Κορωνοϊός: Ποιοι εργαζόμενοι και πώς θα πάρουν άδεια 15 ημερών - 'Ολα τα κριτήρια

8:33 π.μ. - Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020
08:03 π.μ. - Πέμ, 12/33/2020
Image: Κορωνοϊός: Ποιοι εργαζόμενοι και πώς θα πάρουν άδεια 15 ημερών - 'Ολα τα κριτήρια

Με συγκεκριμένα κριτήρια θα δοθούν οι 15 ημέρες αδείας σε κάθε εργαζόμενο γονέα λόγω του ότι έκλεισαν τα σχολεία για να μην εξαπλωθεί ο ιός

Με συγκεκριμένα κριτήρια θα δοθούν οι 15 ημέρες αδείας σε κάθε εργαζόμενο γονέα λόγω του ότι έκλεισαν τα σχολεία για να μην εξαπλωθεί ο ιός του κορωνοϊού όπως αποκάλυψε χθες το Dikaiologitika News, ενώ θα ισχύει αναδρομικά από σήμερα, που είναι η πρώτη ημέρα πανελλαδικής αναστολής λειτουργίας των σχολείων.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται στα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα να υπάρχει και το σενάριο αύξησης των ημερών αδείας των γονέων εφόσον, απαιτηθεί να παραταθεί η αναστολή λειτουργίας των σχολείων λόγω εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ειδικότερα σήμερα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για όλα τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κορονοϊό και αναμένεται να περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια για το ποιοι δικαιούνται την εν λόγω άδεια. Αναλυτικότερα την άδεια μέχρι 15 ημέρες την δικαιούνται και οι δύο γονείς αρκεί να εργάζονται, με την μητέρα να παίρνει ως 15 ημέρες και τον πατέρα άλλες 15 ημέρες. Ωστόσο στο σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση ο αριθμός των ημερών αδείας μπορεί να αυξηθεί εφόσον κριθεί ότι τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά λόγω εξάπλωσης του κορονοϊού. Την συγκεκριμένη άδεια των 15 ημερών, Ειδικού σκοπού αφορά γονείς παιδιών που είναι έως 15 ετών, δηλαδή είναι μαθητές μέχρι την Γ' Γυμνασίου.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα λαμβάνουν την ειδική άδεια με το κόστος της αδείας να επιμερίζεται ο εργαζόμενος και το κράτος, δηλαδή ένα μέρος θα χρεώνεται ο εργαζόμενος από την κανονική του άδεια και το υπόλοιπο μέρος θα το επιδοτεί το κράτος. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούν να πάρουν την ειδική άδεια μέχρι 15 ημερών με το ένα μέρος να προέρχεται από την κανονική ετήσια άδεια του εργαζόμενου, το άλλο μέρος από τον εργοδότη με την καταβολή ανάλογων αποδοχών και το τρίτο μέρος από το κράτος με την επιδότηση ημερών αδείας.

Τις τελικές ρυθμίσεις θα τις ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και θα περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Παράλληλα θα υπάρξει τρίμηνη παράταση ισχύς των προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, της ασφαλιστικής ικανότητας και των αναπηρικών συντάξεων. Κι αυτό διότι κάποιοι για να ανανεώσουν την σύνταξη τους ή το επίδομα τους καλούνται να περάσουν από ΚΕΠΑ, ενώ σε ότι αφορά την ασφαλιστική ικανότητα οι συνθήκες δεν επιτρέπουν κάνεις πολίτης να μείνει χωρίς υγειονομική περίθαλψη.

Εξετάζεται μάλιστα να δοθεί τρίμηνη άδεια στα μέλη των ΚΕΠΑ (κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας) και θα υπάρξει ανάλογη επέκταση των επιδομάτων στους δικαιούχους χωρίς να χρειαστεί η επανεξέταση τους.

Σταϊκούρας - κοινωνικοί εταίροι

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα έχουν σήμερα οι κοινωνικοί εταίροι, ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ για το θέμα του κορονοϊού. Οι κοινωνικοί εταίροι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους ζητώντας κυρίως οι επιχειρήσεις κάποιες φοροελαφρύνσεις ενώ η ΓΣΕΕ θα επαναφέρει την χορήγηση του εφαπαξ επιδόματος ύψους 718 ευρώ για 45 ημέρες (45 ημερήσια επιδόματα ανεργίας) που προβλέπεται για περιπτώσεις αναστολής οικονομικής δραστηριότητας λόγω έκτακτων συνθηκών και θα πρέπει να αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω ανωτέρας βίας - δηλαδή με κρατική εντολή - για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.

Eπίσης από την πλευρά του ΣΕΤΕ θα αναφερθεί στο σημαντικό πλήγμα που δέχεται ο τουρισμός αφού υπάρχουν ήδη πολλές ακυρώσεις στην Αθήνα λόγω ακύρωσης όλων των συνεδρίων.

dikaiologitika.gr