρείται σφόδρα πιθανό να παραταθεί το lockdown στην Αττική και μετά τις 28 Φεβρουαρίου.

Το ΕΣΥ

Θεωρείται πάντως πιθανό οι σχετικές ανακοινώσεις για την παράταση του lockdown στην Αττική, να γίνουν την επόμενη εβδομάδα καθώς είναι πιο κοντά στην ημερομηνία που έχει ορισθεί ως το τέλος των μέτρων. Ήδη πάντως έχουν μελετηθεί διεξοδικά τα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν ότι η διασπορά είναι σταθεροποιημένη, ενώ ελπίδα των ειδικών είναι ότι και η κακοκαιρία θα συμβάλει στον περιορισμό των νέων κρουσμάτων, δεδομένου ότι οι πολίτες περιορίστηκαν στα σπίτια τους.