Κορωνοϊός : Έκτακτο Eurogroup για τις επιπτώσεις στην οικονομία

7:39 π.μ. - Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2020
07:03 π.μ. - Τετ, 04/39/2020
Image: Κορωνοϊός : Έκτακτο Eurogroup για τις επιπτώσεις στην οικονομία

Το έκτακτο Eurogroup θα προετοιμάσει ενδεχομένως τις αποφάσεις θα κληθεί να λάβει στις 16 Μαρτίου το τακτικό συμβούλιο Eurogroup

Οι επιπτώσεις στην οικονομία από τον κορονοϊό θα βρεθούν στο τραπέζι του σημερινού Eurogroup που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη.

Το έκτακτο Eurogroup θα προετοιμάσει ενδεχομένως τις αποφάσεις θα κληθεί να λάβει στις 16 Μαρτίου το τακτικό συμβούλιο Eurogroup.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Reuters ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο είχε σημειώσει πως ο κοροναϊός φαίνεται να είναι ένα «προσωρινό σοκ» για την οικονομία της Ευρωζώνης, συμπληρώνοντας πάντως ότι κράτη-μέλη του μπλοκ πρέπει να είναι προετοιμασμένα να ενεργήσουν με συντονισμένο τρόπο εάν ο αντίκτυπος αποδειχθεί ότι έχει διάρκεια.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη εξαίρεσης των έκτακτων δαπανών από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η ελληνική πρόταση για ελαστικοποίηση των κανόνων για τα πρωτογενή πλεονάσματα έχει αρχίσει να υποστηρίζεται από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο κοροναϊός και ο ρυθμός ανάπτυξης

Η επιδημία σε κάθε περίπτωση αναμένεται να επιβραδύνει το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2020.

Στην ειδική μελέτη που εκπόνησε το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στο ΑΕΠ καταγράφονται δύο σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η επίπτωση στην ανάπτυξη θα είναι από 0,3 έως 0,7 μονάδες και έτσι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2020 θα επιβραδυνθεί με βάση το δυσμενές σενάριο στο 1,88% και στο 2,2% με βάση το ήπιο.

Με δεδομένο ότι απομακρύνεται ο στόχος στόχο μεγέθυνσης του ΑΕΠ κατά 2,8%, αυτό θα έχει φέτος δυσμενείς επιπτώσεις στα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Μέτρα στήριξης

Στο υπουργείο Οικονομικών ήδη υπάρχει σχέδιο με περίπου είκοσι παρεμβάσεων προκειμένου να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας εάν και εφόσον χρειαστεί.

Παρ’ ότι τα μέτρα είναι έτοιμα, το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να μην επικοινωνήσει προκαταβολικά κανένα από αυτά προκειμένου να μη δημιουργηθούν προσδοκίες οι οποίες θα άνοιγαν το δρόμο για την εφαρμογή τους ακόμα και με τεχνητά στοιχεία.

Το δημοσιονομικό κόστος των πρόσθετων παρεμβάσεων, αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο. Οι δαπάνες αντιμετώπισης των έκτακτων περιστατικών εξαιρούνται από την κατά ESA μέτρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το επόμενο διάστημα αναμένονται συνεννοήσεις με τους θεσμούς ώστε να υπάρξει εξαίρεσή τους και από τη μέτρηση του κατά πρόγραμμα αποτελέσματος, όπως άλλωστε επιδιώκεται για τις δαπάνες αντιμετώπισης του προσφυγικού.

Τα έκτακτα μέτρα κλιμακώνονται ανάλογα με την τροπή που θα πάρουν οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού. Το οικονομικό επιτελείο έχει καταρτίσει εναλλακτικά σενάρια ξεκινώντας από την πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί έως σήμερα και φτάνοντας σε ένα στρεσάρισμα της οικονομίας σε ακραίες συνθήκες στο ενδεχόμενο πανδημίας, αξιοποιώντας μελέτες και στατιστικά δεδομένα όλων των προηγούμενων κρίσεων.

Ανάλογα με το σενάριο που θα επιβεβαιωθεί στην πράξη, το οικονομικό επιτελείο θα βρίσκεται σε στενή επαφή με όλες τις χώρες της Ευρωζώνης επιδιώκοντας συντονισμένη αντίδραση ενώ υπό το βάρος των εξελίξεων στο μέτωπο του κορvνοϊού θα κριθούν πλέον και οι διεκδικήσεις στο μέτωπο των πλεονασμάτων και του δημοσιονομικού χώρου.

in.gr