Κορωνοϊός- ΕΑΣ Ιεράπετρας: Ζητά από τους Λασιθιώτες Βουλευτές να αναδείξουν τα προβλήματα των αγροτών

1:41 μ.μ. - Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020
01:03 μ.μ. - Δευ, 30/41/2020
Image: Κορωνοϊός- ΕΑΣ Ιεράπετρας: Ζητά  από τους Λασιθιώτες Βουλευτές να αναδείξουν τα προβλήματα των αγροτών

Δείτε την επιστολή της ΕΑΣ και τις προτάσεις για στήριξη του πρωτογενούς τομέα

Σας ενημερώνουμε ότι με την κρίση του κορονοϊού οι αγρότες της περιοχής μας πλήττονται κάθε μέρα ανεπανόρθωτα. Η κάθετη πτώση των τιμών, τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται στην αγορά, η μη δυνατότητα παρουσίας των παραγωγών μας στις λαϊκές αγορές, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στο εισόδημα των παραγωγών. Πολλές δε ποσότητες προϊόντων μένουν αδιάθετες με αποτέλεσμα να οδεύουν στις χωματερές.

Επίσης στις εξαγωγές των νωπών αγροτικών προϊόντων παρατηρούνται καθυστερήσεις πολλών ημερών στα σύνορα που περνούν και καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής τους μέχρι τον τελικό προορισμό. Επίσης με την κρίση έχουν σταματήσει την καλλιέργεια όλων των ανθοκομικών προϊόντων της περιοχής μας και πολλοί δε από αυτούς εγκατέλειψαν πλήρως την καλλιέργειά τους με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης αν αναλογιστούμε επιπροσθέτως το προϊόν λάδι, που φέτος η χρονιά ήταν πάρα πολύ άσχημη, σωρεύονται τεράστια προβλήματα στον αγροτικό τομέα της περιοχής. Η ρευστότητα κάθε μέρα μειώνεται. Η δυνατότητα ανταπόκρισης στις όποιες υποχρεώσεις υπάρχουν είναι μηδαμινές έως μηδενικές και υπάρχουν φόβοι ότι δεν θα μπορούν πλέον να συντηρούν την καλλιέργειά τους πολλοί παραγωγοί μας, με αποτέλεσμα να την εγκαταλείψουν. Πολλοί δε, δεν θα μπορούν του χρόνου να προμηθευτούν τα απαραίτητα αγροεφόδια για να ξεκινήσουν.

Ζητάμε λοιπόν από εσάς με σχετική επερώτηση να αναδείξετε αυτά τα θέματα της περιοχής μας. Σας προτείνουμε μερικά μέτρα που θεωρούμε ότι θα απαλύνουν την όλη ζημιά όπως:

Έλεγχος της αγοράς για φαινόμενα αισχροκέρδειας

Παράταση και διευκόλυνση για τυχόν αποπληρωμών διαφόρων υποχρεώσεων που τυχόν έχουν σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες.

Δυνατότητα ενεργοποίησης κάρτα του αγρότη με το προηγούμενο ΟΣΔΕ, ώστε να δοθεί μια άμεση ρευστότητα στους αγρότες.

Διευκόλυνση με ότι μέτρο είναι απαραίτητο στις εξαγωγές μας ώστε να μη χάσουμε τυχόν αγορές στο διεθνές εμπόριο.

Ένταξη και των Συνεταιρισμών και Αγροτικών Ενώσεων σε όποια μέτρα πάρει η κυβέρνηση και έχουν να κάνουν με τους εργαζόμενους τους άσχετα με το ΚΑΔ που διαθέτουν.

Επίσης ως μέτρο για ελάχιστη ενίσχυση των αγροτών προτείνουμε με την άρση των μέτρων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας ΟΣΔΕ να καταβληθεί εξ ολοκλήρου το ποσό της επιδότησης που αναλογεί στον κάθε παραγωγό, ως μέτρο ενίσχυσης της ρευστότητας αυτού.

Εκτιμούμε ότι σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει η ανθρωπότητα ο πρωτογενής τομέας αγροτική οικονομία ) είναι ο κύριος τομέας που κρατάει όρια την κοινωνία. Εκτιμούμε ότι πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες ενίσχυσης και βοήθειας αυτού του ΄χώρου.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή απορία η ΕΑΣ Ιεράπετρας είναι στη διάθεσή σας.

Ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Ιεράπετρας

Χαράλαμπος Δραγασάκης