Κορωνοϊός: Πρωτόγνωρα Χριστούγεννα με όριο ατόμων στο τραπέζι και SMS παντού

8:20 π.μ. - Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020
08:12 π.μ. - Τετ, 16/20/2020
Image: Κορωνοϊός: Πρωτόγνωρα Χριστούγεννα με όριο ατόμων στο τραπέζι και SMS παντού

Ο «οδικός χάρτης», που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες, απαγόρευση μετακινήσεων, περιορισμένα ψώνια και τραπέζι με ελάχιστους καλεσμένους από την ίδια οικογένεια

Σε τελείως διαφορετικό κλίμα από άλλες χρονιές θα γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αφού ο κοροναϊός εξακολουθεί να ρίχνει απειλητική τη σκιά του, σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Ο «οδικός χάρτης», που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες, απαγόρευση μετακινήσεων, περιορισμένα ψώνια και τραπέζι με ελάχιστους καλεσμένους από την ίδια οικογένεια, καθώς όπως τονίζουν και οι ειδικοί, η πανδημία καλπάζει και οποιοδήποτε «στραβοπάτημα» μπορεί να αποβεί μοιραίο για εμάς και τους δικούς μας ανθρώπους.

Μια από τις βασικές διαφοροποιήσεις με τα περσινά Χριστούγεννα είναι τα ρεβεγιόν. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ξεκαθαρίζοντας πως η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να επιλέξουμε το… ρεβεγιόν στο σπίτι μας, χωρίς καλεσμένους, κάτι που ωστόσο, ακόμα και οι ίδιοι οι επιστήμονες καταλαβαίνουν ότι είναι δύσκολο.

Έτσι, στα έκτακτα μέτρα που περιλαμβάνει η κυβερνητική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, διευκρινίζεται ότι ειδικώς για τις 24, 25 και 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου, θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις με ανώτατο όριο 9 συμμετεχόντων οι οποίοι θα μπορούν να προέρχονται από δύο οικογένειες.

Ρεβεγιόν με κωδικό… 6 στο 13033

Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις, αναφέρεται πως για τις ημέρες 24, 25, 31 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για συμμετοχή σε συναθροίσεις, ενώ για τις 25 Δεκεμβρίου 2020 και τις 6 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές.

Μάλιστα, για τη μετακίνηση προς και από το σπίτι που θα κάνουμε ρεβεγιόν θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα με το νούμερο 6 στο 13033. Πρόκειται, δηλαδή, να στέλνουμε τον κωδικό που μέχρι σήμερα στέλναμε για σωματική άσκηση, βόλτα ή κατοικίδιο.

Σημειώνεται ότι δεν αλλάζει κάτι στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.

Λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που θα παραμείνει κανονικά σε ισχύ καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κάποιος από το σπίτι του την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ή άλλη νύχτα των εορτών διότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει χωρίς να δικαιολογεί γιατί μετακινήθηκε.

Κατά συνέπεια ή θα πρέπει να γυρίσει στο σπίτι του μέχρι τις 22:00 ή να διανυκτερεύσει στο συγγενικό/φιλικό σπίτι.

Η λειτουργία των εκκλησιών

Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, οι εκκλησίες για την ημέρα των Χριστουγέννων, την Πρωτοχρονιά και την ημέρα των Φώτων, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν λειτουργίες με παρουσία πιστών.

Η κυβέρνηση, ενώ στην αρχή έκανε λόγο για κλειστούς ναούς, ή λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, στη συνέχεια, μετά και τις αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας, οπισθοχώρησε και αποφάσισε τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021 και 6/1/2021 με παρουσία πιστών.

Συμφώνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε, για τις εκκλησίες προβλέπεται ένα πιστός ανά 15 τ.μ. με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.

Παράλληλα, τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους, ενώ επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών.

Ανησυχία πάντως προκαλούν οι παραινέσεις ορισμένων ιερέων που καλούν τους πιστούς να αψηφήσουν τα μέτρα και να πάνε στις εκκλησίες παρά τις απαγορεύσεις.

in.gr