Κορωνοϊός - Ιεράπετρα: Κοινή ανακοίνωση Δημοτικών Eπιτροπών Παιδείας και Υγείας

8:25 π.μ. - Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021
08:04 π.μ. - Παρ, 16/25/2021
Image: Κορωνοϊός - Ιεράπετρα: Κοινή ανακοίνωση Δημοτικών Eπιτροπών Παιδείας και Υγείας

Οι πρόεδροι των Επιτροπών Π. Σαρρής και Ι. Σαραντώνης υπογράφουν την ανακοίνωση - Δείτε εδώ

Οι πρόεδροι και τα μέλη των Δημοτικών Επιτροπών Υγείας και Παιδείας, με αφορμή τα θλιβερά γεγονότα που έλαβαν χώρα τη Δευτέρα 12 Απριλίου σε Λύκεια της πόλης μας:

Α) Καταδικάζουμε απερίφραστα τις συμπεριφορές τραμπουκισμού μερίδας πολιτών, προς εκπαιδευτικούς της 2θμιας εκπαίδευσης.

Β) Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο πρόσωπό τους και στο λειτούργημα τους.

Γ) Νοιώθουμε επιτακτική την ανάγκη να ενημερώσουμε γονείς και μαθητές, ότι οι αστειότητες που ακούστηκαν από εκπρόσωπο αυτών των πολιτών, περί «παιδομαζώματος» και «απομόνωσης θετικών στον ιό μαθητών σε κρατικές δομές», είναι πέρα για πέρα αναληθείς.

Κάθε θετικός στον ιό μαθητής, θα παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό, υπό την επίβλεψη της οικογένειάς του, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα που σκοπό έχουν την αποφυγή και τον περιορισμό της ενδοοικογενειακής διασποράς.

Ήμαστε πεπεισμένοι ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές με υψηλό αίσθημα ευθύνης θα ακολουθήσουν τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας από τη νόσο Covid-19, όπως αυτά προτείνονται από τους αρμόδιους φορείς.

Η οποιαδήποτε διαφορετική άποψη είναι ΑΠΟΔΕΚΤΗ σε κάθε δημοκρατική κοινωνία, όταν αυτή εκφέρεται και διατυπώνεται με κόσμιο και πολιτισμένο τρόπο, εντός του ισχύοντος συνταγματικού πλαισίου. Κάθε προσπάθεια επιβολής αυτής της αντίθετης άποψης με τη βία είναι καταδικαστέα από το σύνολο των πολιτών κάθε δημοκρατικά δομημένης κοινωνίας.

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης και η επιβεβαίωση του πρώτου θετικού κρούσματος σε μαθητή της πόλης μας, επιβάλλουν την πλήρη εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προστασίας.

Ειδικά για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς υπενθυμίζουμε:

Tη σημασία των αυτοδιαγνωστικών (self) tests. Διενεργούνται δύο (2) φορές την εβδομάδα. Την προηγούμενη ημέρα της Δευτέρας και Πέμπτης, κάθε σχολικής εβδομάδας και πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Ο έλεγχος συνιστάται να διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στην σχολική μονάδα.

Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού test γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο.

Οι γονείς/κηδεμόνες και οι ενήλικες μαθητές/τριες επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος.

Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, εκτυπώνουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα την σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν και στη συνέχεια μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε μια από τις δημόσιες δομές, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο.

Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή και μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Πρωτοκόλλου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Στην περίπτωση κατά την οποία ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Εάν ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από δημόσια δομή, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, ο μαθητής/τρια επιστρέφει στον χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση.

Tην εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης και προστασίας που έχουν ήδη ληφθεί: η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Τώρα που η επιδημία βρίσκεται στην κορύφωσή της είναι η ώρα της συλλογικής αλλά και της ατομικής ευθύνης ΟΛΩΝ μας.

Η ατομική ευθύνη όχι μόνο δεν είναι «αντιδημοκρατική», αλλά αποτελεί το κύτταρο της δημοκρατίας μας.

Παναγιώτης Φ. Σαρρής

Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Ιεράπετρας,

Καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ιωάννης Σαραντώνης

Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Υγείας Ιεράπετρας,

Ιατρός Γαστρεντερολόγος.