Κορωνοϊός : Ψυχραιμία και πρόληψη συστήνουν οι αρχές

7:36 π.μ. - Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020
07:02 π.μ. - Τρί, 25/36/2020
Image: Κορωνοϊός : Ψυχραιμία και πρόληψη συστήνουν οι αρχές

Ο κ. Κικίλιας ζήτησε «να συμπεριφερθούμε όλοι με ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό»

Ψυχραιμία, έγκαιρη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για το ενδεχόμενο εμφάνισης του κοροναϊού στην Ελλάδα καθώς και ενημέρωση των πολιτών για την πραγματική κατάσταση είναι οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής στην αντιμετώπιση του.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα και ζήτησε από όλους «ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό».

Ο κ. Κικίλιας ζήτησε «να συμπεριφερθούμε όλοι με ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Ο συγκεκριμένος ιός προσομοιάζει με τον ιό μίας σοβαρής γρίπης κι έτσι θα αντιμετωπιστεί».

Όπως είπε, «υπάρχουν τα γεωγραφικά δεδομένα της Ιταλίας κι όπως λένε οι λοιμωξιολόγοι ίσως αυξάνεται η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας. Όμως η χώρα είναι θωρακισμένη, έχει 13 νοσοκομεία αναφοράς, έχει όλα τα νοσοκομεία της σε ετοιμότητα, κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ, έχει τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, έχει την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και Ειδικών Επιστημόνων, της οποίας προΐσταται ο καθηγητής ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος το απόγευμα από το υπουργείο θα κάνει εκτεταμένες ανακοινώσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία κι αυτό σημαίνει πως πρέπει να ενημερώνουμε σοβαρά, σωστά και θεσμικά τους πολίτες. Σας παρακαλώ πάρα πολύ να το τηρήσουμε όλοι αυτό με θρησκευτική ευλάβεια» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Παγώνη: Δεν χρειάζεται πανικός

Για την ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ.

Η κ. Παγώνη συνέστησε ψυχραιμία παρόλο που δεν απέκλεισε να έχουμε σύντομα κρούσματα και στην Ελλάδα.

Η μετάδοση του κοροναϊού μοιάζει με την μετάδοση της γρίπης που όλοι γνωρίζουμε και όπως τόνισε η ίδια το 85% των περιστατικών πέρασε τον ιό και δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα.

«Οι 2.360 θάνατοι που έχουν σημειωθεί ήταν τα ¾ άνθρωποι οι οποίοι ήταν υψηλού κινδύνου με πολύ σοβαρά προβλήματα. Ανοσοκατασταλμένοι, καρκινοπαθείς και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. Η αλήθεια είναι ότι όλοι πανικοβλήθηκαν με τα παιδιά που πήγαν εκδρομή. Δεν χρειάζεται όμως πανικός» ανέφερε η κ. Παγώνη.

Στην ερώτηση «πως θα καταλάβει κάποιος ότι έχει νοσήσει» η κ. Παγώνη τόνισε ότι: «Κανένας μόνος του δεν θα καταλάβει τίποτα, διότι τα συμπτώματα είναι τα γενικά συμπτώματα, ο βήχας, ο πονόλαιμος, ο πυρετός. Όταν όμως ο πυρετός είναι πάνω από 39 και δεύτερη μέρα και αρχίζει να δυσπνοεί θα πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό του για τις πρώτες οδηγίες.

Ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια αλλά ο πανικός με τις μάσκες δεν ωφελεί πουθενά διευκρίνισε η γιατρός και συνέχισε: «Τη μάσκα τη βάζουμε όταν χρειάζεται. Όταν υπάρχει ένα ύποπτο κρούσμα και πρέπει να έρθουμε σε επαφή μαζί του».

Η κ. Παγώνη συμβούλεψε τους πολίτες να πλένουν συχνά τα χέρια του για 20 δευτερόλεπτα και ανέφερε ότι όπως διαβεβαίωσε το υπουργείο Υγείας αν χρειαστεί θα ανοίξουν και άλλα κρεβάτια ΜΕΘ σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

in.gr