Κορωνοϊός Ελλάδα: Δεν πρέπει να κλείνει καμία πτέρυγα νοσοκομείου ξεκαθαρίζει ο Σωτήρης Τσιόδρας

8:11 π.μ. - Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020
08:03 π.μ. - Τετ, 18/11/2020
Image: Κορωνοϊός Ελλάδα: Δεν πρέπει να κλείνει καμία πτέρυγα νοσοκομείου ξεκαθαρίζει ο Σωτήρης Τσιόδρας

Τους λόγους που επιβάλλουν 7ήμερη «καραντίνα» για τους υγειονομικούς εξήγησε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει επάρκεια αντιδραστηρίων για τα τεστ για τον κορωνοϊό

Εμπροσθοφυλακή του συστήματος υγείας χαρακτήρισε τους επαγγελματίες υγείας, γιατρούς και οι νοσηλευτές που νοσηλεύουν αυτές τις περιπτώσεις της νόσου, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτηρης Τσιόδρας, εξηγώντας τους λόγους που η σύσταση στους υγειονομικούς προβλέπει «καραντίνα» επτά ημερών.

Όπως εξήγησε, έχουν δοθεί γενικές οδηγίες να χειρίζονται οποιοδήποτε περιστατικό με συμπτώματα του αναπνευστικού, ως πάσχον από τον ιό και να το οδηγούν αμέσως στον ειδικό χώρο διαλογής. Αλλά, δεν μπορεί κανείς να αποφύγει περιστατικά μετάδοσης της νόσου. «Ο λόγος για τον οποίο σε αυτούς τους συγκεκριμένους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν έρθει σε επαφή με ένα κρούσμα, δίνεται η οδηγία των 7 ημέρων, είναι ότι σε 7 ημέρες περίπου οι περισσότεροι θα εκδηλώσουν συμπτώματα. Και κρίθηκε απαραίτητο να υπάρξει αυτή διαφοροποίηση των 7 ημερών (από τις 14 ημέρες), για να μην αδυνατίσει σημαντικά το σύστημα υγείας», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

«Επιστρέφουν στη δουλειά αλλά επιστρέφουν με μάσκα, άρα επιστρέφουν με μέτρο προστασίας. Απλά δε μπορούμε να τηρήσουμε σε αυτές τις περιπτώσεις το 14 γιατί μετά το σύστημα υγείας σιγά-σιγά θα καταρρέει», δεν δίστασε να παραδεχθεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, δεν επιτρέπεται να κλείνει καμία πτέρυγα νοσοκομείου και καμία κλινική. «Είναι λάθος, είναι σφάλμα. Πρέπει να λειτουργούν με τις κατάλληλες συνθήκες προστασίας του προσωπικού και οι επαφές να επιτηρούνται αυστηρά. Έχω κάνει κατευθείαν επικοινωνία με κλινικές και νοσοκομεία, τα οποία εξέφρασαν αυτή την επιθυμία και ήμουν κάθετος. Δεν πρέπει να γίνει. Είναι λάθος», σημείωσε. Κατά τον Καθηγητή, «πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, να στεκόμαστε στα πόδια μας, να παίρνουμε τα μέτρα προστασίας και να ακολουθούμε τις οδηγίες. Μέγιστη προστασία, δουλειά ακόμα και με μάσκα, όταν δεν επαρκεί να λειτουργήσει το προσωπικό», σημείωσε.

Αντιδραστήρια και μάσκες

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα εργαστήρια αναφοράς έχουν επάρκεια σε αντιδραστήρια, ενώ έχουν γίνει και κάποιες συμφωνίες για να υπάρχει επαρκής ποσότητα και αντιδραστηρίων και τεχνικών, ιδιαίτερα για τους σοβαρά νοσούντες. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην ξοδεύονται άσκοπα σε δοκιμασίες οι οποίες δεν έχουν κανένα νόημα, σε ασυμπτωματικούς και να μην καταστρατηγείται η στρατηγική μας. Πρέπει να υπάρξει επάρκεια μέχρι τέλους», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως έλλειψη αντιδραστηρίων υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα για τεχνικές που αφορούν στα προκαταρκτικά στάδια ανίχνευσης του ιού.

«Αυτό που εξάγεις από το δείγμα για να το αναλύσεις μετά με την μοριακή τεχνική», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στην επάρκεια προστατευτικού υλικού και μασκών, γίνεται μία τεράστια προσπάθεια προμήθειας από το εξωτερικό επαρκούς προστατευτικού υλικού. «Αυτή τη στιγμή δεν λείπουν όμως μάσκες, δεν έχουμε πρόβλημα με τα αποθεματικά μας. Παρά ταύτα, θωρακίζουμε τη χώρα σε κάθε επίπεδο και με όλες τις δυνατότητες που μπορούμε να έχουμε παγκοσμίως», δήλωσε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιας.

news4health.gr