Κορωνοϊός: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες – Μίνι lockdown σε Αχαΐα και Ιωάννινα

7:48 π.μ. - Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2020
07:10 π.μ. - Τρί, 06/48/2020
Image: Κορωνοϊός: Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες – Μίνι lockdown σε Αχαΐα και Ιωάννινα

H Αττική παραμένει στο επίκεντρο - Προειδοποιούν οι ειδικοί

Δύσκολες αναμένονται οι επόμενες ημέρες λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

Μπορεί ο Σεπτέμβριος να ήταν ένας πολύ δύσκολος μήνας για τη χώρα μας, στη μάχη με τον κοροναϊό, ωστόσο όπως όλα δείχνουν ο Οκτώβριος έχει μπει… με άγριες διαθέσεις.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τους ειδικούς είναι η κατάσταση που επικρατεί τόσο στην Αττική, όσο και σε άλλες περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Συγκεκριμένα, χθες τα κρούσματα άγγιξαν και πάλι τον τριψήφιο αριθμό, με 167. Μάλιστα, σημειώνεται ότι στην Αττική εντοπίστηκε πάνω από το 50% των σημερινών κρουσμάτων.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Αττική είναι πως σε μόλις μια εβδομάδα, από τη Δευτέρα 28/9 έως χθες 5/10, έχουν εντοπιστεί στο λεκανοπέδιο 1499 κρούσματα.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στο MEGA, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων να έρθει ακόμη νωρίτερα δηλαδή στις 10 το βράδυ αντί για τα μεσάνυχτα.

Την ίδια ώρα οι λοιμωξιολόγοι είναι διχασμένοι για την χρήση μάσκας μέσα έξω καθώς κάποιοι επικαλούνται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στις χώρες όπου η μάσκα ήταν υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους τα κρούσματα αυξήθηκαν.

Μίνι lockdown σε Αχαΐα και Ιωάννινα

Την ίδια στιγμή, στη λήψη περιοριστικών μέτρων σε Αχαία και Ιωάννινα λόγω της αύξησης κρουσμάτων κοροναϊού προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Έτσι λοιπόν με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα για επτά ημέρες:

Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.

Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.

Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Αυξημένα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρα και πάνω από 300 εμφανίστηκαν τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας σήμερα. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 303 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού, εκ των οποίων 59 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20.142, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες, ενώ 3.082 (15.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8.232 (40.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 83 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 25 (30.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 227 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 417 θανάτους συνολικά στη χώρα. 156 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η γεωγραφική κατανομή

Σημειώνεται πως στα 25 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, προστίθενται 9 κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των εισαγόμενων κρουσμάτων σε 34.

Έτσι, από τα 269 εγχώρια κρούσματα, τα 59 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 συνδέονται με δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.

Η Αττική επέστρεψε σε… τριψήφιους αριθμούς και συγκεκριμένα στα 167.

Ανησυχητικά ψηλά είναι η Κοζάνη με 21 κρούσματα, ενώ λόγο για να αισιοδοξούμε μας δίνει η Θεσσαλονίκη με μόλις 2 περιπτώσεις του φονικού ιού.

Αναλυτικότερα:

25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

9 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

167 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 34 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευβοίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

21 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 με ιχνηλατήσεις στενών επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

3 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

18 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

in.gr